Ειδήσεις‎ > ‎

Προτεραιότητα για τον ΔΗΣΥ στην Παιδεία η έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό

αναρτήθηκε στις 6 Σεπ 2013, 8:07 π.μ. από το χρήστη News 2

Στην ανάγκη για ένταξη της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα με ιδιαίτερη έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό αναφέρθηκε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για θέματα Παιδείας.

«Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό, που δεν μπορεί να μείνει στα σημερινά επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες» δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ εισήγηση για τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας του κράτους με τη δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργοδότες και τις συντεχνίες».

Ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι στις σημερινές συνθήκες που βιώνει ο τόπος είναι προφανές ότι η πολιτεία πρέπει να αναδιατάξει τις προτεραιότητες της, οι οποίες, όπως υπέδειξε, πρέπει να ξεκινούν από την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας και σε νέους τομείς και πρώτα απ’ όλα να εντάξουμε την επιχειρηματικότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

«Η πρόσκαιρη συσσώρευση κερδών και η ακατάσχετη κατανάλωση με δανεικά ως νοοτροπία έχει καταρρεύσει. Οφείλουμε να παράσχουμε στους νέους μας τα εφόδια για να μπορούν να δημιουργήσουν νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, να αναπτύξουν τομείς όπως η τεχνολογία, η υγεία και η παιδεία, αλλά και να ενταχθούν με αξιώσεις στο σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι» δήλωσε.

Εξήγησε πως για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό, που, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να μείνει στα σημερινά επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τορναρίτης πρότεινε εκ μέρους του ΔΗΣΥ, «έγκαιρο, αξιόπιστο και επικαιροποιημένο επαγγελματικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τον οποίο να δίνονται ολοκληρωμένες πληροφορίες για τις δυνατότητες εργοδότησης, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στην ευρύτερη αγορά εργασίας, καθώς και αναβάθμιση του κύρους και του περιεχομένου της τεχνικής εκπαίδευσης και των τεχνικών επαγγελμάτων».

«Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε νέος δικαιούται να επιλέξει το μέλλον που ο ίδιος επιθυμεί, όμως, η πολιτεία οφείλει να τον ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και για τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στον οποίο επιλέγει να επενδύσει το μέλλον του» πρόσθεσε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης σχετίζεται άρρηκτα με την κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πως η πολιτεία αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, οφείλουν να αναπτύξουν τους δεσμούς μεταξύ εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας, να βελτιώσουν τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και να μειωθεί ο αριθμός των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

«Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε στενές και αποτελεσματικές συνεργασίες μεταξύ αφενός των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και αφετέρου των δημοσίων και ιδιωτικών εργοδοτών» εξήγησε, αναφέροντας πως προς αυτή την κατεύθυνση ο ΔΗΣΥ εισηγείται τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας του κράτους με τη δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργοδότες και τις συντεχνίες».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ έκανε στη συνέχεια λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, ευελιξίας και στρατηγικής χαρτογράφησης της ανώτατης εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι η χαρτογράφηση της ιδιωτικής και δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο θα συμβάλει στην ορθολογιστική ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης και στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων.

«Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης αποφοίτων από κλάδους οι οποίοι οδηγούν σε ανεργία» είπε, εξηγώντας ότι στη βάση των αποτελεσμάτων της χαρτογράφησης θα μπορούν να υπολογιστούν ρεαλιστικά οι προβλεπόμενες ανάγκες για αποφοίτους από κάθε κλάδο σπουδών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να τοποθετήσει τη γνώση και την καινοτομία στην πρώτη γραμμή, να τις κάνει πρωταγωνιστές στην παραγωγή αποτελέσματος και επιβράβευσης, προσθέτοντας πως αυτό είναι και ο μόνος τρόπος για να μπορεί η Κύπρος να κρατήσει τα παιδιά της που έρχονται από τα πανεπιστήμια και αποτελούν το εθνικό κεφάλαιό της.


Comments