Ειδήσεις‎ > ‎

Υψηλού επιπέδου διάλογος μεταξύ της Κίνας και κομμάτων από όλο τον κόσμο, Κίνα (Πεκίνο), 2 - 3 Δεκεμβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 4 Δεκ 2017, 3:28 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 4 Δεκ 2017, 3:38 π.μ. ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες στο Πεκίνο ο υψηλού επιπέδου διάλογος μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και κομμάτων ανά τον κόσμο. Σε αυτή τη διήμερη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Κίνας Σι Τσινπίνγκ, εκπροσωπήθηκαν πέραν των 200 πολιτικών κομμάτων από όλο τον κόσμο και παρευρέθηκαν αρκετά σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, γερουσιαστές και βουλευτές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα θέματα, να συζητήσουν για τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκπροσωπήθηκε στο πρωτόγνωρο αυτό γεγονός από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, κ. Νίκο Τορναρίτη και από τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, κ. Αλέξανδρο Σίνκα. Στην ομιλία του ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς και στις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία επέστρεψε τις πρωινές ώρες σήμερα στην Κύπρο.

 

Λευκωσία, 04/12/2017Ακολουθεί η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκου Τορναρίτη, στην Κινεζική Εθνοσυνέλευση:


Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε αυτή την υψηλού επιπέδου συνάντηση που διοργανώνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας και μεταξύ των χωρών μας.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια προς όφελος του κυπριακού και κινεζικού λαού. Υπάρχει μάλιστα η κοινή βούληση για εξεύρεση τρόπων πρακτικότερης συνεργασίας προς διεύρυνση και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τον Οκτώβριο του 2014, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το κόμμα μας σε συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, Εβδομάδα Πολιτισμού Κύπρου-Κίνας. Ο πολιτισμός μπορεί να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους των χωρών μας, ενισχύοντας τις σχέσεις και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η έρευνα και οι επενδύσεις.


Η Κύπρος και η Κίνα ανέκαθεν διατηρούσαν άριστες διμερείς σχέσεις και εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε πραγματική φιλία και εμπιστοσύνη. Η Κύπρος παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πολιτική της Μίας Κίνας, ενώ ως μέλος της ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να παράσχει στήριξη στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση της Κίνας για τη στάση αρχών που τηρεί και τη στήριξή της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, η οποία θα σέβεται πλήρως το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και που θα μετεξελίξει την Κύπρο σε ένα ομόσπονδο κράτος, το οποίο θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.


Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Οι πόρτες της Κύπρου παραμένουν ανοικτές στις κινέζικες εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο, η οποία προσφέρει ελκυστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τις κινέζικες εταιρείες. Αυτό τονίστηκε και κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα το 2015, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για μεγαλύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Κύπρος, με την στρατηγική της γεωγραφική θέση, καθώς και με τις εξαιρετικές της υπηρεσίες ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο, δύναται να καταστεί η γέφυρα της Κίνας με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, βοηθώντας έτσι τις κινέζικες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια μέσα στα πλαίσια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος».


Ως πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επιδιώξουμε την περαιτέρω αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω της διπλωματίας. Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της αυξανόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ των κρατών, είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Comments