Ειδήσεις‎ > ‎

Βουλή - Επιτροπή Παιδείας - Μέγαρο Πολιτισμού

αναρτήθηκε στις 7 Φεβ 2011, 8:13 π.μ. από το χρήστη News 2

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος για το Μέγαρο Πολιτισμού, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ.

 

Όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας που εξέτασε το θέμα, η κατασκευή του έργου υπολογίζεται να αρχίσει το ερχόμενο Φθινόπωρο, ενώ η ανέγερση του έργου υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 34 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2014.


Μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με την ανάγκη η Κύπρος να αποκτήσει το δικό της Μέγαρο Πολιτισμού, εκφράζοντας ωστόσο, ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του έργου, τη δυνατότητα ανάδειξης Κυπρίων καλλιτεχνών και δημιουργών, αλλά και για το τελικό κόστος του έργου.

 

''Θεωρούμε ότι το Μέγαρο Πολιτισμού πρέπει να γίνει, μετά από σοβαρές μελέτες που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του και βεβαίως πρέπει να γίνει αξιολογώντας κάθε στιγμή τα έξοδα που πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης.

 

''Εμείς δεν τοποθετούμε το δίλημμα που εγράφη σε πολλές εφημερίδες Μουσείο στη Λευκωσία ή Μέγαρο Πολιτισμού'', ανέφερε, προσθέτοντας ότι ''θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή σε έργα μακρόπνοα, σε έργα υποδομής, η Λευκωσία είναι ο φτωχός συγγενής''.

 

''Είναι καλά γνωστό ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 80 εκ. ευρώ και η ΕΕ θα χρηματοδοτούσε το 85% του συγκεκριμένου ποσού'', ενώ, ''σήμερα ο προϋπολογισμός έχει επεκταθεί στα 125 εκ. ευρώ και δεν ξέρω που θα φτάσουμε'', ανέφερε.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή θα υπάρξει κρατική ετήσια χορηγία δεκαετίας της τάξης των 4,5 εκ. ευρώ, ενώ, στο Μέγαρο αναμένεται να φιλοξενούνται περίπου 240 εκδηλώσεις το χρόνο και από τις εκδηλώσεις που θα οργανώνει το ίδιο το Ιδρυμα του Μεγάρου θα φιλοξενούνται τουλάχιστον 127.000 θεατές το χρόνο.

 

''Τονίσαμε ότι η βιωσιμότητα του Μεγάρου να αποτελέσει κομβικό σημείο στις συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του Ιδρύματος'', είπε, προσθέτοντας ότι ''το Μέγαρο όταν και εφόσον γίνει πραγματικότητα πρέπει να εκπροσωπήσει και να καλύψει όλη τη Κυπριακή Δημοκρατία'', αφού, ''στο τέλος της ημέρας ανήκει σε όλους τους Κύπριους πολίτες''.

 

Η Επιτροπή είπε ο κ. Τορναρίτης θα αναμένει ''τις απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων που έγιναν στους ιθύνοντες, θα επαναλάβουμε τη συνεδρία, θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε τις ενέργειες των υπευθύνων αλλά και της Κυβέρνησης σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο και αναλόγως θα τοποθετούμαστε''.

 

Εφόσον κατασκευαστεί αυτό το έργο, κατέληξε, πρέπει να είναι πηγή πολιτιστικής και πολιτισμικής ζωής για όλους τους φορείς του πολιτισμού εδώ στην Κύπρο χωρίς να εξαιρεθεί κανένας.

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτισμού, Τάσος Αγγελή εξέφρασε ικανοποίηση ότι η συζήτηση κατέδειξε ότι όλοι οι φορείς συναινούν στο ότι όχι μόνο πρέπει να γίνει το Μέγαρο Πολιτισμού, αλλά και στην επίσπευση της λειτουργίας του.

 

Είπε ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του εργολάβου και ότι έχει ήδη γίνει η προεπιλογή από δέκα μεγάλους οίκους και συνεργασίες οίκων από την Κύπρο ή το εξωτερικό και αναμένεται να υποβάλουν την τελική τους πρόταση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, το Φθινόπωρο του 2011 θα αρχίσει η κατασκευή του και με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 35 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2014.

 

«Ελπίζουμε προς τα τέλη του χρόνου να καταθέσουμε το θεμέλιο λίθο και αυτό το πολύχρονο όραμα το οποίο υπάρχει και στους προϋπολογισμούς και στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης από το 1968 επιτέλους να γίνει πραγματικότητα», είπε.

 

Για τα ερωτηματικά που ηγέρθησαν στην Επιτροπή, ο κ. Αγγελή ανέφερε ότι είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες και επιφυλάξεις, προσθέτοντας ότι αυτές εισακούονται και λαμβάνονται υπόψη στην δημιουργία του έργου.

 

Αναφορικά με το τελικό κόστος του έργου, ο κ. Αγγελή διευκρίνισε ότι κόστος του έργου υπολογίστηκε αρχικά στα 80 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ανέθεσε η Κυβέρνηση μέρος έργων που υπήρχαν στο τοπικό σχέδιο Λευκωσίας, για το οποίο δεν υπήρχε υποχρέωση στο Ιδρυμα Πολιτισμού να συμπεριλάβει στο έργο ανέγερσης του Μεγάρου.

 

Τα επιπρόσθετα έργα, όπως είπε, αφορούν σε μεγάλη αστική πλατεία, υπόγειο χώρο στάθμευσης και μεγάλο αστικό πάρκο, έργα που ανέβασαν το κόστος του όλου έργου.

 

«Υπολογίζεται το κατασκευαστικό κόστος του Μεγάρου συν όλων των έργων υποδομής που έχω αναφέρει μεταξύ 100 και 110 εκατομμυρίων», είπε, προσθέτοντας ότι αν βγούμε στις τελικές σύντομα, «λόγω της ύφεσης και του ανταγωνισμού θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος το οποίο υπολογίζουμε».

 

Σημείωσε ακόμη ότι πέραν από το κόστος αυτό, προστίθεται το κόστος για την αμοιβή των διαφόρων συμβούλων - μελετητών που αμείβονται με βάση τα διεθνή δεδομένα, τεχνικοί σύμβουλοι, όπως ακουστικολόγοι, θεατρικοί σχεδιαστές, και το «τεράστιο» όπως το χαρακτήρισε κόστος του εξοπλισμού, τα οποία ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 125 εκατ. ευρώ.

 

Διευκρίνισε ακόμη ότι ποσό μέχρι και 85% του συνολικού κόστους θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.

 

Ο κ. Αγγελή είπε ότι θα κατατεθεί συγκριτικός πίνακας με αντίστοιχα έργα παγκόσμια και πρόσθεσε: «Είναι άδικο να συγκρίνεται αυτό το έργο με ένα ξενοδοχείο ή ένα συγκρότημα γραφείων».

 

Για τις ανησυχίες αναφορικά με την συμμετοχή Κυπρίων δημιουργών, ο κ. Αγγελή διαβεβαίωσε ότι ο χώρος θα είναι χώρος δημιουργίας Κυπρίων καλλιτεχνών και προς αυτή την κατεύθυνση το Ιδρυμα συνέστησε Επιτροπή που συμμετέχουν όλοι οι καλλιτεχνικοί φορείς της Κύπρου.

 

Επεσήμανε ότι αν η Κύπρος αποκτήσει την υποδομή σε θέματα πολιτισμού, θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαιρέτισε την πρόοδο των προσπαθειών για τη λειτουργία του Μεγάρου Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο το υποστηρίζει ως ένα έργο σταθμό στην Κύπρο.

 

«Αναμένουμε ότι ο θεμέλιος λίθος το Σεπτέμβριο του 2011 και τέλος του 2014 ευελπιστούμε το έργο θα παραδοθεί στην κοινωνία», κατέληξε.


ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 25/1/2011Comments