Ειδήσεις‎ > ‎

Ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ψήφισμα που αφορά το θέμα της ανόδου των ακροδεξιών νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε διάφορα κράτη – 10.11.2017

αναρτήθηκε στις 10 Νοε 2017, 4:43 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 10 Νοε 2017, 4:47 π.μ. ]
Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Με το ψήφισμα που αφορά το θέμα της ανόδου των ακροδεξιών νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε διάφορα κράτη, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη θεωρητική συζήτηση για το πολιτικό παρόν, ούτε και διεκδικούμε το μονοπώλιο στην ερμηνεία του παρελθόντος. Οι πολιτικές θεωρίες και η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων είναι δουλειά των ιστορικών και των πολιτικών επιστημόνων.

 

Εμείς είμαστε πολιτικά πρόσωπα και η δική μας δουλειά είναι να προστατεύουμε αρχές και αξίες. Οι δικές μας αξίες είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι αξίες είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες.

 

Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδεολογία ή οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα που αναιρεί αυτές τις αξίες. Γι’ αυτό και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, όποιο και να είναι το ιδεολογικό της υπόβαθρο.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του έδωσε αγώνες για την εμπέδωση της σύγχρονης και ουσιαστικής δημοκρατίας στον πολιτικό μας βίο και έθεσε σαν στόχο του την προάσπιση των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του ατόμου. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις βάσει φύλου, εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, τιμούμε και σεβόμαστε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και διακηρύξεις που διασφαλίζουν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και όλα τα σχετικά ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς ενώπιον πολλών σοβαρών προκλήσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε τα τελευταία χρόνια πρόσφορο έδαφος για τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες των συμπολιτών μας για τις θέσεις εργασίας τους, το εισόδημα και τις συντάξεις τους, την ταυτότητά τους, το μέλλον των παιδιών τους.

 

Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν πιστεύουμε στον φόβο, αλλά σε λύσεις. Ως μέλη της μεγάλης οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ως ένα κόμμα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό, αγωνιζόμαστε για την επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

 

Αγωνιζόμαστε για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που σημαίνει ότι πιστεύουμε στην ελευθερία και όχι στην καταπίεση, στη δημοκρατία και όχι στη δικτατορία, στη συνεργασία και όχι στον εγωισμό, στην ασφάλεια και όχι στο μίσος, στην ελπίδα και όχι στον θυμό. Αυτό μας διαφοροποιεί από τους λαϊκιστές τόσο της ακροδεξιάς, όσο και της ακροαριστεράς.

 

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο, μια κοινωνία στην οποία η κινητήρια δύναμη για την κοινωνική συνοχή και τους κοινούς στόχους είναι η αλληλεγγύη.

 

Μένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, επειδή πιστεύουμε στον λαό της Ευρώπης. Μέσω της συνεργασίας των ευρωπαίων πολιτών τα τελευταία 70 χρόνια, έχει επιτευχθεί ειρήνη, ελευθερία και οικονομική αλλά και κοινωνική ευημερία που δεν είχε βιώσει ποτέ στο παρελθόν η ήπειρος αυτή.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων είναι να αναδείξουμε και να αποδείξουμε ότι η λύση στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα βρίσκεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, στην ενίσχυση των επίσημων θεσμών μέσω της δεοντολογικής συμπεριφοράς και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και στην ενεργό συμμέτοχη των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα.

 

Η καταφυγή σε ακραίες θέσεις και καταδικασμένες από την ιστορία πολιτικές, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά δημιουργεί στο τέλος ακόμη περισσότερα προβλήματα.

 

Αποτελεί συλλογική πρόκληση και ατομική ευθύνη μας να δημιουργήσουμε στους συμπολίτες μας ένα αίσθηµα εµπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εάν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε ήδη καταφέρει πολλά στην προσπάθειά μας να παραδώσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον στα παιδιά μας. 


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Comments