Ειδήσεις


14η Σύνοδος της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Αίγυπτος (Κάιρο), 28 - 29 Απριλίου 2018

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 5:23 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 2 Μαΐ 2018, 1:45 π.μ. ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ολοκληρώθηκαν στο Κάιρο χθες Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, οι εργασίες της 14ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με τριμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής), και τους βουλευτές, κ.κ. Κώστα Κώστα (ΑΚΕΛ) και Γεώργιο Προκοπίου (ΔΗΚΟ).


Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων - μελών της Συνέλευσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και των επιπτώσεών του στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια.

Σε σχετική παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως η εξάπλωση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης υγιών θεσμών και πολιτικών. Θεσμών, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου, την αμερόληπτη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και θα διαφυλάττουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, οφείλουν να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, όχι μόνο σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα ασφάλειας και πιθανές απειλές, αλλά κυρίως για την προώθηση βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με στόχο την εξάλειψη της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναγνωρίζοντας πλήρως την ανάγκη συνεργασίας για τη διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος, η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, έχει από πλευράς της προχωρήσει στην οικοδόμηση σειράς εταιρικών σχέσεων με διάφορα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση κοινών συμφερόντων και τη συμβολή στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Η Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, είπε κλείνοντας ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Σημείωσε παράλληλα πως, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των αιτίων της, κανείς δεν περισσεύει.

 

Ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε επίσης στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης, όπου συζητήθηκε ψήφισμα για την ψηφιακή επανάσταση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια. Στο ψήφισμα περιλήφθηκε, μετά από σχετική τροπολογία του κ. Τορναρίτη, αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων», μέσα και από την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Λευκωσία, 30 Απριλίου 2018
Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης:

Topic:Countering Terrorism in the Euro-Mediterranean Region


Terrorism takes many forms. It is only through the development of sound policies, safeguarding the rule of law, strengthening institutions, and especially ensuring the impartial functioning of the judicial system, that we may come to tackle the rise of terrorism on a global level. At the same time, we must work hard to safeguard fundamental principles of international law, justice and human rights protection. These values and principles, are the tools we must use to counter blind violence and extremity.

As member states of the Union for the Mediterranean we must step up cooperation not only in terms of information sharing on security issues and possible threats, but even more importantly on promoting sustainable socio-economic growth that targets the many dimensions of inequality and exclusion.

Fully embracing the need for collaboration in building a common future, Cyprus in its part, has proceeded to initiate a series of partnerships with several states in the Eastern Mediterranean, aiming to promote common interests and to contribute to stability and security in the region. 

At the same time, Cyprus is particularly concerned by the ongoing conflicts in the area, namely in Syria, where the danger of further escalation is ever present and a dire humanitarian crisis has been unfolding on the ground for years, with well-known far stretching repercussions.

In this respect, we reiterate the need to support all efforts for productive negotiations that can lead to a peaceful solution. We must all work together to ensure that diplomacy prevails and refrain from any unilateral action that can only serve to increase tensions and violence.

The Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean is an important tool in efforts to bring about political, economic and social stability in our region. In the fight against terrorism and its root causes, no one can be excluded.Δήλωση για την Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα - 27.03.2018

αναρτήθηκε στις 27 Μαρ 2018, 9:04 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Η ΕΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα - Προσδοκούμε σε μεταβολή της στάσης της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, ώστε να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος


Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υπεύθυνη στάση των ευρωπαίων εταίρων μας στη Σύνοδο της Βάρνας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, επέδειξαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας στην πράξη τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε τη δήλωση Ερντογάν ότι στόχος της χώρας του παραμένει η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία διατηρείται ανοιχτό. Μόνο ενόσω οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ενεργές μπορεί να πειστεί η Τουρκία να προχωρήσει σε συμβιβασμό στο Κυπριακό και μόνο έτσι ελέγχεται η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου γενικότερα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι πρωταρχική έγνοια μας ήταν και συνεχίζει να είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Γι’ αυτό και προσδοκούμε σε μεταβολή της στάσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ώστε να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος, με βάση το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση που, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Τουσκ, θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

 

Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2018


Συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2018

αναρτήθηκε στις 6 Μαρ 2018, 4:08 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τορναρίτης: Η αλληλεγγύη πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε χθες στη συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και η μελλοντική αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπήρξε και προετοιμασία για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές του 2019.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής κοινωνικής ατζέντας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού μοντέλου της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη από τη ρίζα τους.

Δίνοντας έμφαση στην έννοια της αλληλεγγύης, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι η αλληλεγγύη, ως θεμελιώδης αρχή της ΕΕ, θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μεταξύ των διαφορετικών γενεών της Ένωσης. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη και για τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, εφόσον η εξασφάλιση βιώσιμης και δίκαιης κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής αποτελεί βασικό στοιχείο των προοπτικών για μια καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές. Επομένως, επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να είναι στο μέλλον καλύτερα στοχοθετημένος και να αναδιοργανωθεί αναλόγως, διατηρώντας τα βασικά μεγέθη του: επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα, θέσεις εργασίας για τους νέους και μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει με ευρωπαίους παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπο Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Επιπρόσθετα, ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.     

 

 

 

Λευκωσία, 06/03/2018       


Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, κ. Νίκου Τορναρίτη, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ:


Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζεται σήμερα έντονα σχετικά με το μέλλον της. Βρισκόμαστε ενώπιον δύο θεμελιωδών ερωτημάτων: τι θέλουμε να πράξουμε μαζί στο μέλλον και με ποιον τρόπο θα το επιδιώξουμε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια της Ένωσης έχουν τη θεσμική υποχρέωση να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης, βασικός πυλώνας της οποίας θα είναι και η αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ.


Παρά την οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων ετών, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως είναι η υψηλή ανεργία των νέων και η μακροπρόθεσμη ανεργία σε μερικά κράτη-μέλη της, το υψηλό δημόσιο χρέος και οι σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της.


Ως εκ τούτου, η δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής κοινωνικής ατζέντας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού μας μοντέλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη από τη ρίζα τους. Η αλληλεγγύη, ως θεμελιώδης αρχή της ΕΕ, θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία, η πρόοδος και το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών. Η ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι παραμένει πρωτίστως μια Ένωση των λαών.


Η αλληλεγγύη δεν θα πρέπει, ωστόσο, να διέπει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών γενεών. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη και για τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Η εξασφάλιση βιώσιμης και δίκαιης κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής αποτελεί βασικό στοιχείο των προοπτικών για μια καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές. Επομένως, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να είναι στο μέλλον καλύτερα στοχοθετημένος και να αναδιοργανωθεί αναλόγως, διατηρώντας τα βασικά μεγέθη του: επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα, θέσεις εργασίας για τους νέους και μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών.


Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια μαζί με την ίδια την Ένωση στο σύνολό της. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο θα αλλάξει ο προϋπολογισμός —και για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιηθεί— εξαρτάται από το ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για την Ένωσή μας και από το πόσο φιλόδοξα θα διαλέξουμε να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε αυτό το μέλλον.


Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


 


Βρυξέλλες, 05/03/2018


1ο Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, Λονδίνο, 26 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2018

αναρτήθηκε στις 1 Μαρ 2018, 2:12 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Το 1ο Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ διεξήχθη από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου 2018 και πραγματοποιήθηκε πριν τη Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας (CHOGM), η οποία θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2018 στο Λονδίνο. Στο Φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 70 βουλευτές από περισσότερες από 25 χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας και στόχος του ήταν να εξετάσει τα θέματα, στα οποία θα επικεντρωθεί η επικείμενη CHOGM.

 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της κοινοβουλευτικής εξουσίας, όπως ο ρόλος των Κοινοβουλίων για πιο αποτελεσματικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης, η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, η παγκόσμια υγεία, η κλιματική αλλαγή, η προώθηση μιας ανοικτής, μοντέρνας και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατίας, καθώς και η παράνομη διακίνηση ατόμων και η εκμετάλλευση παιδιών.

 

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο κ. Τορναρίτης είχε επαφές με Βρετανούς πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες άλλων χωρών μελών της Κοινοπολιτείας. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία.

 


Ακολουθούν πιο κάτω τα σχετικά δελτία τύπου καθώς και το γραπτό κείμενο της παρέμβασης του κ. Τορναρίτη:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επαφές Τορναρίτη και συνάντηση με Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, είχε την ευκαιρία χτες βράδυ να ενημερώσει τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μπόρις Τζόνσον, για τις νέες απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του 1ου Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα, στο Μέγαρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

 

Το Φόρουμ διεξάγεται από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου 2018 και πραγματοποιείται πριν τη Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, η οποία θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2018 στο Λονδίνο. Στο Φόρουμ συμμετέχουν πάνω από 70 βουλευτές από περισσότερες από 25 χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας.

 

Ο κ. Τορναρίτης θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη σε πάνελ, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος: «Πρόληψη των συγκρούσεων και διατήρηση της ειρήνης στην Κοινοπολιτεία».

 

Λευκωσία, 27 Φεβρουαρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Παρέμβαση Τορναρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο

 

 Συνεχίζονται σήμερα στο Λονδίνο οι εργασίες του 1ου Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Πρόληψη των συγκρούσεων και διατήρηση της ειρήνης στην Κοινοπολιτεία».

 

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε πρώτιστα τους παρευρισκόμενους για τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες προκλήσεις δημιουργούν ένα κλίμα αντιπαράθεσης περιπλέκοντας έτσι κάθε μελλοντική προοπτική ειρηνικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

 

Στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι η διατήρηση της ειρήνης αποτελεί κοινή πρόκληση που απαιτεί τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, εθνικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Οι βουλευτές, υπογράμμισε, μπορούν να συμβάλουν στην προφύλαξη της ασφάλειας και της ειρήνης, στην πρόληψη της βίας και στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας δίκαιους θεσμούς, σωστή διακυβέρνηση και σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

 

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε επαφές με πολιτικούς παράγοντες της βρετανικής Κυβέρνησης, καθώς και με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες άλλων χωρών μελών της Κοινοπολιτείας, με τις οποίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2018
Session 11: Preventing conflict & sustaining peace across the Commonwealth

Wednesday, 28 February 2018

 

Esteemed Chairperson,

Dear colleagues,


Cyprus attaches great importance to its energy potential. The discovery of hydrocarbons in Cyprus’ Exclusive Economic Zone (EEZ) has created new and exciting prospects for Cyprus to become an energy hub in the Eastern Mediterranean and contribute to energy security. Prospects in the energy sector are all the more promising thanks to the island’s geostrategic location, connecting Europe with markets in the Middle East and Asia and its role as a pole of stability and security in the region of the Eastern Mediterranean, to which end Cyprus has established cooperation with neighboring countries.


In this respect, I would like to express my grave concern vis-à-vis the recent illegal and provocative undertakings of Turkey within the Exclusive Economic Zone (EEZ) and Continental Shelf (CS) of the Republic of Cyprus.


Turkish warships have been physically obstructing a drilling platform belonging to the Italian energy company ENI from reaching its planned drilling area, situated within exploration Block 3 of Cyprus’ EEZ and CS. This obstruction is fully in line with Turkey’s unlawful military presence in Cyprus’ maritime zone and in blatant violation of international law, aiming to prevent the Republic of Cyprus from exercising its sovereign rights over its natural resources.


Turkey’s conduct of military exercises with live ammunition within Cyprus’ maritime zone, national airspace and the Nicosia FIR, not least in the vicinity of Cyprus’ coastline, not only creates a climate of intimidation for the companies that operate in full accordance with international law in Cyprus’ EEZ and CS, but also clearly results in sustaining a climate of mistrust. It also further complicates any future prospects of a settlement of the Cyprus problem based on relevant UN resolutions and the acquis communautaire, an integral part of which has been, for some time now, the 1982 UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).


Evidently, the incident, which is not the first of its kind by our neighbouring country, constitutes an escalation of Turkey’s military presence in the Eastern Mediterranean that concerns not only Cyprus, but also the European Union and the international community at large. This illegal Turkish activity is yet another proof that Turkey permanently undermines security and stability in the already fragile Eastern Mediterranean region and turns against policies related to the diversification of energy supply sources and energy security.


Both the international community and EU member countries, have expressed their support to the Republic of Cyprus, which is both a Commonwealth and an EU member state, by condemning Turkey’s actions and declaring their support to the sovereignty of the Republic of Cyprus. The aim is to exercise influence towards Turkey, to refrain from its illegal activities, to abide by international law and EU norms and principles and urging it to respect the inalienable sovereign rights of the Republic of Cyprus to utilize its EEZ. Moreover, Turkey must understand that its actions are not compatible with efforts to reach a comprehensive settlement of the Cyprus problem through peaceful negotiations.


In view of the upcoming CHOGM we are also in anticipation of the Commonwealth’s response. In essence, the sovereignty of the Republic of Cyprus is being continuously violated so, I would be very interested in hearing your thoughts and opinions, in connection with the main CHOGM topics, of sustainability, fairness and security, which are very relevant in this direction.


Thank you.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018 - 14.12.2017

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2017, 5:35 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 15 Δεκ 2017, 8:05 π.μ. ]

Ο προϋπολογισμός για την Κύπρο της νέας εποχής

Μέσα σε πνεύμα ευπρέπειας και συναίνεσης υπερψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018. Παρά τις θεμιτές διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τριήμερη συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις. Αυτό πιστώνεται σε όλα τα κόμματα.   

Ο προϋπολογισμός της νέας εποχής για την Κύπρο είναι πλεονασματικός, είναι ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης, ευθύνης και ισχυρής κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, χωρίς ασύστολες κρατικές δαπάνες.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα εκσυγχρονισμού, καθώς και μια σειρά έργων υποδομής από την μια άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη.

Έχουμε αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και τον έχουμε μετατρέψει σε σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σωστή πορεία. Αυτό το νιώθει ο καθένας μας, ο κάθε πολίτης. Το βλέπουμε στο πρόσωπο των ανθρώπων γύρω μας: αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και πιο σίγουροι, μπορούν να προγραμματίσουν και να προβλέψουν τι θα κάνουν στα επόμενα χρόνια.

Αυτό δεν το λέμε για να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης στην οποία ακόμα βρισκόμαστε. Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι ρόδινα, ούτε πως δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Το μήνυμα που εμείς σήμερα στέλνουμε στην κοινωνία των πολιτών με την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ότι η Ασφάλεια, η Σταθερότητα και η οικονομική Ανάπτυξη που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητές μας.

Συνεχίζουμε, με θέληση και αποφασιστικότητα, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα για την Κύπρο της νέας εποχής.

 


Λευκωσία,  14 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018 - 13.12.2017

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2017, 5:30 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 15 Δεκ 2017, 8:06 π.μ. ]

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τα ηνία της χώρας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τον Φεβρουάριο του 2013. Θέλοντας και μη, οι συγκρίσεις με το τι παρέλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι αναπόφευκτες. Συγκρίσεις που οφείλουμε να κάνουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη αντικειμενικότητα, μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, παρά τους ψηλούς τόνους αμφισβήτησης που επικρατούν λόγω της προεκλογικής περιόδου.

 

Εξετάζοντας λοιπόν την οικονομική πραγματικότητα της πατρίδας μας από το 2013 μέχρι σήμερα, σίγουρα μπορούμε να πούμε πολλά:

Το 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέλαβε την εξουσία μέσα σε πραγματικά δραματικές συνθήκες. Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους να φτάνουν μόλις για ένα μήνα. Η οικονομία ήταν ήδη σε βαθιά ύφεση. Το τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ο κόσμος ήταν ανήσυχος και φοβισμένος. Η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία είχε χαθεί επειδή απουσίαζαν η συγκροτημένη πολιτική και η διάθεση για τη λήψη των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων.

 

Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, διανύουμε στην Κύπρο την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης. Το 2015 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2%, το 2016 3% και φέτος αναμένουμε ανάπτυξη που πλησιάζει το 4% του ΑΕΠ. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρακτικά σημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία έχει φέτος Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περίπου € 725 εκατομμύρια μεγαλύτερο από ότι πέρσι. Οι εκτιμήσεις για το 2018 και για την επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει το 3%.

 

Το δημόσιο χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και απολύτως διαχειρίσιμο και βρίσκεται ήδη κάτω από το συμβολικό όριο του 100%, δύο χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις.

 

Οι αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης διαδέχονται η μια την άλλη και οι διεθνείς αγορές εμπιστεύονται την Κύπρο ξανά. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων βρίσκονται πλέον στο 1.5%, το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

 

Η ανεργία, αν και παραμένει ψηλή, μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο και από το 16% που είχε φτάσει, τώρα πλησιάζει πλέον το 10%.

 

Για να μειωθεί βέβαια η ανεργία έπρεπε να γίνουν στοχευμένες ενέργειες. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που οδήγησαν σε σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα: 

 

·         Καταργήθηκε η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

 

·         Μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη κατά 50%.

 

·         Προωθήθηκαν φορολογικές εκπτώσεις για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται σε κάθε κυπριακή επιχείρηση.

 

·         Επεκτάθηκε η επιταχυνόμενη απόσβεση για βιομηχανικά κτήρια και ξενοδοχεία.

 

·         Δόθηκαν φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες και νεοφανείς επιχειρήσεις.

 

·         Καθώς και σωρεία άλλων φορολογικών κινήτρων σε ξένους επενδυτές, που είχαν ως αποτέλεσμα οι μέχρι στιγμής ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 7,5 δις ευρώ.

 

Στόχος είναι να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας ακόμα περισσότερο και να φθάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020.

 

Στα δημοσιονομικά αφήσαμε οριστικά πίσω τα ελλείμματα και ο προϋπολογισμός έχει πλέον πλεονάσματα. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια το κράτος είχε έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου. Σήμερα έχει πραγματικό πλεόνασμα μισού δισεκατομμυρίου.

 

Όλα αυτά δεν είναι απλώς νούμερα και δείκτες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομία της Κύπρου ακολουθεί συνεχή και επιταχυνόμενη ανοδική πορεία και θα μπορεί ολοένα και περισσότερο να ικανοποιεί τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

 

Συνεπώς, σήμερα, στο τέλος της πρώτης θητείας της παρούσας κυβέρνησης δικαιούμαστε με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς σκοπιμότητες να πούμε ότι:

 

Η συλλογική προσπάθεια κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα οι θυσίες των συμπολιτών μας, έφεραν αποτέλεσμα.  

 

Η χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί και έχει ορθοποδήσει. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύτηκαν. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στις αγορές.

 

Σήμερα βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει μπροστά. Το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας εδραιώνεται πλέον στην κοινωνία.

 

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει οριστικά φέρει την Κύπρο από τα χρόνια των ελλειμμάτων και του συνεχούς δανεισμού σε μια εποχή ισορροπίας και πλεονασμάτων. Αυτά τα πλεονάσματα είναι που επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές τόσο για απαραίτητα έργα και υποδομές, όσο και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτά τα πλεονάσματα είναι που καθιστούν εφικτή τη συνέχιση της πολιτικής των φορολογικών ελαφρύνσεων, προς όφελος των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Και έτσι ακριβώς είναι που δημιουργούμε τα περιθώρια για μια συγκροτημένη κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για τον σχεδιασμό ανταποδοτικών μέτρων για τις ομάδες εκείνες που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο κόστος στην προσπάθεια σωτηρίας του οικονομικού συστήματος της χώρας. 

 

Σήμερα, παρά τα ενδεχόμενα λάθη και τις παραλείψεις, η Κύπρος βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση. Και το κυριότερο είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σωστή πορεία. Αυτό το νιώθει ο καθένας μας, ο κάθε πολίτης. Το βλέπουμε στο πρόσωπο των ανθρώπων γύρω μας: αισθάνονται σιγουριά, έχουν ικανότητα να προγραμματίσουν και να προβλέψουν τι θα κάνουν στα επόμενα χρόνια.

 

Με κανένα τρόπο δεν θέλει κανείς να θυμηθεί την πρωτοφανή αβεβαιότητα στη ζωή των Κυπρίων κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Αυτά δεν τα λέμε για να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης στην οποία ακόμα βρισκόμαστε. Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι ρόδινα, ούτε πως δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 

Είναι γι’ αυτό ακριβώς που θεωρούμε πως πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την πορεία, να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την προσπάθεια για συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, να μείνουμε μακριά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, από τα λάθη του παρελθόντος, για να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας.

 

Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα την πορεία μας προς το μέλλον που οραματιζόμαστε. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο ακόμη πιο ψηλά, προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας.

 

Η υπεύθυνη και ορθολογιστική οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Αναστασιάδη φέρνει αποτελέσματα, δικαιώνει τις προσπάθειες και τις θυσίες των συμπολιτών μας και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, μένοντας μακριά από τις ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος και από πολιτικές της μεμψιμοιρίας και της άρνησης.

 

Θεωρώ, λοιπόν, πως αντί του μηδενισμού και της άρνησης, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε σήμερα στο σωστό δρόμο. Έχουμε, ως Κύπρος, αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και τον έχουμε μετατρέψει σε σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική.

 

Αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού ή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Είναι η διαπίστωση που καταγράφεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, το διαπιστώνει ο καθένας μας από το περιβάλλον στο οποίο κινείται, στη δουλειά του, στην οικογένειά του. Είμαστε ήρεμοι, νιώθουμε βέβαιοι, αισθανόμαστε αισιόδοξοι, έστω κι αν έχουμε δυσκολίες. Ξέρουμε ότι δεν ζούμε πια σε εικονική πραγματικότητα, σε «φούσκες» και καθετί που επιτυγχάνουμε, το κάνουμε με τον κόπο και τη δουλειά μας.

 

Γι’ αυτό δικαιούμαστε όλοι να νιώθουμε περήφανοι.

 

Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας.

 

Μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης καταφέραμε ως Βουλή να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους για να πετύχουμε ιστορικής σημασίας μεταρρυθμίσεις. Αναφέρω ενδεικτικά:

 

- Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, τέθηκαν τα θεμέλια για ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Για πρώτη φορά νέες ομάδες συμπολιτών μας καθίστανται δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος, όπως μακροχρόνια άνεργοι, αυτοεργοδοτούμενοι που στερούνται του δικαιώματος ανεργιακού επιδόματος, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Συνολικά σήμερα 35,100 οικογένειες – 11,300 από τις οποίες το κράτος δεν κάλυπτε προηγουμένως – έχουν πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια.

 

Πέραν της εισαγωγής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μέσα στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υιοθέτησε και μια σειρά άλλων στοχευμένων δράσεων όπως είναι:

 

·         Η επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, το οποίο είχε καταργηθεί το 2012.

 

·         Η παροχή, για πρώτη φορά, άδειας πατρότητας μετ’ απολαβών.

 

·         Η επέκταση της άδειας μητρότητας.

 

·         Η επιδότηση της προσφοράς υπηρεσιών παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία.

 

·         Η αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων.

 

·         Η στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσω του νέου Συστήματος Ενιαίας Εκπαίδευσης.

 

·         Η δημιουργία του πρώτου κέντρου πολυθεματικής αξιολόγησης και παρέμβασης για τον αυτισμό.

 

·         Η εισαγωγή του σχεδίου «Προίκα του Παιδιού».

 

·         Η εισαγωγή μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, κατά των διακρίσεων, για ισότητα των φύλων, για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών καθώς και της καταπολέμησης του «σχολικού εκφοβισμού» και της ρητορικής μίσους.

 

·         Η σύσταση φορέα για την ευημερία των ζώων και κατάθεση νομοσχεδίου για δημιουργία αστυνομίας των ζώων.

 

·         Η σύσταση του θεσμού του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

·         Λήφθηκε επίσης σειρά μέτρων για προστασία των ευάλωτων ομάδων και συμπολιτών μας με χαμηλά εισοδήματα, όπως το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και η λειτουργία του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου.

 

Στον προϋπολογισμό του 2018 η κοινωνική πολιτική διευρύνεται και με την πρόβλεψη για τη σύσταση Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με το Σχέδιο για πρόσθετη αναπλήρωση της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών Ταμείων Προνοίας, αλλά και με τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί απώλειες από την απομείωση των καταθέσεων το 2013.

 

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής εντάσσεται βέβαια και η στήριξη του προσφυγικού μας κόσμου που μέσα σε μια μέρα είδε την περιουσία του να χάνεται. Έφτασε πιστεύουμε η ώρα για απονομή μερικής δικαιοσύνης στους πρόσφυγές μας. Μετά από 43 χρόνια, είναι επιβεβλημένη η αποζημίωση για στέρηση χρήσης της περιουσίας τους.    

 

Οφείλουμε επίσης να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Η αύξηση των χαμηλών συντάξεων είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας, αναβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο.  

 

Ταυτόχρονα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη κατά της ανεργίας. Όμως, τη δίνουμε με βάσιμες δυνατότητες ότι θα τα καταφέρουμε. Πολύ σύντομα θα σπάσει το φράγμα του 10% και ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε θέση εργασίας που δημιουργούμε σημαίνει αξιοπρέπεια, σημαίνει επανένταξη στην αγορά, σημαίνει επανένταξη στην κοινωνία και τέρμα στην εξάρτηση και τα επιδόματα.

 

- Στον τομέα της Υγείας, τροχοδρομήθηκε η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας μετά από δεκαετίες ατερμόνων συζητήσεων και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας. Εμείς – όλοι μαζί – βάλαμε τα πιο γερά θεμέλια και εμείς έχουμε την ευθύνη τώρα να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Ως πολιτικοί αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας απέναντι σε μια κοινωνία που δίκαια απορούσε: γιατί δεν προχωρούν τόσα χρόνια, ποια συμφέροντα φράζουν το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα της επιλογής γιατρού, το δικαίωμα των οργανώσεων των ασθενών να ακούγεται η φωνή τους.

 

- Στον τομέα της Παιδείας, ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ο νόμος που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Μπορεί κανείς να μας πει ότι η εξέλιξη θα είναι βραδεία – 10 χρόνια, όμως εμείς θα απαντήσουμε ότι βρήκαμε την ελάχιστη κοινή συνισταμένη για να σπρώξουμε τα πράγματα να εξελιχθούν. Έτσι θα γίνει και με τα συστήματα αξιολόγησης, έτσι θα γίνει και με την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων γιατί ξέρουμε το χρέος απέναντι στα παιδιά μας: Ένα σχολείο που να το χαίρονται, ένα σχολείο που να το αγαπάνε.

 

- Στον τομέα της Άμυνας, υπήρξε ανακατεύθυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών με συνακόλουθο τη μείωση της θητείας από τους 24 στους 14 μήνες, χωρίς να μειωθεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Θυμάστε τη συζήτηση που ανοίξαμε εμείς πρώτοι το 2005. Και τι δεν ακούσαμε! Σήμερα η μεταρρύθμιση είναι γεγονός και κανείς δεν την αρνείται.

 

- Στον τομέα της Δημόσιας Υπηρεσίας,  θεσμοθετήθηκαν μέτρα που αφορούν τη διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, τη διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων και την κινητικότητα  δημοσίων υπαλλήλων.

 

Έγιναν επίσης μεταρρυθμίσεις που καθιστούν το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την πλήρη μηχανογράφηση του Τμήματος Φορολογίας, του Κτηματολογίου και του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και την ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών. Πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας, όπως για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά έργων υποδομής, μεγαλύτερων ή μικρότερων, από την μια άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη. Περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές επενδύσεις στις πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, που ισοδυναμούν με επένδυση στο ανθρώπινο μας δυναμικό. Με επένδυση στις νέες γενιές.  Έτσι διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας.

 

Όλα αυτά είναι μέρος ενός μακρόπνοου σχεδίου, που θα μπορούσε να πάρει ταχύτερους ρυθμούς, αν βρίσκαμε περισσότερες συναινέσεις στη Βουλή, περισσότερη τόλμη και διάθεση.

 

Όλα αυτά καταδεικνύουν το πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ένα έργο που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και μας δείχνει τον δρόμο για το αύριο.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όσες μεταρρυθμίσεις κι αν κάνουμε, όση ανάπτυξη κι αν πετύχουμε, αυτά δεν παύουν από το να αφορούν τη μισή μας πατρίδα και μόνο.

 

Η μεγαλύτερη και πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που οφείλουμε να κάνουμε είναι η λύση του Κυπριακού. Μόνο η λύση του Κυπριακού θα απελευθερώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις των Κυπρίων και θα δώσει πραγματική ασφάλεια και ανάπτυξη στον τόπο μας.

 

Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί όμως να επέλθει μέσα από κούφια συνθήματα, αφορισμούς, άκαμπτες ιδεολογίες, ανέξοδες στρατηγικές και αόριστους μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται πολιτικός ρεαλισμός.

 

Γι’ αυτό και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πιστοί στην Κληριδική σχολή σκέψης και αναγνωρίζοντας τις πραγματικότητες, επαναλαμβάνουμε πως το πλαίσιο λύσης πρέπει να παραμείνει εντός των παραμέτρων του Ο.Η.Ε. που προνοούν μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

Όσοι απορρίπτουν ή αμφισβητούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το οποίο περιλαμβάνεται στις συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου μεταξύ Τάσσου Παπαδόπουλου και Ταλάτ, καθώς και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εδραιώνουν το σημερινό στάτους κβο και κατ’ επέκταση τη διχοτόμηση.

 

Όσοι, ακόμη χειρότερα, φλερτάρουν με την ιδέα του «συμφωνημένου ή βελούδινου διαζυγίου», έστω και σιωπηρά, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εδραιώνουν τη διχοτόμηση τόσο επί του εδάφους, όσο και στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Με αυτό τον τρόπο, εντελώς απροκάλυπτα, ξεπουλούν τη μισή μας πατρίδα.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν συμβιβάστηκε και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τα τετελεσμένα της εισβολής. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο. Επιμένουμε και θα επιμένουμε στις προσπάθειές μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Επιμένουμε για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα μεγάλα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την τουρκική εισβολή. Μια λύση που θα αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο και θα διασφαλίσει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

 

Η ειρωνεία είναι ότι αυτοί που μιλάνε για συμφωνία εκτός των παραμέτρων της ομοσπονδίας, είναι αυτοί οι ίδιοι που διαχρονικά μοιράζουν στους εαυτούς τους παράσημα πατριωτισμού και στους υπόλοιπους ταμπέλες εθνικής μειοδοσίας. Για εμάς πραγματικός πατριωτισμός είναι η διασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Και αυτό, για όσους δεν το αντιλαμβάνονται, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας και όχι μέσα από τη διχοτόμηση, συμφωνημένη ή μη.

 

Αλλά θέλω την ίδια ώρα και με την ίδια ένταση να τονίσω, ότι η προσήλωση μας στον στόχο της ομοσπονδιακής επανένωσης της πατρίδας μας δεν ισοδυναμεί με διάθεση αποδοχής μιας λύσης που να μην συνάδει με την σύγχρονη εποχή και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ομοσπονδία σύγχρονη και λειτουργική.

 

Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γνήσια και ειλικρινή βούληση του Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την αποφασιστικότητα και τη μεθοδική του διαπραγμάτευση έχει καταφέρει να οδηγήσει το Κυπριακό σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Δυστυχώς, παρά τις προσδοκίες μας, η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας.

 

Αυτό όμως που έχει σημασία σήμερα είναι το πώς προχωρούμε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πολύ σωστά έχει ήδη μεταφέρει και στον Γενικό Γραμματέα και στη διεθνή κοινότητα την ετοιμότητα της πλευράς μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του κ. Γκουτέρες.

 

Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά άφησαν ως κεκτημένο το «πλαίσιο Γκουτέρες» και τη σαφή τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμο. Αυτό λοιπόν το κεκτημένο οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το διεκδικήσουμε σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

 

Σε όλη αυτή την πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον σε σχέση με τις θέσεις της πλευράς μας στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από τις πολύ στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία έπεισε για τη λογική των θέσεων μας, στηριζόμενη πάνω σε μια αξιόπιστη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, αλλά και διεθνείς συνεργασίες που προκύπτουν από την ενεργειακή μας προοπτική και την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα.

 

Το επόμενο ραντεβού για την Κύπρο ίσως αποδειχθεί ιστορικό. Δεν θα το αφήσουμε στην τύχη. Θα εργαστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η μεγάλη προσπάθεια με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά. Γνωρίζουμε τα επίμαχα στοιχεία που μπορούν να ξεκλειδώσουν τις ουσιώδεις διαφωνίες. Ξέρουμε ποιες είναι οι ιεραρχήσεις μας και πάνω σε αυτές προετοιμαζόμαστε για την επικείμενη διαπραγμάτευση. Δουλεύουμε πάνω στις διεθνείς δυναμικές που θα ξαναφέρουν την Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της.

 

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη χάραξε μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή.    

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταφέρει, μέσα από μια συγκροτημένη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις, να αναδείξει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Μέσα από αυτή την εξωτερική πολιτική, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά κράτη καθιερώνοντας θεσμοθετημένες διμερείς ή και τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Παλαιστινιακή Αρχή.

 

Ταυτόχρονα έχει εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με όλες τις χώρες του Αραβικού κόλπου, καθώς και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύοντας έτσι τη διπλωματική της θέση στα διεθνή φόρα.  

Με τις ΗΠΑ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επιτύχει τη θέσπιση μιας στρατηγικής συνεργασίας που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με επίκεντρο την ασφάλεια.

 

Με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ως Κύπρος εντείνει τη συνεργασία μας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

 

Με τη Ρωσία, οι σχέσεις μας έχουν εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης με τις πολλές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τον εποικοδομητικό ρόλο της Κύπρου στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας.

 

Με τη Γαλλία διευρύνουμε τις ήδη στενές σχέσεις με βάση τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τα ενεργειακά και κυρίως την άμυνα.

 

Με την Κίνα, οι διμερείς σχέσεις αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Η Κύπρος κατέστη μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων και στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Κίνας. Την ίδια ώρα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μέλος της κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος».

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει επίσης ενεργά στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο της ως γέφυρα της Ευρώπης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στις συνόδους κορυφής των επτά Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

 

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα αυξημένο κύρος και ένα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο.

 

Η αδιαμφισβήτητη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Κέντρου, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο οι φυσικοί πόροι της χώρας μας.

 

Οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, η σύμπραξη με ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς και η ομαλή συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων είναι το αποτέλεσμα της σταθερής, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υλοποίησης μιας καλά σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής.

 

Μιας ενεργειακής πολιτικής που φέρνει απτά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και για την Ευρώπη και για τις χώρες της περιοχής.

 

Μέσα από τη στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη, η Κύπρος καθιερώνει τον ενεργειακό της ρόλο και εμπεδώνει τη θέση της ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας, αυξάνοντας έτσι και τη γεωπολιτική πρόσθετη αξία της χώρας μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον λόγο και ρόλο ιδιαίτερης σημασίας στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού και ενεργειακού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής, ενός σχεδιασμού για τον οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η χώρα μας έχει πλέον ρόλο να παίξει στη γεωπολιτική εξίσωση της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Με την πολιτική, αλλά και το προσωπικό κύρος του Προέδρου Αναστασιάδη, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εκτόπισμα μεγαλύτερο από το φυσικό της μέγεθος.

 

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

 

Η Κύπρος έχει ξανά αξιοπιστία και αυτό μεταφράζεται σε όφελος  για τους  πολίτες.

 

Η χώρα έχει αξιοπιστία επειδή έχει αξιόπιστη ηγεσία.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα στην κοινωνία των πολιτών με την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ότι η Ασφάλεια, η Σταθερότητα και η οικονομική Ανάπτυξη που φέρνει θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας.

 

Συνεχίζουμε, με θέληση και αποφασιστικότητα, την προσπάθειά μας για πιο αποτελεσματικούς θεσμούς και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

 

Ο προϋπολογισμός του 2018 αποτελεί την τεκμηριωμένη και κοστολογημένη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε υπεύθυνα την πορεία μπροστά, υλοποιώντας τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Η αλλαγή για εμάς δεν είναι «άλμα στο κενό». Είναι πρόοδος θεμελιωμένη στα επιτεύγματα του σήμερα. Το μέλλον που σχεδιάζουμε δεν είναι μια αόριστη έννοια, αλλά βασίζεται σε ένα στέρεο παρόν.

 

Επομένως θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είτε από την θέση της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης, να συνεχίσουμε μαζί την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και της χώρας μας.

 

Η προσπάθεια για ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο δεν έχει κομματικό χρώμα.  

 

Με συναίνεση και συνεννόηση, η Βουλή θα πρέπει και μετά τις προεδρικές εκλογές να συμβάλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που ο τόπος μας έχει ανάγκη. Μόνο έτσι θα εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και θα καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, μένοντας μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια πετυχημένη συνταγή στην οικονομία, ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία.  

 

Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και μέσα από την ανάπτυξη αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του.

 

Θέλουμε ένα κράτος που θα δώσει νέες ευκαιρίες και ελπίδες στους νέους μας και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με πραγματισμό τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων.

 

Ένα κράτος που θα εμπεδώσει την πραγματική αξιοκρατία και που με αποφασιστικότητα αλλά και σωστό προγραμματισμό θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

 

Ένα κράτος που θα υλοποιήσει με επιτυχία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

 

Θα πρέπει επίσης να επιμείνουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

 

Κάθε άστοχη κίνηση μπορεί να φέρει οπισθοδρόμηση και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα.  

 

Γι’ αυτό και θα πρέπει, ως κυπριακή κοινωνία, να προσέξουμε ιδιαίτερα τα επόμενα μας βήματα. Δεν θα πρέπει να διακινδυνέψουμε να χάσουμε όλα αυτά που με τόσο κόπο χτίσαμε. Δεν μας αξίζουν πειραματισμοί και νέες περιπέτειες. Δεν μας αξίζει η οπισθοδρόμηση.

 

Σήμερα είμαστε στο σωστό δρόμο και με υπευθυνότητα και συνεργασία βαδίζουμε μπροστά.

 

Όραμά μας είναι μια χώρα ενωμένη, ειρηνική και ευρωπαϊκή που θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες της.

 

Με σοβαρότητα, ορθολογισμό και στοχευμένες ενέργειες, μπορούμε να φθάσουμε εκεί που μας αξίζει.

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμα καλύτερη και ισχυρότερη Κύπρο.

 

Μια Κύπρο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.   

 

Εύχομαι σε όλες και όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. 

Υψηλού επιπέδου διάλογος μεταξύ της Κίνας και κομμάτων από όλο τον κόσμο, Κίνα (Πεκίνο), 2 - 3 Δεκεμβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 4 Δεκ 2017, 3:28 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 4 Δεκ 2017, 3:38 π.μ. ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες στο Πεκίνο ο υψηλού επιπέδου διάλογος μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και κομμάτων ανά τον κόσμο. Σε αυτή τη διήμερη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Κίνας Σι Τσινπίνγκ, εκπροσωπήθηκαν πέραν των 200 πολιτικών κομμάτων από όλο τον κόσμο και παρευρέθηκαν αρκετά σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, γερουσιαστές και βουλευτές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα θέματα, να συζητήσουν για τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκπροσωπήθηκε στο πρωτόγνωρο αυτό γεγονός από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, κ. Νίκο Τορναρίτη και από τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, κ. Αλέξανδρο Σίνκα. Στην ομιλία του ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς και στις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία επέστρεψε τις πρωινές ώρες σήμερα στην Κύπρο.

 

Λευκωσία, 04/12/2017Ακολουθεί η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκου Τορναρίτη, στην Κινεζική Εθνοσυνέλευση:


Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε αυτή την υψηλού επιπέδου συνάντηση που διοργανώνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας και μεταξύ των χωρών μας.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια προς όφελος του κυπριακού και κινεζικού λαού. Υπάρχει μάλιστα η κοινή βούληση για εξεύρεση τρόπων πρακτικότερης συνεργασίας προς διεύρυνση και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τον Οκτώβριο του 2014, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το κόμμα μας σε συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, Εβδομάδα Πολιτισμού Κύπρου-Κίνας. Ο πολιτισμός μπορεί να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους των χωρών μας, ενισχύοντας τις σχέσεις και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η έρευνα και οι επενδύσεις.


Η Κύπρος και η Κίνα ανέκαθεν διατηρούσαν άριστες διμερείς σχέσεις και εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε πραγματική φιλία και εμπιστοσύνη. Η Κύπρος παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πολιτική της Μίας Κίνας, ενώ ως μέλος της ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να παράσχει στήριξη στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση της Κίνας για τη στάση αρχών που τηρεί και τη στήριξή της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, η οποία θα σέβεται πλήρως το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και που θα μετεξελίξει την Κύπρο σε ένα ομόσπονδο κράτος, το οποίο θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.


Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Οι πόρτες της Κύπρου παραμένουν ανοικτές στις κινέζικες εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο, η οποία προσφέρει ελκυστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τις κινέζικες εταιρείες. Αυτό τονίστηκε και κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα το 2015, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για μεγαλύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Κύπρος, με την στρατηγική της γεωγραφική θέση, καθώς και με τις εξαιρετικές της υπηρεσίες ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο, δύναται να καταστεί η γέφυρα της Κίνας με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, βοηθώντας έτσι τις κινέζικες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια μέσα στα πλαίσια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος».


Ως πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επιδιώξουμε την περαιτέρω αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω της διπλωματίας. Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της αυξανόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ των κρατών, είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

10η Σύνοδος της Ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), 20 - 24 Νοεμβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2017, 4:05 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 24 Νοε 2017, 4:11 π.μ. ]

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της 10ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Τορναρίτη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χριστάκη Τζιοβάνη.

Ο Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, κ. Τορναρίτης, προήδρευσε χθεσινής συνεδρίας της εν λόγω επιτροπής, η οποία εξέτασε σχετικά προσχέδια ψηφισμάτων που προωθήθηκαν στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για έγκριση και υιοθέτηση. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη επειδή ίσως για πρώτη φορά Κύπριος αξιωματούχος προεδρεύει συνεδρίας διεθνούς οργανισμού στην Τουρκία. 

Στην ομιλία του ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αυξανόμενα σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ολομέλεια της Συνέλευσης, αφού εξέτασε τα προσχέδια ψηφισμάτων των τεσσάρων Μονίμων Επιτροπών, υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, η κυπριακή αντιπροσωπεία έγινε επίσης δεκτή από τον Α.Θ. Παναγιώτατο, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

  Ακολουθούν οι ομιλίες του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη και Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, κ. Νίκου Τορναρίτη:


PLENARY SESSION: Wednesday, 22 November 2017

General Debate: Sustaining Peace and Development in Asia


Excellencies,

Esteemed colleagues

Ladies & gentlemen,

 

The constantly changing global environment we live in and the complexity of challenges and threats faced by Asian governments dictates the essential need for collective action on sustaining peace and development in our continent. Issues of common concern range from dealing with the effects of climate change in fostering sustainable development and from working for the elimination of poverty to combating terrorism and promoting safety and security, amongst others. The APA is rich and diverse in resources and has a vast economic potential that through concerted action, can be harnessed wisely for the benefit of all.

Strengthening our cooperation is a crucial step in efforts to further enhance also the development of our economies. Improved governance and a focus on greater access and inclusion within our economies, with sustainable development placed at the heart of such policy planning, can lead to progress and prosperity, with minimized collateral costs. 

The 2030 Agenda for Sustainable Development provides an ideal starting point where actions can be coordinated to achieve the strong focus of working for peaceful, just and inclusive societies, acting as the direct link between peace and sustainable development. Goal 16 of the UN SDG’s, as adopted, clearly addresses this link as it proclaims the need to “promote peaceful and inclusive societies for sustainable development, provide access to justice for all and build effective, accountable and inclusive institutions at all levels”.

As APA legislators we need to address the promotion of policies that consolidate such goals and ensure through our legislative and scrutinizing functions, that our systems of government are based on sound institutional structures that ensure the fair administration of justice and respect for all under the rule of law. In this direction, our own efforts are not enough or, as significant, without the involvement of citizens. In adopting a bottom-up approach citizens are given a voice in the decision-making processes that affect them. We should reach out to the people and nurture partnerships and cooperations between government and civil society, as it is imperative that local communities are engaged and actively involved in all processes regarding the SDG’s.


Cyprus on its part works dedicatedly towards the implementation of its sustainable development policy, in line with UN Agenda 2030. On the national level, particular focus is placed on the promotion of the use of renewable energy sources, and on the promotion of sustainable tourism policies. On the international sphere, Cyprus actively promotes international cooperation on issues such as the protection of cultural property and regional collaboration for the protection from marine pollution, with a focus on the Mediterranean basin.    

In our efforts towards furthering interaction and enhancing collaboration, to implement and monitor sustainable development policies, parliamentary diplomacy is of crucial importance, as it makes it easier to draw from common experiences and challenges to foster essential, transformative policies and actions. At the same time, it is important to keep in mind our enriching diversity in the implementation of the 2030 Agenda and take into consideration our individual complexities as well as, particular needs and capacities. The aim should not be to enforce a blanket approach.

As we work together to set out an action plan, towards enhancing integration, our goal should be to harmonize efforts and adopt a common stance on the issues that affect all of us, as this would be a tangible first step in the right direction.


Thank you for your attention.Meeting of the Standing Committee on Economic & Sustainable Development

Thursday, 23 November 2017


Assuming the Presidency of the APA Standing Committee on Economic and Sustainable Development, is indeed a great honour for me and my country. I can assure you that I shall work dedicatedly to uphold the objectives of the Asian Parliamentary Assembly, that is to foster cooperation and coordination among parliaments and parliamentarians in Asia for the promotion of peace, prosperity and respect for human rights and humanitarian principles. I look forward, to working with all of you counting on your cooperation and support, in matters of mutual interest.

 

Cyprus attaches great importance to its energy potential. The discovery of hydrocarbons in Cyprus’ Exclusive Economic Zone (EEZ) has created new and exciting prospects for Cyprus to become an energy hub in the Eastern Mediterranean. Prospects in the energy sector are all the more promising thanks to the island’s geostrategic location, connecting Europe with markets in the Middle East and Asia and its role as a pole of stability and security in the region of the Eastern Mediterranean. As far as energy from renewable sources is concerned, the energy policy of Cyprus is harmonized with the UN and EU goal of working towards the reduction of global warming and climate change phenomena. Cyprus ranks first in the world in solar energy use for water heating in households, and has achieved significant progress in the production of energy from Renewable Energy Sources (RES), which amounts to about 8.7% of its total electricity generation. By 2020, 13% of the island’s energy is expected to be generated from Renewable Energy Sources.

 

I assure you, as the Chairman of this Committee and Vice –President of the Assembly, that I will work to the best of my ability to promote further collaboration between APA member parliaments, not the least so through the implementation of resolutions that aim directly at improving the quality of life of all citizens of Asia.

 

The topics that fall within the mandate of the Committee on Economic and Sustainable Development should be at the forefront of these efforts. Through this platform we can coordinate our efforts in promoting economic growth, confronting poverty, promoting the sustainable use of energy and in linking our energy policies with the global Sustainable Development Goals and the UN Framework Convention for Climate Change. Furthermore, the transfer of knowhow and expertise on environmental issues among us, should be enhanced, with a particular focus on the work of educational and research institutions as well as civil society actors.

 

This cooperation can be particularly valuable in issues that directly affect the quality of life of our citizens, such as ensuring safe drinking water and sanitation, as well as the sound management of water resources. Sustainable and climate resilient agriculture is another key field which can benefit from a constructive exchange of expertise between us, as it is a precondition for achieving food security and thus reduce inequality and poverty. 

 

Before delving into a detailed discussion of each resolution, I feel the need to underline once again the importance of following up on our work, by informing our respective governments about the resolutions we adopt at parliamentary level and by monitoring the implementation of government policies so as to ensure that they promote the element of sustainability. 


Ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ψήφισμα που αφορά το θέμα της ανόδου των ακροδεξιών νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε διάφορα κράτη – 10.11.2017

αναρτήθηκε στις 10 Νοε 2017, 4:43 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 10 Νοε 2017, 4:47 π.μ. ]

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Με το ψήφισμα που αφορά το θέμα της ανόδου των ακροδεξιών νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε διάφορα κράτη, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη θεωρητική συζήτηση για το πολιτικό παρόν, ούτε και διεκδικούμε το μονοπώλιο στην ερμηνεία του παρελθόντος. Οι πολιτικές θεωρίες και η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων είναι δουλειά των ιστορικών και των πολιτικών επιστημόνων.

 

Εμείς είμαστε πολιτικά πρόσωπα και η δική μας δουλειά είναι να προστατεύουμε αρχές και αξίες. Οι δικές μας αξίες είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι αξίες είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες.

 

Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδεολογία ή οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα που αναιρεί αυτές τις αξίες. Γι’ αυτό και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, όποιο και να είναι το ιδεολογικό της υπόβαθρο.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του έδωσε αγώνες για την εμπέδωση της σύγχρονης και ουσιαστικής δημοκρατίας στον πολιτικό μας βίο και έθεσε σαν στόχο του την προάσπιση των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του ατόμου. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις βάσει φύλου, εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, τιμούμε και σεβόμαστε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και διακηρύξεις που διασφαλίζουν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και όλα τα σχετικά ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς ενώπιον πολλών σοβαρών προκλήσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε τα τελευταία χρόνια πρόσφορο έδαφος για τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες των συμπολιτών μας για τις θέσεις εργασίας τους, το εισόδημα και τις συντάξεις τους, την ταυτότητά τους, το μέλλον των παιδιών τους.

 

Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν πιστεύουμε στον φόβο, αλλά σε λύσεις. Ως μέλη της μεγάλης οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ως ένα κόμμα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό, αγωνιζόμαστε για την επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

 

Αγωνιζόμαστε για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που σημαίνει ότι πιστεύουμε στην ελευθερία και όχι στην καταπίεση, στη δημοκρατία και όχι στη δικτατορία, στη συνεργασία και όχι στον εγωισμό, στην ασφάλεια και όχι στο μίσος, στην ελπίδα και όχι στον θυμό. Αυτό μας διαφοροποιεί από τους λαϊκιστές τόσο της ακροδεξιάς, όσο και της ακροαριστεράς.

 

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο, μια κοινωνία στην οποία η κινητήρια δύναμη για την κοινωνική συνοχή και τους κοινούς στόχους είναι η αλληλεγγύη.

 

Μένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, επειδή πιστεύουμε στον λαό της Ευρώπης. Μέσω της συνεργασίας των ευρωπαίων πολιτών τα τελευταία 70 χρόνια, έχει επιτευχθεί ειρήνη, ελευθερία και οικονομική αλλά και κοινωνική ευημερία που δεν είχε βιώσει ποτέ στο παρελθόν η ήπειρος αυτή.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων είναι να αναδείξουμε και να αποδείξουμε ότι η λύση στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα βρίσκεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, στην ενίσχυση των επίσημων θεσμών μέσω της δεοντολογικής συμπεριφοράς και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και στην ενεργό συμμέτοχη των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα.

 

Η καταφυγή σε ακραίες θέσεις και καταδικασμένες από την ιστορία πολιτικές, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά δημιουργεί στο τέλος ακόμη περισσότερα προβλήματα.

 

Αποτελεί συλλογική πρόκληση και ατομική ευθύνη μας να δημιουργήσουμε στους συμπολίτες μας ένα αίσθηµα εµπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εάν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε ήδη καταφέρει πολλά στην προσπάθειά μας να παραδώσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον στα παιδιά μας. 


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

137η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Ρωσία (Αγία Πετρούπολη), 14 – 18 Οκτωβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 18 Οκτ 2017, 2:49 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 18 Οκτ 2017, 2:50 π.μ. ]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

 

Συνεχίζονται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη οι εργασίες της 137ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Διατήρηση της ειρήνης ως τρόπος επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο επιδιώκουν πρωτίστως να διατηρήσουν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους πολίτες τους, οι οποίες να επιτρέπουν και να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Σημείωσε παράλληλα ότι οι ειρηνικές και ανοικτές κοινωνίες οδηγούν σε βιώσιμες οικονομικές συνθήκες και, αντιστρόφως, οι αειφόρες οικονομίες διασφαλίζουν ειρηνικά και ασφαλή περιβάλλοντα.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αειφόρο ανάπτυξη και είναι, ως εκ τούτου, πιο επιρρεπείς σε πολιτική αστάθεια και πιο ευάλωτες σε εξωτερικές επιρροές. Ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, υπογράμμισε, τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, εμμένοντας στην εξάλειψη της φτώχειας, προωθώντας ποιοτικό σύστημα υγείας και στέγασης και δημιουργώντας ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης για όλους τους πολίτες. Επιπλέον, σημείωσε, ενθαρρύνοντας δίκαιους θεσμούς, σωστή διακυβέρνηση, σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, οι βουλευτές συμβάλλουν στην προφύλαξη της ασφάλειας και ειρήνης, βοηθούν στην πρόληψη της βίας και επενδύουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η διατήρηση της ειρήνης, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί κοινή πρόκληση που απαιτεί τις συλλογικές προσπάθειες και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, εθνικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τα κοινοβούλια, υπογράμμισε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον απόηχο πολέμου και συγκρούσεων, αφού καλούνται να αναγνωρίσουν τις αιτίες τους, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όλων των πολιτών, να στηρίξουν την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, να σεβαστούν και να προωθήσουν τις αρχές της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία και να συμμετάσχουν ενεργά στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επεσήμανε δε ότι ένα βιώσιμο πολιτικό και οικονομικό μέλλον θωρακίζει μια κοινωνία έναντι της εχθρότητας και της βίας.

Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε, τέλος, ότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να τεθούν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, με απώτερο σκοπό ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κοινό μέλλον.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


First Standing Committee on Peace and International Security

Topic: "SUSTAINING PEACE AS A VEHICLE FOR ACHIEVING SUSTAINABLE DEVELOPMENT"Mr. President,

Dear Colleagues,


Nearly all countries around the globe seek primarily to maintain conditions of peace and security for their people; conditions, which in turn allow and encourage economic development and progress to take place. Peaceful and inclusive societies lead to viable economic conditions and vice-versa: sustainable economies perpetuate placatory and secure environments.


Because least developed and developing countries face harsh, long-term challenges in their efforts to achieve sustainable development objectives, they are more prone to political instability. In such cases particularly, national parliaments have a pivotal role to play by persisting on eradicating poverty and hunger, promoting good health, providing sufficient housing and creating education and employment opportunities for every citizen. Furthermore, by encouraging fair and inclusive institutions, good governance, respect for basic human rights and the rule of law, we, as parliamentarians, underwrite safe and peaceful conditions, help prevent violence and conflict and ultimately invest in viable economic development.


Achieving peace and security is a priority for many countries affected by conflict and war which lead to disorder and economic demise. Sustaining peace is a challenge that requires the collective efforts of and long-term cooperation between international and regional organizations, national governments and parliaments, international financial institutions and civil society organizations. In the aftermath of conflict, parliaments must be first to promote and support the implementation of all relevant UN resolutions, respect and further the principles of the Universal Declaration on Democracy and actively engage in the implementation of the SDGs. National reconciliation and social recovery must be supported with concurrent reconstruction and investment, thus promoting immediate economic growth. Ultimately, an inclusive and sustainable political and economic future leaves little excuse for resolving to hostility and violence. 


It is time to learn from our mistakes and place sustainable development goals at the forefront of our efforts towards sustainable peace.


Peace is not simply a benchmark to achieve; not a privilege, but a responsibility.


Thank you for your attention. 1-10 of 165