Ειδήσεις‎ > ‎

25η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, 26 Ιουνίου 2017

αναρτήθηκε στις 26 Ιουν 2017, 8:10 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 26 Ιουν 2017, 8:17 π.μ. ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη στην 25η Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα στην 25η Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή  Ένωση, καθώς και οι πολιτικές προοπτικές και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής εγκαινίασε μια διαδικασία ενδοσκόπησης, κατά την οποία οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν την τελική θέση του Κόμματος σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το ενδεχόμενο κατακερματισμού της Ευρώπης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός, σημείωσε, είναι έννοιες ασυμβίβαστες με μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζοντας ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορούμε να είμαστε πραγματικά κυρίαρχοι, μόνο εάν ενώσουμε τις εθνικές μας κυριαρχίες και αντιμετωπίσουμε συλλογικά όλα τα προβλήματα.

Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των απλών Ευρωπαίων. Δίνοντας έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση κρατών, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φόβος, η πόλωση και ο εξτρεμισμός.  

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μαριάν Τίσεν και Φιλ Χόγκαν. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να αναπτύξει τις θέσεις του ΔΗΣΥ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στην επερχόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Ο κ. Τορναρίτης ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού προβλήματος με συνέχιση μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και χωρίς την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού.               

 

Λευκωσία, 26/06/2017Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥκ. Νίκου Τορναρίτη, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης:


Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το ενδεχόμενο κατακερματισμού της Ευρώπης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολύ συχνά αυτοί που αμφισβητούν τις παραδοσιακές μας αξίες είναι οι ίδιοι που ζητούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λαϊκισμός βρίσκεται σε αντίθεση με την πρόοδο, τη δημοκρατία και την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες με μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυριανές προκλήσεις. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μπορούμε να είμαστε πραγματικά κυρίαρχοι μόνο εάν ενώσουμε τις εθνικές μας κυριαρχίες. Οι κατάλληλες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις. Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα.

Η ευρέως διαδεδομένη δυσαρέσκεια που βλέπουμε σήμερα δεν σχετίζεται τόσο πολύ με το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά με την εμφανή αδυναμία του να βρει απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των απλών Ευρωπαίων: ανεργία, ασφάλεια, μετανάστευση, προστασία του περιβάλλοντος. Επομένως, όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Σε αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος των εθνικών μας κοινοβουλίων θα πρέπει να είναι ουσιαστικός. Τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με ένα σαφή και υπεύθυνο τρόπο, εφόσον και οι δύο αυτοί θεσμοί συνδέουν σε σημαντικό βαθμό την ΕΕ με τους πολίτες της. Έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση κρατών, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ αποκτά τεράστια σημασία.

Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε ανοιχτές τις κοινωνίες μας, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη προστασία ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, την τρομοκρατία και την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, καθώς και ενάντια στην οικονομική αστάθεια. Πρέπει να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον φόβο, την ανασφάλεια, την πόλωση και τον εξτρεμισμό. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα για ένα κοινό μέλλον.

Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να κερδίσουμε πίσω την εθνική μας κυριαρχία.

Ενωμένοι στην πολυμορφία – αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Βρυξέλλες, 26/06/2017

Comments