Ειδήσεις‎ > ‎

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017, Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2017

αναρτήθηκε στις 6 Φεβ 2017, 3:26 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2017 και στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι εργασίες των δύο Διασκέψεων, οι οποίες συνδιοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα Μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια των Διασκέψεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στις προτεραιότητες πολιτικής του κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2017 και στη διαμόρφωση μιας γνήσιας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος για την ΟΝΕ, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι, αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, όπως η υψηλή ανεργία των νέων και η μακρόχρονη ανεργία σε μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ, το υψηλό δημόσιο χρέος, σημαντικές ανισότητες και κοινωνική και οικονομική δυσπραγία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων, η γήρανση του πληθυσμού, η παγκόσμια μετανάστευση και προσφυγική κρίση, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ, τρομοκρατικές και άλλες σχετικές απειλές και ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να επιλυθούν τα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα αποκλειστικά με εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ να αποκατασταθεί και να επαναβεβαιωθεί η κύρια κοινοτική αξία της αλληλεγγύης, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι, ως θεμελιώδης αρχή της ΕΕ, η αλληλεγγύη πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων της Ένωσης. Υπέδειξε, τέλος, ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση προς πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, για τη διασφάλιση της ευημερίας, της προόδου και του υψηλού βιοτικού επίπεδο των λαών της και ευρύτερα.Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


“Πώς να διαμορφώσουμε μια γνήσια Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ);”

Εξοχότατοι,

Διακεκριμένοι συνάδελφοι,

Είναι προφανές ότι η αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια ως απάντηση στην κρίση. Τώρα που έχουμε ένα πιο σθεναρό πλαίσιο δημοσιονομικής και μακροοικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τελειοποιήσουμε τους κανόνες και τους μηχανισμούς του. Αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ποτέ καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις, όπως η υψηλή ανεργία των νέων και η μακροπρόθεσμη ανεργία σε μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ, το υψηλό δημόσιο χρέος, σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές δυσπραγίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, γήρανση του πληθυσμού, παγκόσμια μετανάστευση και προσφυγική κρίση, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ, τρομοκρατικές και άλλες σχετικές απειλές και ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.


Δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα αποκλειστικά με εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ να αποκατασταθεί και να επαναβεβαιωθεί η κύρια Κοινοτική αξία της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη, ως θεμελιώδης αρχή της ΕΕ, θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων της. Η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει πλεύση προς πολιτικές που δημιουργούν ανάπτυξη και  θέσεις εργασίας, για τη διασφάλιση της ευημερίας, της προόδου και του υψηλού βιοτικού επίπεδο των λαών. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει να αποκατασταθεί μέσω της πλήρους συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι πρωτίστως μια Ένωση των λαών. Θα πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά για την αύξηση της διαφάνειας, της δημοκρατικής νομιμότητας και της λογοδοσίας προκειμένου να φέρουμε τους ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στην Ένωση.

 

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένες στη διατήρηση της εξυγίανσης των δημόσιων τους οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες αδυναμίες και τα τρωτά σημεία που αναφύονται. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι απαραίτητες για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη βασικών μεταρρυθμίσεων για εξουδετέρωση των εμποδίων και για βελτίωση του ρυθμιστικού και επιχειρηματικού πλαισίου. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να εργαστούν σκληρά προς απάλειψη όλων των εμποδίων, περιλαμβανομένης της μείωσης των κανονισμών, προκειμένου να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τους τα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα.

 

Επί του παρόντος, η ΕΕ διαθέτει επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη διασφάλισης της κινητοποίησης, της καλύτερης στόχευσης και αποτελεσματικότερης χρήσης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Είναι υψίστης σημασίας να εξασφαλιστεί συνέργεια, συντονισμός και συνέπεια ανάμεσα σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό, οι μηχανισμοί επιμερισμού του κινδύνου και των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης είναι κρίσιμης σημασίας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. 

Comments