Ειδήσεις‎ > ‎

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018 - 13.12.2017

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2017, 5:30 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 15 Δεκ 2017, 8:06 π.μ. ]

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τα ηνία της χώρας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τον Φεβρουάριο του 2013. Θέλοντας και μη, οι συγκρίσεις με το τι παρέλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι αναπόφευκτες. Συγκρίσεις που οφείλουμε να κάνουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη αντικειμενικότητα, μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, παρά τους ψηλούς τόνους αμφισβήτησης που επικρατούν λόγω της προεκλογικής περιόδου.

 

Εξετάζοντας λοιπόν την οικονομική πραγματικότητα της πατρίδας μας από το 2013 μέχρι σήμερα, σίγουρα μπορούμε να πούμε πολλά:

Το 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέλαβε την εξουσία μέσα σε πραγματικά δραματικές συνθήκες. Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους να φτάνουν μόλις για ένα μήνα. Η οικονομία ήταν ήδη σε βαθιά ύφεση. Το τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ο κόσμος ήταν ανήσυχος και φοβισμένος. Η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία είχε χαθεί επειδή απουσίαζαν η συγκροτημένη πολιτική και η διάθεση για τη λήψη των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων.

 

Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, διανύουμε στην Κύπρο την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης. Το 2015 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2%, το 2016 3% και φέτος αναμένουμε ανάπτυξη που πλησιάζει το 4% του ΑΕΠ. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρακτικά σημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία έχει φέτος Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περίπου € 725 εκατομμύρια μεγαλύτερο από ότι πέρσι. Οι εκτιμήσεις για το 2018 και για την επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει το 3%.

 

Το δημόσιο χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και απολύτως διαχειρίσιμο και βρίσκεται ήδη κάτω από το συμβολικό όριο του 100%, δύο χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις.

 

Οι αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης διαδέχονται η μια την άλλη και οι διεθνείς αγορές εμπιστεύονται την Κύπρο ξανά. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων βρίσκονται πλέον στο 1.5%, το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

 

Η ανεργία, αν και παραμένει ψηλή, μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο και από το 16% που είχε φτάσει, τώρα πλησιάζει πλέον το 10%.

 

Για να μειωθεί βέβαια η ανεργία έπρεπε να γίνουν στοχευμένες ενέργειες. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που οδήγησαν σε σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα: 

 

·         Καταργήθηκε η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

 

·         Μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη κατά 50%.

 

·         Προωθήθηκαν φορολογικές εκπτώσεις για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται σε κάθε κυπριακή επιχείρηση.

 

·         Επεκτάθηκε η επιταχυνόμενη απόσβεση για βιομηχανικά κτήρια και ξενοδοχεία.

 

·         Δόθηκαν φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες και νεοφανείς επιχειρήσεις.

 

·         Καθώς και σωρεία άλλων φορολογικών κινήτρων σε ξένους επενδυτές, που είχαν ως αποτέλεσμα οι μέχρι στιγμής ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 7,5 δις ευρώ.

 

Στόχος είναι να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας ακόμα περισσότερο και να φθάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020.

 

Στα δημοσιονομικά αφήσαμε οριστικά πίσω τα ελλείμματα και ο προϋπολογισμός έχει πλέον πλεονάσματα. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια το κράτος είχε έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου. Σήμερα έχει πραγματικό πλεόνασμα μισού δισεκατομμυρίου.

 

Όλα αυτά δεν είναι απλώς νούμερα και δείκτες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομία της Κύπρου ακολουθεί συνεχή και επιταχυνόμενη ανοδική πορεία και θα μπορεί ολοένα και περισσότερο να ικανοποιεί τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

 

Συνεπώς, σήμερα, στο τέλος της πρώτης θητείας της παρούσας κυβέρνησης δικαιούμαστε με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς σκοπιμότητες να πούμε ότι:

 

Η συλλογική προσπάθεια κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα οι θυσίες των συμπολιτών μας, έφεραν αποτέλεσμα.  

 

Η χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί και έχει ορθοποδήσει. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύτηκαν. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στις αγορές.

 

Σήμερα βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει μπροστά. Το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας εδραιώνεται πλέον στην κοινωνία.

 

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει οριστικά φέρει την Κύπρο από τα χρόνια των ελλειμμάτων και του συνεχούς δανεισμού σε μια εποχή ισορροπίας και πλεονασμάτων. Αυτά τα πλεονάσματα είναι που επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές τόσο για απαραίτητα έργα και υποδομές, όσο και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτά τα πλεονάσματα είναι που καθιστούν εφικτή τη συνέχιση της πολιτικής των φορολογικών ελαφρύνσεων, προς όφελος των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Και έτσι ακριβώς είναι που δημιουργούμε τα περιθώρια για μια συγκροτημένη κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για τον σχεδιασμό ανταποδοτικών μέτρων για τις ομάδες εκείνες που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο κόστος στην προσπάθεια σωτηρίας του οικονομικού συστήματος της χώρας. 

 

Σήμερα, παρά τα ενδεχόμενα λάθη και τις παραλείψεις, η Κύπρος βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση. Και το κυριότερο είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σωστή πορεία. Αυτό το νιώθει ο καθένας μας, ο κάθε πολίτης. Το βλέπουμε στο πρόσωπο των ανθρώπων γύρω μας: αισθάνονται σιγουριά, έχουν ικανότητα να προγραμματίσουν και να προβλέψουν τι θα κάνουν στα επόμενα χρόνια.

 

Με κανένα τρόπο δεν θέλει κανείς να θυμηθεί την πρωτοφανή αβεβαιότητα στη ζωή των Κυπρίων κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Αυτά δεν τα λέμε για να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης στην οποία ακόμα βρισκόμαστε. Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι ρόδινα, ούτε πως δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 

Είναι γι’ αυτό ακριβώς που θεωρούμε πως πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την πορεία, να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την προσπάθεια για συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, να μείνουμε μακριά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, από τα λάθη του παρελθόντος, για να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας.

 

Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα την πορεία μας προς το μέλλον που οραματιζόμαστε. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο ακόμη πιο ψηλά, προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας.

 

Η υπεύθυνη και ορθολογιστική οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Αναστασιάδη φέρνει αποτελέσματα, δικαιώνει τις προσπάθειες και τις θυσίες των συμπολιτών μας και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, μένοντας μακριά από τις ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος και από πολιτικές της μεμψιμοιρίας και της άρνησης.

 

Θεωρώ, λοιπόν, πως αντί του μηδενισμού και της άρνησης, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε σήμερα στο σωστό δρόμο. Έχουμε, ως Κύπρος, αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και τον έχουμε μετατρέψει σε σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική.

 

Αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού ή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Είναι η διαπίστωση που καταγράφεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, το διαπιστώνει ο καθένας μας από το περιβάλλον στο οποίο κινείται, στη δουλειά του, στην οικογένειά του. Είμαστε ήρεμοι, νιώθουμε βέβαιοι, αισθανόμαστε αισιόδοξοι, έστω κι αν έχουμε δυσκολίες. Ξέρουμε ότι δεν ζούμε πια σε εικονική πραγματικότητα, σε «φούσκες» και καθετί που επιτυγχάνουμε, το κάνουμε με τον κόπο και τη δουλειά μας.

 

Γι’ αυτό δικαιούμαστε όλοι να νιώθουμε περήφανοι.

 

Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας.

 

Μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης καταφέραμε ως Βουλή να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους για να πετύχουμε ιστορικής σημασίας μεταρρυθμίσεις. Αναφέρω ενδεικτικά:

 

- Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, τέθηκαν τα θεμέλια για ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Για πρώτη φορά νέες ομάδες συμπολιτών μας καθίστανται δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος, όπως μακροχρόνια άνεργοι, αυτοεργοδοτούμενοι που στερούνται του δικαιώματος ανεργιακού επιδόματος, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Συνολικά σήμερα 35,100 οικογένειες – 11,300 από τις οποίες το κράτος δεν κάλυπτε προηγουμένως – έχουν πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια.

 

Πέραν της εισαγωγής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μέσα στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υιοθέτησε και μια σειρά άλλων στοχευμένων δράσεων όπως είναι:

 

·         Η επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, το οποίο είχε καταργηθεί το 2012.

 

·         Η παροχή, για πρώτη φορά, άδειας πατρότητας μετ’ απολαβών.

 

·         Η επέκταση της άδειας μητρότητας.

 

·         Η επιδότηση της προσφοράς υπηρεσιών παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία.

 

·         Η αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων.

 

·         Η στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσω του νέου Συστήματος Ενιαίας Εκπαίδευσης.

 

·         Η δημιουργία του πρώτου κέντρου πολυθεματικής αξιολόγησης και παρέμβασης για τον αυτισμό.

 

·         Η εισαγωγή του σχεδίου «Προίκα του Παιδιού».

 

·         Η εισαγωγή μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, κατά των διακρίσεων, για ισότητα των φύλων, για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών καθώς και της καταπολέμησης του «σχολικού εκφοβισμού» και της ρητορικής μίσους.

 

·         Η σύσταση φορέα για την ευημερία των ζώων και κατάθεση νομοσχεδίου για δημιουργία αστυνομίας των ζώων.

 

·         Η σύσταση του θεσμού του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

·         Λήφθηκε επίσης σειρά μέτρων για προστασία των ευάλωτων ομάδων και συμπολιτών μας με χαμηλά εισοδήματα, όπως το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και η λειτουργία του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου.

 

Στον προϋπολογισμό του 2018 η κοινωνική πολιτική διευρύνεται και με την πρόβλεψη για τη σύσταση Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με το Σχέδιο για πρόσθετη αναπλήρωση της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών Ταμείων Προνοίας, αλλά και με τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί απώλειες από την απομείωση των καταθέσεων το 2013.

 

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής εντάσσεται βέβαια και η στήριξη του προσφυγικού μας κόσμου που μέσα σε μια μέρα είδε την περιουσία του να χάνεται. Έφτασε πιστεύουμε η ώρα για απονομή μερικής δικαιοσύνης στους πρόσφυγές μας. Μετά από 43 χρόνια, είναι επιβεβλημένη η αποζημίωση για στέρηση χρήσης της περιουσίας τους.    

 

Οφείλουμε επίσης να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Η αύξηση των χαμηλών συντάξεων είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας, αναβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο.  

 

Ταυτόχρονα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη κατά της ανεργίας. Όμως, τη δίνουμε με βάσιμες δυνατότητες ότι θα τα καταφέρουμε. Πολύ σύντομα θα σπάσει το φράγμα του 10% και ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε θέση εργασίας που δημιουργούμε σημαίνει αξιοπρέπεια, σημαίνει επανένταξη στην αγορά, σημαίνει επανένταξη στην κοινωνία και τέρμα στην εξάρτηση και τα επιδόματα.

 

- Στον τομέα της Υγείας, τροχοδρομήθηκε η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας μετά από δεκαετίες ατερμόνων συζητήσεων και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας. Εμείς – όλοι μαζί – βάλαμε τα πιο γερά θεμέλια και εμείς έχουμε την ευθύνη τώρα να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Ως πολιτικοί αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας απέναντι σε μια κοινωνία που δίκαια απορούσε: γιατί δεν προχωρούν τόσα χρόνια, ποια συμφέροντα φράζουν το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα της επιλογής γιατρού, το δικαίωμα των οργανώσεων των ασθενών να ακούγεται η φωνή τους.

 

- Στον τομέα της Παιδείας, ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ο νόμος που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Μπορεί κανείς να μας πει ότι η εξέλιξη θα είναι βραδεία – 10 χρόνια, όμως εμείς θα απαντήσουμε ότι βρήκαμε την ελάχιστη κοινή συνισταμένη για να σπρώξουμε τα πράγματα να εξελιχθούν. Έτσι θα γίνει και με τα συστήματα αξιολόγησης, έτσι θα γίνει και με την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων γιατί ξέρουμε το χρέος απέναντι στα παιδιά μας: Ένα σχολείο που να το χαίρονται, ένα σχολείο που να το αγαπάνε.

 

- Στον τομέα της Άμυνας, υπήρξε ανακατεύθυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών με συνακόλουθο τη μείωση της θητείας από τους 24 στους 14 μήνες, χωρίς να μειωθεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Θυμάστε τη συζήτηση που ανοίξαμε εμείς πρώτοι το 2005. Και τι δεν ακούσαμε! Σήμερα η μεταρρύθμιση είναι γεγονός και κανείς δεν την αρνείται.

 

- Στον τομέα της Δημόσιας Υπηρεσίας,  θεσμοθετήθηκαν μέτρα που αφορούν τη διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, τη διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων και την κινητικότητα  δημοσίων υπαλλήλων.

 

Έγιναν επίσης μεταρρυθμίσεις που καθιστούν το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την πλήρη μηχανογράφηση του Τμήματος Φορολογίας, του Κτηματολογίου και του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και την ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών. Πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας, όπως για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά έργων υποδομής, μεγαλύτερων ή μικρότερων, από την μια άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη. Περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές επενδύσεις στις πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, που ισοδυναμούν με επένδυση στο ανθρώπινο μας δυναμικό. Με επένδυση στις νέες γενιές.  Έτσι διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας.

 

Όλα αυτά είναι μέρος ενός μακρόπνοου σχεδίου, που θα μπορούσε να πάρει ταχύτερους ρυθμούς, αν βρίσκαμε περισσότερες συναινέσεις στη Βουλή, περισσότερη τόλμη και διάθεση.

 

Όλα αυτά καταδεικνύουν το πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ένα έργο που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και μας δείχνει τον δρόμο για το αύριο.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όσες μεταρρυθμίσεις κι αν κάνουμε, όση ανάπτυξη κι αν πετύχουμε, αυτά δεν παύουν από το να αφορούν τη μισή μας πατρίδα και μόνο.

 

Η μεγαλύτερη και πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που οφείλουμε να κάνουμε είναι η λύση του Κυπριακού. Μόνο η λύση του Κυπριακού θα απελευθερώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις των Κυπρίων και θα δώσει πραγματική ασφάλεια και ανάπτυξη στον τόπο μας.

 

Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί όμως να επέλθει μέσα από κούφια συνθήματα, αφορισμούς, άκαμπτες ιδεολογίες, ανέξοδες στρατηγικές και αόριστους μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται πολιτικός ρεαλισμός.

 

Γι’ αυτό και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πιστοί στην Κληριδική σχολή σκέψης και αναγνωρίζοντας τις πραγματικότητες, επαναλαμβάνουμε πως το πλαίσιο λύσης πρέπει να παραμείνει εντός των παραμέτρων του Ο.Η.Ε. που προνοούν μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

Όσοι απορρίπτουν ή αμφισβητούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το οποίο περιλαμβάνεται στις συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου μεταξύ Τάσσου Παπαδόπουλου και Ταλάτ, καθώς και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εδραιώνουν το σημερινό στάτους κβο και κατ’ επέκταση τη διχοτόμηση.

 

Όσοι, ακόμη χειρότερα, φλερτάρουν με την ιδέα του «συμφωνημένου ή βελούδινου διαζυγίου», έστω και σιωπηρά, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εδραιώνουν τη διχοτόμηση τόσο επί του εδάφους, όσο και στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Με αυτό τον τρόπο, εντελώς απροκάλυπτα, ξεπουλούν τη μισή μας πατρίδα.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν συμβιβάστηκε και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τα τετελεσμένα της εισβολής. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο. Επιμένουμε και θα επιμένουμε στις προσπάθειές μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Επιμένουμε για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα μεγάλα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την τουρκική εισβολή. Μια λύση που θα αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο και θα διασφαλίσει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

 

Η ειρωνεία είναι ότι αυτοί που μιλάνε για συμφωνία εκτός των παραμέτρων της ομοσπονδίας, είναι αυτοί οι ίδιοι που διαχρονικά μοιράζουν στους εαυτούς τους παράσημα πατριωτισμού και στους υπόλοιπους ταμπέλες εθνικής μειοδοσίας. Για εμάς πραγματικός πατριωτισμός είναι η διασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Και αυτό, για όσους δεν το αντιλαμβάνονται, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας και όχι μέσα από τη διχοτόμηση, συμφωνημένη ή μη.

 

Αλλά θέλω την ίδια ώρα και με την ίδια ένταση να τονίσω, ότι η προσήλωση μας στον στόχο της ομοσπονδιακής επανένωσης της πατρίδας μας δεν ισοδυναμεί με διάθεση αποδοχής μιας λύσης που να μην συνάδει με την σύγχρονη εποχή και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ομοσπονδία σύγχρονη και λειτουργική.

 

Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γνήσια και ειλικρινή βούληση του Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την αποφασιστικότητα και τη μεθοδική του διαπραγμάτευση έχει καταφέρει να οδηγήσει το Κυπριακό σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Δυστυχώς, παρά τις προσδοκίες μας, η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας.

 

Αυτό όμως που έχει σημασία σήμερα είναι το πώς προχωρούμε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πολύ σωστά έχει ήδη μεταφέρει και στον Γενικό Γραμματέα και στη διεθνή κοινότητα την ετοιμότητα της πλευράς μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του κ. Γκουτέρες.

 

Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά άφησαν ως κεκτημένο το «πλαίσιο Γκουτέρες» και τη σαφή τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμο. Αυτό λοιπόν το κεκτημένο οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το διεκδικήσουμε σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

 

Σε όλη αυτή την πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον σε σχέση με τις θέσεις της πλευράς μας στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από τις πολύ στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία έπεισε για τη λογική των θέσεων μας, στηριζόμενη πάνω σε μια αξιόπιστη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, αλλά και διεθνείς συνεργασίες που προκύπτουν από την ενεργειακή μας προοπτική και την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα.

 

Το επόμενο ραντεβού για την Κύπρο ίσως αποδειχθεί ιστορικό. Δεν θα το αφήσουμε στην τύχη. Θα εργαστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η μεγάλη προσπάθεια με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά. Γνωρίζουμε τα επίμαχα στοιχεία που μπορούν να ξεκλειδώσουν τις ουσιώδεις διαφωνίες. Ξέρουμε ποιες είναι οι ιεραρχήσεις μας και πάνω σε αυτές προετοιμαζόμαστε για την επικείμενη διαπραγμάτευση. Δουλεύουμε πάνω στις διεθνείς δυναμικές που θα ξαναφέρουν την Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της.

 

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη χάραξε μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή.    

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταφέρει, μέσα από μια συγκροτημένη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις, να αναδείξει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Μέσα από αυτή την εξωτερική πολιτική, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά κράτη καθιερώνοντας θεσμοθετημένες διμερείς ή και τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Παλαιστινιακή Αρχή.

 

Ταυτόχρονα έχει εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με όλες τις χώρες του Αραβικού κόλπου, καθώς και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύοντας έτσι τη διπλωματική της θέση στα διεθνή φόρα.  

Με τις ΗΠΑ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επιτύχει τη θέσπιση μιας στρατηγικής συνεργασίας που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με επίκεντρο την ασφάλεια.

 

Με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ως Κύπρος εντείνει τη συνεργασία μας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

 

Με τη Ρωσία, οι σχέσεις μας έχουν εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης με τις πολλές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τον εποικοδομητικό ρόλο της Κύπρου στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας.

 

Με τη Γαλλία διευρύνουμε τις ήδη στενές σχέσεις με βάση τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τα ενεργειακά και κυρίως την άμυνα.

 

Με την Κίνα, οι διμερείς σχέσεις αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Η Κύπρος κατέστη μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων και στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Κίνας. Την ίδια ώρα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μέλος της κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος».

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει επίσης ενεργά στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο της ως γέφυρα της Ευρώπης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στις συνόδους κορυφής των επτά Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

 

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα αυξημένο κύρος και ένα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο.

 

Η αδιαμφισβήτητη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Κέντρου, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο οι φυσικοί πόροι της χώρας μας.

 

Οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, η σύμπραξη με ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς και η ομαλή συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων είναι το αποτέλεσμα της σταθερής, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υλοποίησης μιας καλά σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής.

 

Μιας ενεργειακής πολιτικής που φέρνει απτά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και για την Ευρώπη και για τις χώρες της περιοχής.

 

Μέσα από τη στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη, η Κύπρος καθιερώνει τον ενεργειακό της ρόλο και εμπεδώνει τη θέση της ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας, αυξάνοντας έτσι και τη γεωπολιτική πρόσθετη αξία της χώρας μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον λόγο και ρόλο ιδιαίτερης σημασίας στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού και ενεργειακού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής, ενός σχεδιασμού για τον οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η χώρα μας έχει πλέον ρόλο να παίξει στη γεωπολιτική εξίσωση της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Με την πολιτική, αλλά και το προσωπικό κύρος του Προέδρου Αναστασιάδη, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εκτόπισμα μεγαλύτερο από το φυσικό της μέγεθος.

 

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

 

Η Κύπρος έχει ξανά αξιοπιστία και αυτό μεταφράζεται σε όφελος  για τους  πολίτες.

 

Η χώρα έχει αξιοπιστία επειδή έχει αξιόπιστη ηγεσία.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα στην κοινωνία των πολιτών με την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ότι η Ασφάλεια, η Σταθερότητα και η οικονομική Ανάπτυξη που φέρνει θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας.

 

Συνεχίζουμε, με θέληση και αποφασιστικότητα, την προσπάθειά μας για πιο αποτελεσματικούς θεσμούς και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

 

Ο προϋπολογισμός του 2018 αποτελεί την τεκμηριωμένη και κοστολογημένη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε υπεύθυνα την πορεία μπροστά, υλοποιώντας τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Η αλλαγή για εμάς δεν είναι «άλμα στο κενό». Είναι πρόοδος θεμελιωμένη στα επιτεύγματα του σήμερα. Το μέλλον που σχεδιάζουμε δεν είναι μια αόριστη έννοια, αλλά βασίζεται σε ένα στέρεο παρόν.

 

Επομένως θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είτε από την θέση της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης, να συνεχίσουμε μαζί την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και της χώρας μας.

 

Η προσπάθεια για ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο δεν έχει κομματικό χρώμα.  

 

Με συναίνεση και συνεννόηση, η Βουλή θα πρέπει και μετά τις προεδρικές εκλογές να συμβάλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που ο τόπος μας έχει ανάγκη. Μόνο έτσι θα εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και θα καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, μένοντας μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια πετυχημένη συνταγή στην οικονομία, ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία.  

 

Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και μέσα από την ανάπτυξη αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του.

 

Θέλουμε ένα κράτος που θα δώσει νέες ευκαιρίες και ελπίδες στους νέους μας και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με πραγματισμό τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων.

 

Ένα κράτος που θα εμπεδώσει την πραγματική αξιοκρατία και που με αποφασιστικότητα αλλά και σωστό προγραμματισμό θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

 

Ένα κράτος που θα υλοποιήσει με επιτυχία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

 

Θα πρέπει επίσης να επιμείνουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

 

Κάθε άστοχη κίνηση μπορεί να φέρει οπισθοδρόμηση και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα.  

 

Γι’ αυτό και θα πρέπει, ως κυπριακή κοινωνία, να προσέξουμε ιδιαίτερα τα επόμενα μας βήματα. Δεν θα πρέπει να διακινδυνέψουμε να χάσουμε όλα αυτά που με τόσο κόπο χτίσαμε. Δεν μας αξίζουν πειραματισμοί και νέες περιπέτειες. Δεν μας αξίζει η οπισθοδρόμηση.

 

Σήμερα είμαστε στο σωστό δρόμο και με υπευθυνότητα και συνεργασία βαδίζουμε μπροστά.

 

Όραμά μας είναι μια χώρα ενωμένη, ειρηνική και ευρωπαϊκή που θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες της.

 

Με σοβαρότητα, ορθολογισμό και στοχευμένες ενέργειες, μπορούμε να φθάσουμε εκεί που μας αξίζει.

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμα καλύτερη και ισχυρότερη Κύπρο.

 

Μια Κύπρο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.   

 

Εύχομαι σε όλες και όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. 

Comments