Ειδήσεις‎ > ‎

Ομιλία του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκου Τορναρίτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα: Την επιχειρηματικότητα Τετάρτη 30/3/2011

αναρτήθηκε στις 30 Μαρ 2011, 2:11 π.μ. από το χρήστη News 2

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία των διοργανωτών που έμπρακτα θα μας παρουσιάσουν πώς η επένδυση στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία μπορεί να επιστρέψει οφέλη στην κοινωνία μέσα από την οικονομική ανάπτυξη.

Η σημασία της επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα της επένδυσης στην ανάπτυξή της, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την Ευρώπη 2020 και να καταστεί η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο. 

Για την Κύπρο, η επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του Ευρώπη 2020 είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να έχουμε μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, χωρίς φαινόμενα ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Είναι γνωστό ότι πάνω από το 65% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο επιλέγει να σπουδάσει είτε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ή στο εξωτερικό. Το όνειρο κάθε Κύπριου γονέα είναι τα παιδιά του να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Σήμερα, η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα που η Κύπρος έχει να ζήσει από το 1974. Τι εναλλακτικές προσφέρουμε λοιπόν ως πολιτεία;

Πιστεύω ότι, η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, οποιαδήποτε χώρα και αν κοιτάξουμε. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου το 70% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται από νέες - μικρές- επιχειρήσεις.

Στην Κύπρο, ενώ ξεκίνησαν  κάποιες προσπάθειες για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ήταν δυστυχώς αποσπασματικές. Η πολιτεία φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα ως επί το πλείστον θεωρητικά και σε επίπεδο στρατηγικής. Πάσχουμε σαφώς σε επίπεδο υλοποίησης. . 

Η εκπαίδευση, πέραν των στόχων της Ευρώπης 2020, καλείται να αντιμετωπίσει και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αν και σε μεγάλο βαθμό είναι κοινές.

Τι βιώνουμε σήμερα; Κρίση στην κυπριακή οικονομία, ανεργία κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Το παρόν οικονομικό μοντέλο χρειάζεται αναθεώρηση και για όλους εμάς το στοίχημα είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας σε μια οικονομία της γνώσης· σε μια ανταγωνιστική οικονομία η οποία θα μπορεί να δημιουργεί περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, όπου οι νέοι άνθρωποι να αμείβονται καλύτερα διαπραγματευόμενοι τις γνώσεις και το ταλέντο τους.

Για να γίνουν όλα αυτά, χρειαζόμαστε μια συγκροτημένη πολιτική που να θέτει την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην υπηρεσία της παραγωγής οικονομικού αποτελέσματος, στοχευμένα και όχι σπασμωδικά. Χρειαζόμαστε τη δημιουργία ερευνητικής κουλτούρας αλλά και κουλτούρας καινοτομίας από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Είναι πλέον σαφές ότι στο μέλλον, οι κοινωνίες που θα επιβιώσουν θα είναι εκείνες που θα είναι καινοτόμες και, συνεπώς, ανταγωνιστικές. Η βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες προαπαιτεί την καινοτομία. Έχουμε υποχρέωση να προετοιμάσουμε τις νέες γενιές με τρόπο που να είναι ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας, τόσο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία οι φορείς της εκπαίδευσης δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αυτή την ανάγκη. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε ξεπερασμένες πρακτικές που δεν επιτρέπουν τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε και πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά.

Πλείστες τόσες χώρες έχουν εντάξει στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για την πρακτική εφαρμογή της οικονομίας της γνώσης. Στην περίπτωση της Κύπρου, η εισαγωγή της καινοτομίας και της τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα θα αποτελέσει εθνική επένδυση. Η παρούσα οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Σε αυτήν τη συγκυρία, οι επενδύσεις στους πιο πάνω τομείς, όχι μόνο δεν πρέπει να μειώνονται, αλλά να ενισχύονται, αν θέλουμε να προσφέρουμε στους νέους αυτής της χώρας καλύτερες μέρες.

Κυρίες και Κύριοι,

Το πρόγραμμα δημιουργίας εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μέσα από εκκολαπτήρια επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορίου τελείωσε το 2007. Το νέο πρόγραμμα ανέλαβε να προκηρύξει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 2008. Από τότε, η ερευνητική κοινότητα της Κύπρου βρίσκεται σε αναμονή. 

Οι μηχανισμοί εκκόλαψης νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντικοί, γιατί δρουν ως ασπίδες προστασίας της οικονομικής δραστηριότητας σε μια εποχή που η χώρα μαστίζεται από οικονομική αβεβαιότητα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σήμερα, ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε κάποιες από τις 34 εταιρείες που δημιουργήθηκαν μέσα από αυτόν το θεσμό. Εταιρείες που η καινοτομία των προϊόντων και υπηρεσιών τους βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής παγκοσμίου επιπέδου. Αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η πεποίηθηση "μα στην Κύπρο αυτό δεν γίνεται", δεν ισχύει. Σαφώς και γίνεται.

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Κύπρου από το 2003 είναι επίσης απόδειξη ότι γίνεται. Μέσα από το Διαγωνισμό δημιουργήθηκαν πάνω από 10 καινοτόμες εταιρείες. 

Αυτές οι νέες επιχειρήσεις εργοδοτούν απόφοιτους Πανεπιστημίων, ενώ άνω του 50% των εργαζομένων κατέχει Διδακτορικό τίτλο. Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για επιχειρήσεις έντασης γνώσης ή τεχνοβλαστούς, από τις οποίες επιχειρείται η ουσιαστική σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγική διαδικασία, μέσω της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η δραστηριότητά τους σε συνδυασμό με την επένδυση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη αποτελούν τη βάση για την καλλιέργεια μιας κοινωνίας και οικονομίας της γνώσης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας.

ΕυχαριστώComments