Ειδήσεις‎ > ‎

Νίκος & Μαρία Τορναρίτη: Daddy Cool!

αναρτήθηκε στις 26 Απρ 2011, 10:04 π.μ. από το χρήστη News 2

Τα παιδιά σου μπορεί να είναι λίγο πριν από την ενηλικίωση, για σένα όμως είναι πάντα τα μικρά σου. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί ο Νίκος Τορναρίτης εξακολουθεί να είναι τόσο προστατευτικός. Μετά από κάποια ηλικία όμως κάθονται αυτά στην καρέκλα, παίρνουν την κατάλληλη στάση και αρχίζουν «κήρυγμα»… Και για του λόγου το αληθές μας το επιβεβαιώνει και η Μαρία, η μία από τις δύο κόρες του γνωστού Κύπριου πολιτικού.

Θα σου ζητήσω να αρχίσεις εσύ αυτήν τη συνέντευξη, υποβάλλοντας τρεις ερωτήσεις στον πατέρα σου. Τι θέλεις να μάθεις από αυτόν, που μέχρι σήμερα δεν τον έχεις ρωτήσει;
ΜΑΡΙΑ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ: Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες στη ζωή σου;
ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ: Δεν θα άλλαζα τίποτα! Η ζωή τέτοια είναι, με τις συγκινήσεις της, με τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές, με τις έγνοιες και τις αγωνίες. Μία απόλυτη ισορροπία. Είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή μου! 
Μ.: Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον;
Ν.: Θέλω να ζήσω την ώρα που ο τόπος μας θα είναι πιο αισιόδοξος. Έξω και μακριά από στρατούς κατοχής, συρματοπλέγματα, εποίκους και μονοθεματικές τοποθετήσεις για το Κυπριακό. Θέλω η νέα γενιά της Κύπρου να μη βιώσει αυτά που ζήσαμε εμείς, χωρίς να φταίμε. 
Μ.: Τελικά ΑΠΟΕΛ ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;
Ν.: Μαρία μου, από μικρό παιδί βρισκόμουν στο γήπεδο δίπλα στον ΑΠΟΕΛ. Στην πορεία αγάπησα και τον Ολυμπιακό. Η απάντηση; ΑΠΟΕΛ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, μα πάνω απ' όλα αθλητοπρέπεια και να ξέρουμε πάντα ότι κάποτε κερδίζουμε και κάποτε χάνουμε. Αυτό που με πληγώνει στις μέρες μας είναι η βία στα γήπεδα. Ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία…
Του κάνεις ποτέ κήρυγμα εσύ ως κόρη; Αν ναι, σε ποια θέματα; 
Ναι, πολλές φορές του θυμώνω για το πόσο κουράζεται. Ανησυχώ για την υγεία του.
Νιώθεις άνετα μαζί του να συζητάς τους προβληματισμούς σου;
Πολύ! Με τον πατέρα μου συζητάμε τα πάντα. Είναι ανοικτός σε όλα τα θέματα που με προβληματίζουν και μου δίνει πάντα τις καλύτερες συμβουλές.
Αποκάλυψέ μας ένα ψέμα που του έχεις πει ή ένα μυστικό που του κράτησες μέχρι σήμερα.
 
Αν σας το αποκαλύψω, δεν θα είναι πλέον μυστικό. Όσον αφορά στο ψέμα, άστο! (γέλια)
Παρακολουθείς τις πολιτικές του δραστηριότητες; 
Ναι, όταν έχω χρόνο, μου αρέσει να τον καμαρώνω στην τηλεόραση και μετά πάντα ρωτά την άποψή μου. 
Θα σε ενδιέφερε στο μέλλον να ασχοληθείς κι εσύ με τα πολιτικά; 
Προς το παρόν όχι. Δεν το σκέφτηκα ποτέ.
Νιώθεις κάποιες στιγμές να στερήθηκες τον πατέρα σου για την πολιτική ζωή; Ήταν πολλές ή λίγες αυτές οι στιγμές; 
Σίγουρα τον στερήθηκα για πολλές ημέρες και ώρες. Ευτυχώς ο πατέρας μου βρίσκει πάντα τον τρόπο και τις αναπληρώνει.
Κύριε Τορναρίτη, τι έχετε αναθεωρήσει στην πολιτική σας τακτική; 
Δεν χρησιμοποιώ τακτικές και ούτε μου αρέσει ιδιαίτερα αυτός ο όρος. Προτιμώ τον όρο πολιτική αντίληψη. Σίγουρα έχω αναθεωρήσει αντιλήψεις, παρατηρώντας την απαξίωση που επικρατεί απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το πώς μεταφέρουμε στους πολίτες την έννοια του συλλογικού συμφέροντος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κάθε πολιτικός σήμερα πρέπει να αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή ότι με έργα και όχι με λόγια ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον και με προσωπικό κόστος αν χρειαστεί. Αυτός ο πολιτικός στο τέλος επιβραβεύεται από την κοινή γνώμη, που είναι πλέον πολύ απαιτητική και δικαίως είναι!
Ποια είναι τα νέα πλάνα και οι στόχοι σας;
Να προωθήσω μία συγκροτημένη πολιτική που να αγκαλιάζει και να περικλείει τους άξονες της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της απασχόλησης. Πιστεύω ότι πλέον η γνώση θα πρέπει να διασυνδεθεί με την αγορά εργασίας αλλά και με το γεγονός ότι όσο δεν επενδύουμε ουσιαστικά και δεν στηρίζουμε την έρευνα και την καινοτομία, χάνουμε τα καλύτερα μυαλά, τους καλύτερους επιστήμονες της Κύπρου, αναγκάζοντάς τους να μένουν στο εξωτερικό. Στόχος μου είναι να μην επιτρέψουμε να χαθεί μια γενιά λόγω της κρίσης, αλλά αντίθετα να μπορέσουμε να προωθήσουμε προτάσεις και πολιτικές που να ενδυναμώνουν τη δυνατότητα συμμετοχής του κάθε νέου στην παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα το θέμα στήριξης και αναβάθμισης των τεχνικών επαγγελμάτων είναι κάτι το οποίο νιώθω ότι πρέπει να προωθήσουμε. Σημερινός μου στόχος είναι να κρατήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και να επανεκλεγώ στη νέα Βουλή.
Είναι τελικά η αντιπολίτευση η καλύτερη πολιτική;
Ένα σοβαρό κόμμα γνωρίζει πώς να κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά και πώς να κάνει συνετή και σοφή διαχείριση όταν βρίσκεται στο πηδάλιο της κυβέρνησης. Δημιουργική αντιπολίτευση είναι η κριτική και ο έλεγχος των κυβερνώντων αλλά ταυτόχρονα και η κατάθεση προτάσεων για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Πιστέψτε το, στον ΔΗΣΥ νιώθουμε πολλές φορές ότι παροτρύνουμε την κυβέρνηση να σκεφτεί, να κινηθεί, τέλος πάντων να κατανοήσει ότι αυτή κυβερνά... 
Όσον αφορά στην οικονομία της Κύπρου, έρχονται δύσκολες μέρες;
Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά θα έρθουν καλύτερες μέρες, η κρίση αργά ή γρήγορα θα μας προσπεράσει. Είναι καλό να έχουμε επίγνωση της κατάστασης και να μην προκαλούμε. Το ζητούμενο είναι να βγούμε από την κρίση περιορίζοντας όσο γίνεται τις ζημιές στη μακροοικονομία. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν χειρίζεται με τρόπο συνετό και αποτελεσματικό την παρούσα κατάσταση, γι' αυτό και δημιουργείται η απαισιοδοξία στις αγορές και στον κόσμο και αυτό δεν μας χαροποιεί, διότι τη ζημιά την πληρώνουμε όλοι μας, κυρίως η νέα γενιά. Οι άνεργοι πλησιάζουν τους 30.000, με τη μεγάλη τους πλειοψηφία να είναι νέοι πτυχιούχοι. Πιστεύω πραγματικά ότι λύσεις υπάρχουν, τις έχουν ήδη εφαρμόσει με τρόπο επιτυχημένο άλλες χώρες στην Ένωση, το θέμα είναι αν η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να εφαρμόσει τις λύσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο πιο ανταγωνιστικό και πιο ασφαλές.
Τα παιδιά της Κύπρου, μπορούμε να πούμε ότι έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης με μαθητές του εξωτερικού; 
Συγκρίνοντας με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, θεωρώ ότι έχουμε τις βάσεις, την υποδομή και το έμψυχο υλικό των εκπαιδευτικών, αλλά δεν έχουμε βρει τον τρόπο να διευρύνουμε τις ευκαιρίες για τους νέους. Μας λείπει η μέθοδος, η συστηματικότητα, η φρέσκια αντίληψη για την εκπαίδευση.
Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία μας και χρήζουν άμεσης λύσης; 
Η πραγματική μεταρρύθμιση! Χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα να αναβαθμιστεί, να αποκτήσει νέα ποιότητα. Οι νέοι μας χρειάζονται νέες γνώσεις και νέες δεξιότητες, ικανότητα προσαρμοστικότητας σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, εξοικείωση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της διδασκαλίας. Οι νέοι μας πρέπει να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν. Τα πάντα στην εκπαίδευση πρέπει να αξιολογούνται.
Θέλω να μοιραστείτε μαζί μας ένα συμβάν που ζήσατε στην πολιτική σας πορεία και σας έχει συγκλονίσει. 
Ήταν όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκα τα δύο ελληνικά σχολεία στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και ένα κοριτσάκι με βουρκωμένα μάτια μού πρόσφερε ένα μπουκέτο κυκλάμινα. Ένιωσα ότι κάπου υπάρχει και η ελπίδα… 
Ως πατέρας είστε προστατευτικός;
Ξυπνώ και κοιμάμαι με την ίδια αγωνία που έχει ο κάθε πατέρας… 
Είναι ευτυχισμένες, βρίσκουν το δρόμο τους; 
Με όση εμπιστοσύνη τις περιβάλλω, άλλο τόσο μέσα μου νιώθω ανήσυχος ως γονιός.
Θα θέλατε μία από τις δύο κόρες σας να ακολουθήσει την πολιτική; 
Δεν τις συμβουλεύω να το κάνουν, αλλά ως φιλελεύθερος πατέρας που θέλω να πιστεύω ότι είμαι, είμαι έτοιμος να τις στηρίξω σε κάθε τους απόφαση, σε κάθε τους επιλογή.
Συχνά τι τις συμβουλεύετε; 

Μάλλον εκείνες συμβουλεύουν εμένα πλέον! (γέλια). Αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός…
Οι νέοι άνθρωποι που μιλάτε μαζί τους, σας δίνουν και καινούργιες ιδέες; 
Μου λένε πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τη σκέψη μου. Είναι μεγάλο προνόμιο να έχει κανείς γνήσια επαφή με τους νέους, να ακούει τις δικές τους απόψεις και ανησυχίες. Νομίζω αυτό το κέρδισα με το σπαθί μου και είμαι ευτυχισμένος γι' αυτό.
Τι άλλο θέλετε να προσθέσετε στο βιογραφικό σας; 
Ότι υπηρέτησα τον τόπο μου με αφοσίωση…
Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας κάνουν να παραμερίζετε έστω και για λίγο την πολιτική; 
Ένα ταξίδι στην αγαπημένη μου Κένυα, μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας, μία μπίρα, ένα ουίσκι σε κάποιο μπαράκι.


Comments