Ειδήσεις‎ > ‎

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2017 - 07.12.2016

αναρτήθηκε στις 17 Ιαν 2017, 8:18 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Η κατάθεση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων προς μελέτη, έγκριση και ψήφιση, αποτελεί κορυφαία διεργασία της Κυπριακής Πολιτείας.

Μέσα από αυτή τη διεργασία, η Βουλή ασκεί την ελεγκτική της αρμοδιότητα.

Με τον τρόπο αυτό διαδραματίζουμε τον πιο σημαντικό θεσμικό μας ρόλο στη χάραξη και στην αναμόρφωση της εκάστοτε οικονομικής και δημοσιονομικής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο νομοθετικός έλεγχος δημιουργεί ένα τεράστιο βάρος ευθύνης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οφείλουμε ο καθένας να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερη αντικειμενικότητα.

Μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Το χρωστάμε στους πολίτες που μας τοποθέτησαν σε αυτά εδώ τα έδρανα με την ψήφο τους και απαιτούν από εμάς να ανταποκριθούμε εποικοδομητικά για να επαναφέρουμε τον τόπο στην ανάπτυξη.

Το χρωστάμε στο θεσμό που εκπροσωπούμε, ένα θεσμό που μαζί με τους υπόλοιπους πολιτειακούς θεσμούς διέρχεται μια παρατεταμένη περίοδο απαξίωσης και δυσπιστίας.

Ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει η Κυβέρνηση για το 2017 είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός.

Αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Αναστασιάδη πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Η Κύπρος την περασμένη άνοιξη ολοκλήρωσε με επιτυχία την εφαρμογή της μνημονιακής σύμβασης που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2013 με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σήμερα, τρία και πλέον χρόνια από την κορύφωση της άνευ προηγουμένου κρίσης που βιώσαμε ως κράτος και ως οικονομία, μπορούμε ρεαλιστικά να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες και σε ανάπτυξη σε όλους τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Μπορούμε να πούμε ότι στεκόμαστε πλέον στα πόδια μας. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.   

Ο κυριότερος λόγος της εξόδου από το μνημόνιο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της θέσης αξιοπιστίας της χώρας μας, μέσω των αποφάσεων ευθύνης και συνέπειας που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τόσο η αξιοπιστία του κράτους όσο και αυτή του χρηματοπιστωτικού τομέα αποκαταστάθηκαν γρηγορότερα από τις προβλέψεις είτε των δανειστών είτε εμπειρογνωμόνων, λόγω της σκληρής δουλειάς, αλλά και της υπομονής και των θυσιών των συμπολιτών μας.

Οι πολίτες βλέπουν σήμερα ότι οι θυσίες τους έχουν πιάσει τόπο. 

Παρά τον σοβαρό κλονισμό, η οικονομία μας απέδειξε ότι διαθέτει αντοχές και προοπτικές. Αυτοί που προέβλεπαν, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ότι η Κύπρος θα έμενε εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, διαψεύστηκαν. Το ίδιο και αυτοί που προέβλεπαν ότι ο σημαντικός για τη χώρα μας τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα χανόταν.

Έχουμε στην πράξη επιβεβαιώσει ότι η συστηματική και αξιόπιστη προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα.

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το κράτος μπορεί πλέον να απευθύνεται για δανεισμό στις διεθνείς αγορές με δανειστικά επιτόκια που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των συνεχών αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Η κυπριακή οικονομία ήδη από το 2015 καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος ύψους 1,6%, το μεγαλύτερο τα τελευταία 7 χρόνια.

 

Για το 2016 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,7% με 3%, και αυτός εκτιμάται ότι θα είναι ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα, το οποίο παραμένει και το οποίο χρειάζεται χρόνο και συνεχή συστηματική προσπάθεια για να επιλυθεί.

 

Η ανεργία, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα, έχει ξεκινήσει από το 2015 να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 15% το 2015 σε σύγκριση με 16,1% το 2014, ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για το 2016 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται πως θα περιοριστεί στο 12% ή και λιγότερο.

 

Αυτά είναι σημαντικότατα επιτεύγματα, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από μόλις τέσσερα περίπου χρόνια ήμασταν αντιμέτωποι με το φάσμα της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Αυτά δεν τα λέμε για να πανηγυρίσουμε. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης στην οποία ακόμα βρισκόμαστε. Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι ρόδινα, ούτε πως έχουμε επαναφέρει τη χώρα στην προ κρίσης περίοδο. Είναι σε όλους κατανοητό ότι μετά από μια τόσο βαθιά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και συρρίκνωσης της οικονομίας, οι επιπτώσεις και οι συνέπειες είναι ακόμη αισθητές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

 

Είναι γι’ αυτό ακριβώς που θεωρούμε πως πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την πορεία, να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την προσπάθεια για συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, να μείνουμε μακριά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, από τα λάθη του παρελθόντος, για να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική, για να καλύψουμε πλήρως το χαμένο έδαφος.

 

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι παρά μια δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει, όχι μέσα από τα συνθήματα και την άρνηση, αλλά μέσα από αποφάσεις ευθύνης που επέτρεψαν, για πρώτη ίσως φορά, τη συστηματική προώθηση τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και κινήσεων εξυγίανσης.

 

Αυτή τη δεύτερη ευκαιρία έχουμε υποχρέωση να τη διαχειριστούμε υπεύθυνα. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε στον εφησυχασμό. Αποτελεί ευθύνη όλων μας να μείνουμε μακριά από ανεύθυνες συμπεριφορές και να παραδειγματιστούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να αρχίσουμε να μοιράζουμε και πάλι υποσχέσεις και να πάμε ξανά στις γνωστές ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Εάν επιστρέψουμε στις παλιές κακές συνήθειες, θα χαλάσουμε ότι με κόπο χτίσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα από τις θυσίες και τις προσπάθειες των συμπολιτών μας.

 

Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και συνεχή προώθηση των μεταρρυθμίσεων με την ίδια προσήλωση και την ίδια ένταση και εκτός Μνημονίου, μακριά από λαϊκισμούς και τακτικισμούς. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή προοπτική, θα καταστεί η οικονομία μας ακόμη πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για ξένες και εγχώριες επενδύσεις και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας προς όφελος των συμπολιτών μας.

 

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς. Με συναίνεση και συνεννόηση, η Βουλή είναι σε θέση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και να σπρώξει προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που ο τόπος μας έχει ανάγκη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ πιο υγιές υπόβαθρο για τη λειτουργία της οικονομίας μας και να εξασφαλίσουμε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, ευημερούσα πατρίδα, για το καλό των συμπολιτών μας.

 

Έχουμε επίγνωση της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς: τη δημόσια διοίκηση, τις υπηρεσίες υγείας, την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα απαιτούν υψηλού επιπέδου διακομματική συνεννόηση.

 

Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο πλαίσιο της παρούσας Κοινοβουλευτικής Θητείας. Υπάρχει χώρος και χρόνος αν το θελήσουμε, να προχωρήσουμε συντεταγμένα.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσους προϋπολογισμούς και να ψηφίσουμε, όση ανάπτυξη και να στοχεύσουμε ή να πετύχουμε, δεν παύουν από το να αφορούν την μισή μας πατρίδα.

Δεν παύουν από το να αξιοποιούν τις μισές προοπτικές από αυτές που ολόκληρο το νησί μας έχει.

Η μη επίλυση του Κυπριακού μας στερεί τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε όλες τις παραγωγικές μας δυνάμεις και τους ανθρώπους μας, σε όλη την έκταση της πατρίδας μας.

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις και τομές.

Για μένα η μεγαλύτερη τομή – η μεγαλύτερη επανάσταση για την αναγέννηση της Κυπριακής Κοινωνίας και Οικονομίας, είναι η επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτήν ο τερματισμός της κατοχής.

Χρειάζεται να το πούμε και να το τονίσουμε!

O αγώνας για την επίλυση του Κυπριακού είναι ταυτόσημος με τον τερματισμό της Τουρκικής κατοχής.

Είναι ταυτόσημος με την απελευθέρωση του τόπου.

Είναι ταυτόσημος με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τριών γενεών Κυπρίων και όσων γενεών έρχονται.

Είναι ταυτόσημος με την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων, με πολλαπλάσιες δυνατότητες από αυτές που πετύχαμε με κόπους και θυσίες μετά την ανασυγκρότηση από τις στάχτες της τουρκικής εισβολής.

Η επίλυση του Κυπριακού και η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενωμένης και φυσιολογικής χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να ξαναστήσουμε την οικονομία μας με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.

Με γνώμονα, όχι το πρόσκαιρο και ευκαιριακό κέρδος, αλλά με τη βεβαιότητα της σταθερότητας και της αξιοποίησης της γεωγραφικής μας θέσης – ένα απάνεμο λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο, μια όαση στην κόλαση της Μέσης Ανατολής.

 

Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που αμφισβητεί αυτή την προοπτική;

Διερωτώμαι αλήθεια, ποιο όραμα και ποιο σχέδιο έχουν να καταθέσουν οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΕΞΕΛΙΞΗΣ;

 

Σε αυτό το σώμα χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να ακούσουμε λόγια που αντικειμενικά θα παραθέτουν επιχειρήματα.

Και στο ζήτημα των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου μετά την λύση, κανείς από τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ δεν έχει τίποτε να πει.

 

Σας λέω λοιπόν με γλώσσα που πηγάζει από κάθε ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση:

Πέραν των υπόλοιπων εμφανών πλεονεκτημάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, η ευρωπαϊκή βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι αυτή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

 

Δεν είναι αυτή που με φαντασιώσεις, κινδυνολογίες και παραπλανητικές ερμηνείες, επινοεί καθημερινά μια μερίδα του Κοινοβουλίου.

Δεν είναι βέβαια, ούτε αυτή που υπαγορεύει να μείνει ο τόπος στάσιμος – που κάθε άλλο παρά στάσιμος θα είναι, καταδικασμένος στην πιο σκληρή τιμωρία για τον Ελληνισμό: τη διχοτόμηση.

 

Η συμφωνία την οποία εμείς υποστηρίζουμε, είναι αυτή που διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη.Η συμφωνία θα φέρει τον συνδυασμό της πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, την οποία θα εγγυηθεί η ιδιότητα που κατέκτησε η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Η συμφωνία είναι αυτή που θα ανοίξει πραγματικά την προοπτική για αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συμφωνία που θα επανενώσει την Κύπρο, τερματίζοντας την τουρκική κατοχή, είναι αυτή που θα τονώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο.

 

Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα:

·         τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος,

·         την προώθηση σε διεθνείς αγορές,

·         την ενθάρρυνση τομέων της οικονομίας που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι ο τομέας των υπηρεσιών και αυτός της ανάπτυξης γης.

 

Η συμφωνία επανένωσης θα είναι αυτή που θα αναζωογονήσει την παραγωγική διαδικασία ως σύνολο, με αποτέλεσμα:

·         τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας,

·         την αύξηση του τουρισμού,

·         την ανάπτυξη έργων υποδομής και έργων ανοικοδόμησης,

·         την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας χωρίς τουρκικά εμπάργκο για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

 

Ερωτώ λοιπόν!

Τι είναι αυτό που κάνει τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ να σιωπούν σε όλα αυτά τα επιχειρήματα;

Αν οραματίζονται άλλες μακροχρόνιες στρατηγικές γιατί δεν μας τις λένε για να αξιολογηθούν από τους πολίτες; Γιατί δεν μας λένε ποιους θα πείσουν, εκτός από τον εαυτό τους, για την επιστροφή στο ενιαίο κράτος;

Μήπως γιατί σε κάποιους αρκεί η «λύση όπως είμαστε»;


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,


Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται μοιρασμένη.

Όσο ο χρόνος περνά, τα τετελεσμένα της κατοχής γίνονται χειρότερα.

 

ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΛΥΣΗ γιατί δεν ανησυχούν για τα πασιφανή που χαρακώνουν την Κύπρο;

Γιατί κάθονται και ξεψιρίζουν το καθετί για να συκοφαντήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν βλέπουν τον Πενταδάκτυλο;

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ραγδαίες.

 

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Θα πρέπει όλοι όσοι ειλικρινά ενδιαφερόμαστε για τη λύση, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η απόφαση για επανέναρξη εντατικοποιημένων συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Μον Πελεράν, είναι ιστορικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος ενήργησε με τόλμη. Με αποφασιστικότητα! Με πίστη στις δυνάμεις μας, στην ικανότητα να αξιοποιήσουμε την ισχυρή πρόοδο που επιτύχαμε τόσους μήνες, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες στην κορύφωση της προσπάθειας.

 

Μετά από 43 σχεδόν χρόνια, στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να έχουμε τη λύση που θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά της τουρκικής κατοχής, του εποικισμού, της καταδίκης των Ελλήνων της Κύπρου να κοιτούν χαμένες πατρίδες.

Για πρώτη φορά θα καθορίσουμε εμείς το μέλλον μας, σε μια ελεύθερη ευρωπαϊκή Κύπρο.

Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα στο τελευταίο στάδιο της διαπραγματευτικής προσπάθειας, δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα δώσουμε τη μάχη των μαχών για την καλύτερη εφικτή συμφωνία, χωρίς δεύτερη σκέψη στο μυαλό μας.

 

Δεν θα πάμε ξανά σε Μπούργκενστοκ για να κρυφτούμε.

Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και την ειλικρινή βούλησή του, υπερβαίνοντας ιδεολογικές διαφορές και κομματικούς υπολογισμούς, να στηρίξει τον Πρόεδρο.

Στηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα, στηρίζουμε την Κύπρο μας.

Αυτό δεν το έχουν καταλάβει ακόμα ορισμένοι που καθημερινά βρίζουν. Η ύβρις όμως, να ξέρετε είναι ανάθεμα για κάθε Ελληνική ψυχή. Από την αρχαία μας ιστορία…

 

Αυτή την ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο αγώνας για την Κύπρο θα δοθεί στο διεθνή στίβο. Όχι στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, διαπραγματευόμενοι μεταξύ μας.

Ο αγώνας του καθενός μας, της κάθε πολιτικής δύναμης, είναι αγώνας επιρροής στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στη Μόσχα, στο Παρίσι. Παντού!!

Δεν είναι μάχη εντυπώσεων, παραπλάνησης και εκφοβισμού της κοινής γνώμης. Δεν είναι η Κύπρος υπόθεση για να ικανοποιηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός από εμάς.

 

Απευθύνομαι σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ο ορίζοντας κατάληξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι ορατός.

Υπάρχει βάσιμη ελπίδα να διανύσουμε τα τελευταία μέτρα με επιτυχία και να κερδίσουμε ισχυρή διεθνή υποστήριξη στην τελευταία πτυχή της Διάσκεψης για την Κύπρο, την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Αυτή η εξέλιξη πρέπει να μας γεμίσει με δύναμη.

Δεν πρέπει να δειλιάσουμε τώρα που ενώπιον όλης της διεθνούς Κοινότητας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοκιμαστεί πραγματικά η βούληση της Τουρκίας για λύση.

Εμείς, δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στοχεύουμε να πάμε στη Γενεύη με τόλμη και αυτοπεποίθηση.

Στοχεύουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα τερματίζει το σημερινό απαράδεκτο status quo.

Στοχεύουμε σε μια λύση που περήφανοι θα την φέρουμε μπροστά στο λαό μας, με πλήρη συνείδηση, δεν θα κρυφτούμε πίσω από αυτόν φορτώνοντάς του την ευθύνη.

Θα πάμε στη Γενεύη για να πετύχουμε ένα έντιμο δημιουργικό συμβιβασμό.

 

Μια συμφωνία που σας λέω:

Από τη στιγμή που θα έχει την υπογραφή μας, θα την υποστηρίξουμε με νηφαλιότητα και επιχειρήματα.

Επιχειρήματα της πραγματικής ζωής, των εφικτών προσεγγίσεων και όχι της κάθε λογής φαντασίωσης.

Θα προτάξουμε τα επιχειρήματα και τον διάλογο με τους πολίτες για να ανταποκριθούμε στις εύλογες ανησυχίες τους.

Ο λαός μας θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος. Να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Το χρωστάμε και στις επόμενες γενιές της Κύπρου μας.

Comments