Ειδήσεις‎ > ‎

Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση – 1ο Εκτελεστικό Συμβούλιο για το 2017, Καμποτία (Πνομ Πενχ), 1 - 4 Οκτωβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 4 Οκτ 2017, 1:23 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 4 Οκτ 2017, 1:25 π.μ. ]

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο η εκλογή του Νίκου Τορναρίτη στην προεδρία της επιτροπής Οικονομικών των Ασιατικών κοινοβουλίων 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί (ώρα Κύπρου) στην Πνομ Πενχ της Καμποτίας, οι εργασίες του Πρώτου Εκτελεστικού Συμβουλίου για το 2017, της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με διμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής) και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χριστάκη Τζιοβάνη.

Κατά τη σημερινή τελευταία μέρα των εργασιών της συνάντησης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για ανάδειξη των προέδρων των τεσσάρων μόνιμων επιτροπών της Συνέλευσης για το 2018. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΑΚΣ, κ. Νίκος Τορναρίτης, πέτυχε την εκλογή του στην προεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, και κατά συνέπεια αναλαμβάνει και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η συγκεκριμένη εκλογή θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, με δεδομένο ότι για τη διετία 2018 - 2019, την προεδρία του Οργανισμού θα έχει η Τουρκία. Η Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης χειρίζεται ζητήματα καίριας σημασίας, καθώς στις αρμοδιότητες της εμπίπτουν εκτός από θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, της ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας αλλά και παράλληλα, της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης σημαντικά θέματα που άπτονται άμεσα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της σύνδεσης της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στο ρόλο των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Επιτροπής για το 2018, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνει να φιλοξενήσει και την ανάλογη συνάντηση των μελών της Επιτροπής, εντός του επόμενου έτους.

Αποδεχόμενος την προεδρία, ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε τα μέλη της ΑΚΣ για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπο του αλλά και για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, υπήρξε ενεργό μέλος της Συνέλευσης από την ίδρυση της τελευταίας το 2006 και είναι απόλυτα δεσμευμένη στους στόχους της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία, μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Τοποθετημένη στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Κύπρος, τόνισε, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση των στόχων της ΑΚΣ, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας πως η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ως διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.Δελτίο Τύπου Δημοκρατικού Συναγερμού

Συγχαρητήρια στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΔΗΣΥ

Συγχαρητήρια στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΔΗΣΥ, κ. Νίκο Τορναρίτη για την μεγάλη του επιτυχία εκλογής Προέδρου Επιτροπής και για τη θέση του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Χαιρετίζουμε την επιτυχία του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου, κ. Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος εκπροσωπώντας την Βουλή των Αντιπροσώπων εξελέγη Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Με την εκλογή του, ο κ Τορναρίτης αναλαμβάνει παράλληλα και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία και συνάμα ιδιαίτερα σημαντική λόγω και του γεγονότος ότι κατά τη διετία 2018-19 την προεδρία του Οργανισμού θα έχει η Τουρκία.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την δραστηριότητά του σε αυτή τη θέση θα συμβάλει και στην επιτυχία των εργασιών της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αλλά και στην καλή φήμη της πατρίδας μας σε διεθνές επίπεδο.
Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Τορναρίτη, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (μετάφραση από αγγλικά):


Αξιότιμε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα το γεγονός ότι έχω εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) και κατά συνέπεια Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας σε μένα και για την υποστήριξή σας. Αυτή η εκλογή δεν υποδηλώνει μόνο ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μου, την Κύπρο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε ενεργό μέλος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης από την ίδρυση της τελευταίας το 2006. Σας διαβεβαιώνω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας της, η Κύπρος θα εργαστεί με ζήλο για να υποστηρίξει τους στόχους της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία, μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΑΚΣ, θα επιδιώξω πρώτιστα την περαιτέρω αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών-μελών και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθότι μόνο μέσω του διαλόγου και των συντονισμένων δράσεων μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει οικονομική ευημερία και αξιοπρεπή διαβίωση στους συμπολίτες μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι μια ανεκτίμητη πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξασφάλιση πρόσβασης για όλους σε καθαρούς και επαρκείς υδάτινους πόρους, και την εφαρμογή βιώσιμων περιβαλλοντικών πολιτικών, κυρίως μέσα από την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η αδιαμφισβήτητη υποστήριξή μας υπέρ της εφαρμογής της «Ατζέντας 2030» του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

 

Η Κύπρος, ως μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, έχει το πλεονέκτημα να συμμετέχει σε διάφορους περιφερειακούς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι πλούσιες και ποικίλες εμπειρίες. Αυτές τις εμπειρίες ανυπομονούμε να τις μοιραστούμε μαζί σας, ενεργώντας ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, όπου η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, μας οδήγησε σε μια διαδικασία εξερεύνησης και εκμετάλλευσης αυτών των πιθανών αποθεμάτων με έμφαση στην περιφερειακή αλλά και διαπεριφερειακή συνεργασία.

Στα επόμενα χρόνια, η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει η υποδομή για την προώθηση του ενεργειακού τομέα. Συνεπώς, η Κύπρος θα λάβει υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη και βοήθεια βασισμένη στις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνογνωσία από πρωτοπόρες χώρες στον τομέα αυτό. Η Κύπρος θα μπορέσει στη συνέχεια να μεταφέρει την τεχνογνωσία και να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής.

Έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε σοφά τις ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Έχουμε πολλές εξαιρετικές ιδέες και ένα υγιές πλαίσιο που μας παρέχουν οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Είναι καιρός να εργαστούμε ώστε με στέρεα και σταθερά βήματα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για όλους μας.

Με αυτά τα λίγα λόγια, σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά γι' αυτή τη μεγάλη τιμή και ανυπομονώ να σας καλωσορίσω όλους στην Κύπρο μέσα στο επόμενο έτος.


Comments