Ειδήσεις‎ > ‎

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Τορναρίτη, στην 24η Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης»

αναρτήθηκε στις 17 Ιαν 2017, 8:08 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η Ένωση είναι σε υπαρξιακή κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές σοβαρές προκλήσεις. Αυξημένος ευρωσκεπτικισμός και λαϊκισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Brexit. Τρομοκρατία.

Όλα αυτά τα ζητήματα απαιτούν γενναίες αποφάσεις και τολμηρές ενέργειες. Αποφάσεις και ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις. Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα. Η ευρωπαϊκή μας απάντηση στις προκλήσεις θα πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη δίκαιη κατανομή βαρών.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ο ρόλος των εθνικών μας κοινοβουλίων θα πρέπει να είναι ουσιαστικός. Τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με ένα σαφή και υπεύθυνο τρόπο, εφόσον και οι δύο αυτοί θεσμοί συνδέουν σε σημαντικό βαθμό την ΕΕ με τους πολίτες της. Έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση κρατών, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ αποκτά τεράστια σημασία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα αποκτήσει και πάλι κύρος και πολιτική νομιμοποίηση. Μια σταθερή και ευημερούσα Ένωση, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες και αγωνίες των πολιτών της, θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όλους τους ευρωσκεπτικιστές.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Από τη δική μου σκοπιά, μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αναφορά στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Κύπρο. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για τη χώρα μου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, προκειμένου να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Τους τελευταίους μήνες συναντιούνται σε εβδομαδιαία βάση και κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας βρίσκονται στο Μον Πελεράν, στην Ελβετία, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα από τα δυσκολότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το Εδαφικό. Εκτός από το κεφάλαιο του Εδαφικού, το οποίο συνδέεται άμεσα με το κεφάλαιο του Περιουσιακού, υπάρχουν σημαντικές διαφορές και στο ευαίσθητο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων πάνω σε αυτά τα κεφάλαια, θα καθορίσει κατά πόσο μια λύση είναι εφικτή ή όχι.

Εάν ξεπεραστούν οι διαφορές στα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, είναι αρκετά πιθανό η λύση του Κυπριακού να επιτευχθεί ακόμη και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει και η Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και να προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά μέτρα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Βάσει των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί σχετικά με τη δομή της νέας κατάστασης πραγμάτων, καθίσταται απολύτως σαφές ότι η διατήρηση ξένων στρατευμάτων ή εγγυήσεων και δικαιωμάτων μονομερούς επέμβασης στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν είναι μόνο περιττή, αλλά αποτελεί και αναχρονισμό στον σημερινό κόσμο. Ως ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, πιστεύω ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια και παρέχει την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κύπριους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της ΕΕ. Η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Σε αυτό το θέμα, υπολογίζουμε στην ισχυρή υποστήριξή σας.

Παρά τις αδυναμίες της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ευρώπη για πάνω από 60 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελεί οδηγό για όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η χώρα μου. Μια λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα μπορεί, μεταξύ άλλων, να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η υιοθέτηση συμφιλιωτικής στάσης μπορεί να συμβάλει στην επίλυση δύσκολων διεθνών ζητημάτων, να υπερισχύσει έναντι της δυσπιστίας και να χρησιμεύσει ως παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Μια βιώσιμη, διαρκής και λειτουργική λύση θα είναι, επίσης, προς το συμφέρον των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και ΝΑΤΟ. Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο ειρηνικής συνύπαρξης σε μια ταραγμένη γειτονιά και να ενισχύσει το ρόλο της ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

 

Βρυξέλλες, 7/11/2016

Comments