Ειδήσεις‎ > ‎

Αποφάσεις για την οικονομία. Άμεσα!

αναρτήθηκε στις 4 Ιουλ 2011, 12:34 π.μ. από το χρήστη News 2

Όλες οι πληροφορίες από την ΕΕ και έγκυρους οικονομικούς κύκλους υποδεικνύουν ότι η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί σε σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα αν δεν λάβει έγκαιρα σοβαρές αποφάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές.

Με τον πιο επίσημο τρόπο, πρώτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια το ίδιο το Συμβούλιο στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει, έδωσαν πριν από λίγες ημέρες σαφείς συστάσεις για το τι εννοούν διαρθρωτικές αλλαγές: Συνταξιοδοτικό, Σύστημα Υγείας, Μισθολόγιο, ΑΤΑ και παραγωγικότητα, απόδοση επενδύσεων στην εκπαίδευση κοκ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι η αμφισβήτηση της θέλησης και της ικανότητας της κυβέρνησης Χριστόφια και του οικονομικού επιτελείου της, καθώς και του κυβερνώντος κόμματος, να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για αλλαγές.

Οι διεθνείς αγορές δεν αστειεύονται και δε χαρίζονται. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν μπορεί να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό για αναχρηματοδότηση του χρέους της και αρχές του 2012 θα χρειαστεί άμεσα 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δανειστικό επιτόκιο είναι άνω του 8%! Ακούουν για σχεδόν 2 χρόνια διάφορα περιστασιακά και λογιστικού χαρακτήρα μέτρα αλλά επί της ουσίας τίποτα για διαρθρωτικές αλλαγές. Ακούουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το συνταξιοδοτικό και το κρατικό μισθολόγιο, ότι κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά καταλαβαίνουν ότι το μόνο που συμβαίνει είναι ένα παιγνίδι με το χρόνο και μια μόνιμη αποφυγή της ανάληψης της ευθύνης και του πολιτικού τιμήματος για αλλαγές.

Η παρέμβασή μου αυτή δε στοχεύει απλά να στηλιτεύσει την κυβέρνηση. Ο χαμένος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί δεν είναι μόνο αυτοί που κυβερνούν αλλά και εμείς που είμαστε στην αντιπολίτευση, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Χαμένος είναι όλος ο τόπος! Το κόστος της τωρινής απραξίας της κυβέρνησης, είναι πολλαπλό. Πολλοί πολίτες μπορεί να αισθάνονται ότι η κυβέρνηση ζητά πρόσκαιρα θυσίες από διάφορες ομάδες – τους δημοσίους υπαλλήλους ή εργαζομένους στον ευρύτερο τομέα, από όλους ανεξαρτήτως τους επιχειρηματίες κοκ – αλλά αυτές οι θυσίες εύκολα πάνε χαμένες. Αρκούν για να μεταθέσουν το πρόβλημα, να ικανοποιήσουν λογιστικές εκτιμήσεις. Δεν αρκούν όμως για να λύσουν βαθιά προβλήματα και είναι δυνατόν να επιδεινώνουν συνεχώς την αναγκαία συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Καλώ την κυβέρνηση να ενεργήσει με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που έχουν διασαλέψει την παραγωγικότητα της κυπριακής οικονομίας. Θα απαιτηθούν τομές και κρίσιμες αποφάσεις. Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά στα πιο βασικά και κεντρικά ζητήματα υπάρχει κοινή αντίληψη. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας -  κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνικοί εταίροι -  με τόλμη και ισχυρή πολιτική βούληση. Άμεσα!

Η στάση του Κυρίου Α. Σαμαρά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ας αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους μας.

 

                       Νίκος Τορναρίτης

Λευκωσία 30.6.11                                                                             Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΣΥComments