Ειδήσεις‎ > ‎

Παγκόσμιος συναγερμός για τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία

αναρτήθηκε στις 14 Μαρ 2011, 7:44 π.μ. από το χρήστη News 2

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της Παρασκευής, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Σύμφωνα δε με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα.

Την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης, ενισχύει η σημερινή προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.

Στους αντιδραστήρες 1 και 3 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και στον αντιδραστήρα 2. Ωστόσο, Αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη χρήση θαλασσινού νερού «πράξη απελπισίας», η οποία -όπως λένε- θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο, ενώ πάνω από 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα 1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης στους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία και σύμφωνα με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την Ιαπωνική αρμόδια αρχή η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αναφέρει ότι:

Στη μονάδα 1 του σταθμού Φουκοσίμα:

- Το ατύχημα στη μονάδα 1 του σταθμού κατατάσσεται στο επίπεδο 4 της διεθνούς κλίματος INES (πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις). Συγκριτικά αναφέρεται ότι το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν στο επίπεδο 7, ενώ το ατύχημα στο Three Mile Island στο 5.

- Μετά την ελεγχόμενη εκτόνωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σημειώθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο περιβάλλον και στη συνέχεια συνεχής μείωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα όρια του σταθμού την Παρασκευή στις 8:29 ώρα Ελλάδος ο ρυθμός δόσης ήταν 1015 μSv/h, ενώ 12 ώρες αργότερα μειώθηκε στα 40 μSv/h.

- Για την ψύξη του αντιδραστήρα διοχετεύθηκε θαλασσινό βοριόμενο νερό.

- Το προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

- Το ραδιενεργο νέφος που δημιουργήθηκε κινείται ανατολικά προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Ιαπωνική αρμόδια αρχή αναφέρει ότι παρόμοια ελεγχόμενη εκτόνωση με αυτή της μονάδας 1 άρχισε στη μονάδα 3 του ίδιου σταθμού, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα. Ακολούθησε διοχέτευση νερού (κατ’ αρχήν γλυκό και στη συνέχεια θαλασσινό) για ψύξη. Σύμφωνα πάντα με την Ιαπωνική αρμόδια αρχή, ενδεχόμενες ραδιολογικές συνέπειες αναμένεται να είναι και πάλι περιορισμένης έκτασης και σοβαρότητας.

Επίσης, η Ιαπωνική αρμόδια αρχή ενημέρωση για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Οναγκόβα. Ως εκ τούτου ενεργοποιήθηκε και εκεί το σύστημα έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα διερευνώνται τα αίτια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) προτείνει βοήθεια στην Ιαπωνία μέσω του RANET (Response and Assistance Network). Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (με συμμετοχή και Ελλήνων Επιστημόνων στελεχών της ΕΕΑΕ) βρίσκεται σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζεται έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Comments