Ειδήσεις‎ > ‎

Κύπριος αναπτύσσει εμβόλιο κατά του καρκίνου του παγκρέατος

αναρτήθηκε στις 17 Απρ 2011, 11:26 μ.μ. από το χρήστη News 2

 Άλλος ένας Κύπριος επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό, με το ερευνητικό του έργο στη Βρετανία βάζει τη χώρα μας στο παγκόσμιο ιατρικό χάρτη.

 
 Ο δρ Τζον Νεοπτόλεμου, επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης εμβολίου, που επιτίθεται σε μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου, αυτή του παγκρέατος.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο-ασπίδα κατά όλων των μορφών του καρκίνου, το οποίο είναι στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και το οποίο ενδέχεται να  κυκλοφορήσει έως τα τέλη του 2013!
 
Το TeloVac, όπως λέγεται το εμβόλιο, αρχικά σχεδιάζεται για μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου, αυτή του παγκρέατος. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε 53 βρετανικά νοσοκομεία με τα πρώτα αποτελέσματα να  είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
 
Επισημαίνεται ότι έχει ζητηθεί και από το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου να συμμετάσχει σ' αυτό το 3ο στάδιο έρευνας του εμβολίου, της δοκιμής σε ασθενείς δηλαδή, μια πιθανότητα την οποία το ίδρυμα μελετά
 
Το εν λόγω εμβόλιο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Τζον Νεοπτόλεμο, ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων, περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεΐνης τελομέρασης και στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα εμποδίζοντας μια μελλοντική υποτροπή.
 
Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τη θεραπεία του καρκίνου είναι πως σχεδόν πάντα απομένουν μερικά κακοήθη κύτταρα από τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί νέος καρκίνος.
 
Επιπλέον, από φέτος κιόλας η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει αντίστοιχες δοκιμές και σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι ερευνητές τονίζουν πως το ίδιο εμβόλιο ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματικό και για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος και του ήπατος.
 
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο σιωπηλούς και συνάμα επιθετικούς καρκίνους με τεράστια ποσοστά θνησιμότητας

Comments