Ειδήσεις‎ > ‎

Βουλή - Επιτροπή Παιδείας - Ντόπινγκ

αναρτήθηκε στις 5 Απρ 2011, 7:13 π.μ. από το χρήστη News 2

Δεκαπέντε Κύπριοι αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Μεταξύ αυτών, είπε, τρείς αθλητές που διαγωνίστηκαν στους αγώνες μικρών κρατών στο 2009 στην Κύπρο, αθλήτρια στίβου και αθλητές με ειδικές ανάγκες.

 

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι «είναι απαράδεκτα, είναι γκρίζα, εκθέτουν την κυπριακή κοινωνία, εκθέτουν τους θεσμούς και οφείλουμε να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης.

 

Η Επιτροπή συζητούσε την τροποποίηση του κυρωτικού νόμου κατά του ντόπινγκ στον οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, «προστίθενται οι απαγορευμένες ουσίες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο μεσοδιάστημα από το 2009 μέχρι σήμερα και οι άλλες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές για αυτή την απεχθή πράξη».


Συνέχισε λέγοντας ότι «τρεις Κύπριοι αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι στους αγώνες μικρών κρατών που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο πριν από 2 χρόνια», προσθέτοντας ότι «τρεις ήταν όλοι οι αθλητές που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι από όλα τα κράτη που συμμετείχαν και οι τρεις Κύπριοι». Συμπλήρωσε επίσης ότι εντοπίστηκε στη Λευκωσία τον περασμένο Δεκέμβριο εργαστήριο παρασκευής απαγορευμένων ουσιών, αθλήτρια βρέθηκε ντοπαρισμένη με κτηνιατρικά φάρμακα, αθλητές με ειδικές ανάγκες βρέθηκαν ντοπαρισμένοι και μαθητές λαμβάνουν απαγορευμένες ουσίες για να πετύχουν την εισαγωγή τους ή να καλυτερεύσουν τη θέση τους σε πανεπιστήμια.

 

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα», ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι «η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει, οι γονείς, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι συντεταγμένοι θεσμοί που έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν την νομοθεσία και να διαδώσουν αυτά όλα που λέμε καθημερινά, τα θετικά πρότυπα, το πώς θα πείσουμε τη νεολαία μας ότι μπορεί να αγωνιστεί στον αθλητικό στίβο μακριά από τις απαγορευμένες ουσίες γιατί στο τέλος της ημέρας όχι μόνο επιφέρουν το φυσικό θάνατο, αλλά σκοτώνουν και ηθικά τον άνθρωπο».

 

«Αυτή η νομοθεσία δίνει την ευκαιρία να κλείσουν κάποια κενά τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα μπορεί να γίνει εξαίρεση χρήσης ουσιών για θεραπευτικούς σκοπούς», δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη.

 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών διευρύνεται με την έννοια ότι η Επιτροπή μπορεί να συμπεριλάβει στον κατάλογο οποιεσδήποτε νέες ουσίες με δική της πρωτοβουλία

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαδικασία της μετάγγισης αίματος, λέγοντας ότι ο αθλητής μπορεί να αφαιρέσει αίμα, να το φυλάξει και να το μεταγγίσει στον εαυτό του λίγες πριν τον αγώνα, δίνοντας του το πλεονέκτημα αυξημένης αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα να ενισχύεται η επίδοση του.

 

«Με τον υφιστάμενο κυρωτικό νόμο διευρύνεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών ώστε να απαγορεύονται όλες οι ουσίες που δεν επιτρέπεται η χρήση τους και δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες», δήλωσε από πλευράς της η Βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι καλύπτει κενά της νομοθεσίας και προστατεύει τους αθλητές..

 

Αναφέρθηκε επίσης σε απάντηση που δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σε ερώτημα ως προς το ποιος ευθύνεται όταν ο αθλητής είναι ανήλικος. Η απάντηση, είπε, είναι ότι βαραίνει διπλά τον προπονητή και την οικογένεια και το βάρος της απόδειξης βρίσκεται στον αθλητή να αποδείξει ότι δεν χρησιμοποίησε την απαγορευμένη ουσία με σκοπό να βελτιώσει την απόδοση του αλλά με σκοπό να βελτιώσει την υγεία του.

 

«Με την ίδρυση της Αρχής κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα για να αποτρέψουμε τους αθλητές, ο ρόλος μας είναι να τους βοηθήσουμε ώστε να μην βρεθούν ντοπαρισμένοι, αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε με διάφορα εκπαιδευτικά ενημερωτικά προγράμματα, όπως επίσης και με προγράμματα ελέγχου των οποίων ο σκοπός ασφαλώς είναι ο αποτρεπτικός της χρήσης ντόπινγκ», δήλωσε ο Πρόεδρος της ιδρυθείσας το 2009 Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ Μιχάλης Πέτρου.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο αυστηρή είναι η Αρχή με το άθλημα του ποδοσφαίρου, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι «το ποδόσφαιρο αποτελεί το άθλημα που δέχεται τους περισσότερους ελέγχους ανά έτος», προσθέτοντας ότι «ελέγχουμε επίσης όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα και τα περισσότερα των ατομικών». Συμπλήρωσε παράλληλα ότι «σιγά -σιγά επεκτείνουμε τους ελέγχους μας και σε όσο το δυνατό περισσότερα αθλήματα και αμέσως επόμενος στόχος είναι τα άλογα που χρησιμοποιούνται στον αθλητισμό».


Οι ουσίες που δεν ανιχνεύονται είναι ο μεγάλος φόβος όλων των αρχών αντιντόπινγκ, είπε, αναφέροντας ωστόσο ότι με βάση τους κανονισμούς αντιντόπιγκ οι αρχές έχουν το δικαίωμα να φυλάσσουν τα δείγματα που λαμβάνουν από αθλητές μέχρι 8 χρόνια με δυνατότητα επανελέγχου σε κατοπινό στάδιο.

 

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αθλήτρια που πήρε κτηνιατρικά φάρμακα, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι πρόκειται για αθλήτρια στίβου της οποίας η ζωή -όπως είπε- κινδύνευσε. Ανέφερε, επίσης, ότι το άλλοθι της αθλήτριας ήταν ότι της τα έδωσε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι το συμβάν έγινε σε άλλη χώρα όπου προπονείται η αθλήτρια, έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες επαγγελματικές αρχές της χώρας και σε ό,τι αφορά την αθλήτρια έχει αναλάβει την σωστή ενημέρωση της η Αρχή.

 

 ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 5/4/2011 3:33:18 μμ


Comments