Ειδήσεις


137η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Ρωσία (Αγία Πετρούπολη), 14 – 18 Οκτωβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 18 Οκτ 2017, 2:49 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 18 Οκτ 2017, 2:50 π.μ. ]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

 

Συνεχίζονται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη οι εργασίες της 137ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Διατήρηση της ειρήνης ως τρόπος επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο επιδιώκουν πρωτίστως να διατηρήσουν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους πολίτες τους, οι οποίες να επιτρέπουν και να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Σημείωσε παράλληλα ότι οι ειρηνικές και ανοικτές κοινωνίες οδηγούν σε βιώσιμες οικονομικές συνθήκες και, αντιστρόφως, οι αειφόρες οικονομίες διασφαλίζουν ειρηνικά και ασφαλή περιβάλλοντα.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αειφόρο ανάπτυξη και είναι, ως εκ τούτου, πιο επιρρεπείς σε πολιτική αστάθεια και πιο ευάλωτες σε εξωτερικές επιρροές. Ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, υπογράμμισε, τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, εμμένοντας στην εξάλειψη της φτώχειας, προωθώντας ποιοτικό σύστημα υγείας και στέγασης και δημιουργώντας ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης για όλους τους πολίτες. Επιπλέον, σημείωσε, ενθαρρύνοντας δίκαιους θεσμούς, σωστή διακυβέρνηση, σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, οι βουλευτές συμβάλλουν στην προφύλαξη της ασφάλειας και ειρήνης, βοηθούν στην πρόληψη της βίας και επενδύουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η διατήρηση της ειρήνης, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί κοινή πρόκληση που απαιτεί τις συλλογικές προσπάθειες και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, εθνικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τα κοινοβούλια, υπογράμμισε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον απόηχο πολέμου και συγκρούσεων, αφού καλούνται να αναγνωρίσουν τις αιτίες τους, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όλων των πολιτών, να στηρίξουν την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, να σεβαστούν και να προωθήσουν τις αρχές της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία και να συμμετάσχουν ενεργά στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επεσήμανε δε ότι ένα βιώσιμο πολιτικό και οικονομικό μέλλον θωρακίζει μια κοινωνία έναντι της εχθρότητας και της βίας.

Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε, τέλος, ότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να τεθούν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, με απώτερο σκοπό ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κοινό μέλλον.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


First Standing Committee on Peace and International Security

Topic: "SUSTAINING PEACE AS A VEHICLE FOR ACHIEVING SUSTAINABLE DEVELOPMENT"Mr. President,

Dear Colleagues,


Nearly all countries around the globe seek primarily to maintain conditions of peace and security for their people; conditions, which in turn allow and encourage economic development and progress to take place. Peaceful and inclusive societies lead to viable economic conditions and vice-versa: sustainable economies perpetuate placatory and secure environments.


Because least developed and developing countries face harsh, long-term challenges in their efforts to achieve sustainable development objectives, they are more prone to political instability. In such cases particularly, national parliaments have a pivotal role to play by persisting on eradicating poverty and hunger, promoting good health, providing sufficient housing and creating education and employment opportunities for every citizen. Furthermore, by encouraging fair and inclusive institutions, good governance, respect for basic human rights and the rule of law, we, as parliamentarians, underwrite safe and peaceful conditions, help prevent violence and conflict and ultimately invest in viable economic development.


Achieving peace and security is a priority for many countries affected by conflict and war which lead to disorder and economic demise. Sustaining peace is a challenge that requires the collective efforts of and long-term cooperation between international and regional organizations, national governments and parliaments, international financial institutions and civil society organizations. In the aftermath of conflict, parliaments must be first to promote and support the implementation of all relevant UN resolutions, respect and further the principles of the Universal Declaration on Democracy and actively engage in the implementation of the SDGs. National reconciliation and social recovery must be supported with concurrent reconstruction and investment, thus promoting immediate economic growth. Ultimately, an inclusive and sustainable political and economic future leaves little excuse for resolving to hostility and violence. 


It is time to learn from our mistakes and place sustainable development goals at the forefront of our efforts towards sustainable peace.


Peace is not simply a benchmark to achieve; not a privilege, but a responsibility.


Thank you for your attention. Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση – 1ο Εκτελεστικό Συμβούλιο για το 2017, Καμποτία (Πνομ Πενχ), 1 - 4 Οκτωβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 4 Οκτ 2017, 1:23 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 4 Οκτ 2017, 1:25 π.μ. ]

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο η εκλογή του Νίκου Τορναρίτη στην προεδρία της επιτροπής Οικονομικών των Ασιατικών κοινοβουλίων 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί (ώρα Κύπρου) στην Πνομ Πενχ της Καμποτίας, οι εργασίες του Πρώτου Εκτελεστικού Συμβουλίου για το 2017, της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με διμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής) και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χριστάκη Τζιοβάνη.

Κατά τη σημερινή τελευταία μέρα των εργασιών της συνάντησης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για ανάδειξη των προέδρων των τεσσάρων μόνιμων επιτροπών της Συνέλευσης για το 2018. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΑΚΣ, κ. Νίκος Τορναρίτης, πέτυχε την εκλογή του στην προεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, και κατά συνέπεια αναλαμβάνει και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η συγκεκριμένη εκλογή θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, με δεδομένο ότι για τη διετία 2018 - 2019, την προεδρία του Οργανισμού θα έχει η Τουρκία. Η Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης χειρίζεται ζητήματα καίριας σημασίας, καθώς στις αρμοδιότητες της εμπίπτουν εκτός από θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, της ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας αλλά και παράλληλα, της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης σημαντικά θέματα που άπτονται άμεσα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της σύνδεσης της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στο ρόλο των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Επιτροπής για το 2018, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνει να φιλοξενήσει και την ανάλογη συνάντηση των μελών της Επιτροπής, εντός του επόμενου έτους.

Αποδεχόμενος την προεδρία, ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε τα μέλη της ΑΚΣ για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπο του αλλά και για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, υπήρξε ενεργό μέλος της Συνέλευσης από την ίδρυση της τελευταίας το 2006 και είναι απόλυτα δεσμευμένη στους στόχους της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία, μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Τοποθετημένη στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Κύπρος, τόνισε, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση των στόχων της ΑΚΣ, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας πως η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ως διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.Δελτίο Τύπου Δημοκρατικού Συναγερμού

Συγχαρητήρια στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΔΗΣΥ

Συγχαρητήρια στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΔΗΣΥ, κ. Νίκο Τορναρίτη για την μεγάλη του επιτυχία εκλογής Προέδρου Επιτροπής και για τη θέση του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Χαιρετίζουμε την επιτυχία του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου, κ. Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος εκπροσωπώντας την Βουλή των Αντιπροσώπων εξελέγη Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Με την εκλογή του, ο κ Τορναρίτης αναλαμβάνει παράλληλα και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία και συνάμα ιδιαίτερα σημαντική λόγω και του γεγονότος ότι κατά τη διετία 2018-19 την προεδρία του Οργανισμού θα έχει η Τουρκία.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την δραστηριότητά του σε αυτή τη θέση θα συμβάλει και στην επιτυχία των εργασιών της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αλλά και στην καλή φήμη της πατρίδας μας σε διεθνές επίπεδο.
Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Τορναρίτη, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (μετάφραση από αγγλικά):


Αξιότιμε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα το γεγονός ότι έχω εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) και κατά συνέπεια Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας σε μένα και για την υποστήριξή σας. Αυτή η εκλογή δεν υποδηλώνει μόνο ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μου, την Κύπρο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε ενεργό μέλος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης από την ίδρυση της τελευταίας το 2006. Σας διαβεβαιώνω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας της, η Κύπρος θα εργαστεί με ζήλο για να υποστηρίξει τους στόχους της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία, μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΑΚΣ, θα επιδιώξω πρώτιστα την περαιτέρω αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών-μελών και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθότι μόνο μέσω του διαλόγου και των συντονισμένων δράσεων μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει οικονομική ευημερία και αξιοπρεπή διαβίωση στους συμπολίτες μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι μια ανεκτίμητη πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξασφάλιση πρόσβασης για όλους σε καθαρούς και επαρκείς υδάτινους πόρους, και την εφαρμογή βιώσιμων περιβαλλοντικών πολιτικών, κυρίως μέσα από την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η αδιαμφισβήτητη υποστήριξή μας υπέρ της εφαρμογής της «Ατζέντας 2030» του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

 

Η Κύπρος, ως μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, έχει το πλεονέκτημα να συμμετέχει σε διάφορους περιφερειακούς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι πλούσιες και ποικίλες εμπειρίες. Αυτές τις εμπειρίες ανυπομονούμε να τις μοιραστούμε μαζί σας, ενεργώντας ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, όπου η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, μας οδήγησε σε μια διαδικασία εξερεύνησης και εκμετάλλευσης αυτών των πιθανών αποθεμάτων με έμφαση στην περιφερειακή αλλά και διαπεριφερειακή συνεργασία.

Στα επόμενα χρόνια, η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει η υποδομή για την προώθηση του ενεργειακού τομέα. Συνεπώς, η Κύπρος θα λάβει υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη και βοήθεια βασισμένη στις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνογνωσία από πρωτοπόρες χώρες στον τομέα αυτό. Η Κύπρος θα μπορέσει στη συνέχεια να μεταφέρει την τεχνογνωσία και να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής.

Έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε σοφά τις ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Έχουμε πολλές εξαιρετικές ιδέες και ένα υγιές πλαίσιο που μας παρέχουν οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Είναι καιρός να εργαστούμε ώστε με στέρεα και σταθερά βήματα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για όλους μας.

Με αυτά τα λίγα λόγια, σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά γι' αυτή τη μεγάλη τιμή και ανυπομονώ να σας καλωσορίσω όλους στην Κύπρο μέσα στο επόμενο έτος.


Μόνιμη Επιτροπή για Κοινωνικά και Πολιτιστικά Θέματα της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Μπουτάν, 30 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 2017

αναρτήθηκε στις 1 Σεπ 2017, 3:08 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Θίμφου του Μπουτάν, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής για Κοινωνικά και Πολιτιστικά Θέματα της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στην οποία συμμετέχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης. Η Επιτροπή εξετάζει μεταξύ άλλων ζητήματα που άπτονται της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών στην Ασία.

Σε σχετική παρέμβασή του χθες, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στην πολιτιστική πολυμορφία της Ασίας ως ένα δυναμικό και πολύτιμο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαφυλαχθεί, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η ΑΚΣ μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να συντονιστούν οι προσπάθειες για την προστασία της πλούσιας  πολιτιστικής κληρονομιάς της Ασίας. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, είναι η επικύρωση από όλα τα κοινοβούλια των μελών της Συνέλευσης, των θεμελιωδών διεθνών συμβάσεων επί του θέματος, περιλαμβανομένων της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης και της Σύμβασης της UNESCO του 1970 για τα "Μέτρα Παρεμπόδισης της Εξαγωγής, Εισαγωγής και Μεταβίβασης των Παράνομα Κτηθέντων Πολιτιστικών Αγαθών".

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, καθώς υπέφερε και υποφέρει από την παράνομη λεηλασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της, μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 και την επακόλουθη κατοχή του ενός τρίτου της επικράτειάς της από την Τουρκία.  Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει έντονη δράση σε αυτό τον τομέα, και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν τη Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, για την οποία ανέλαβε πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου. Η εν λόγω Σύμβαση, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, είναι η μοναδική διεθνής συνθήκη, η οποία αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ποινικοποιώντας έναν αριθμό αδικημάτων, περιλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά των αγαθών αυτών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης κάλεσε όλα τα μέλη της Συνέλευσης να επικυρώσουν ή να προσχωρήσουν στην εν λόγω Σύμβαση, που προωθεί επίσης τη διεθνή συνεργασία κατά της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την καταπολέμηση της οργανωμένης παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και αντικειμένων και των κυκλωμάτων που επωφελούνται από αυτή, περιλαμβανομένου του διεθνούς κυκλώματος τρομοκρατίας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίας σήμερα, εγκρίθηκαν προσχέδια ψηφισμάτων που άπτονται της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ποικιλομορφίας της Ασίας, της ενίσχυσης του διαθρησκευτικού διαλόγου, της συνεργασίας σε ζητήματα υγείας, μετανάστευσης, καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών καθώς και καταπολέμησης της διαφθοράς. Τα προσχέδια ψηφισμάτων θα προωθηθούν για υιοθέτηση από τη Σύνοδο της Ολομέλειας της Συνέλευσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017 στην Τουρκία.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε επαφές με τους Προέδρους της Άνω και Κάτω Βουλής του Μπουτάν, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, καθώς και με αξιωματούχους της ΑΚΣ, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές και με άλλες εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες, με τις οποίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


Esteemed Chairperson,

Dear colleagues,

First of all I would like to thank our hosts for the excellent organisation of this meeting and for their warm welcome and hospitality. The work of the APA Standing Committee on Social and Cultural Affairs is multifaceted and touches upon issues that directly affect the lives of every citizen in Asia. In order to deal successfully with the challenges of our times it is imperative to join forces and work together so as to ensure the best possible quality of life for our citizens.

The cultural diversity of Asia is one of its most dynamic and vibrant features that we must all strive to safeguard. This diversity is expressed in the most magnificent manner in the cultural heritage of our countries, a heritage that is a fundamental element of our national identity and as such it must be respected and protected by all of us. Especially when bearing in mind the ongoing destruction of cultural heritage, historic monuments and valuable artefacts in areas ravished by conflict.

In this regard, the APA works as an invaluable platform through which we may coordinate our efforts for the protection of the rich and diverse heritage of Asia. As parliamentarians, we have both the means and the power to achieve this. A first concrete step is to ensure that all APA member parliaments have ratified the fundamental international treaties on the issue. Namely, the 1954 Hague Convention for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict, the 1970 UNESCO Convention on the Means for Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export and Transfer of Ownership of Cultural Property, as well as the 1972 International Convention on the Protection of the World Cultural and Natural Heritage and the 2003 International Convention on the Protection of Intangible Cultural Heritage.

We may then proceed to identify areas of particular concern to us that may require further regulation, through bilateral or multilateral agreements or the drafting of common legislation, on the basis of an agreed framework.


Cyprus is a country that shows great sensitivity on this issue, as it has suffered itself from the illicit plundering of its cultural and religious heritage, following the 1974 invasion and consequent occupation of more than a third of its territory by Turkey. Cyprus is a signatory to all four International Conventions mentioned above and works dedicatedly both regionally and internationally, to prevent and combat the illicit trafficking and destruction of cultural property. As a member of the Council of Europe, the Republic of Cyprus is one of the first signatories of the Convention on offences relating to Cultural Property and has been instrumental in promoting the Convention during its Chairmanship of the Council. The Convention is the only international treaty that deals specifically with the criminalisation of the illicit trafficking of cultural property, establishing a number of criminal offences, including the falsification of documents and the intentional destruction or damage to cultural property. It is thus an invaluable tool both in the fight against organised illicit trafficking of antiquities and artefacts as well as in the fight against terrorism - fuelled destruction or damage of heritage that in our view should be ratified by every APA member.

Finally, as parliamentarians we have an important role to play in raising awareness about the diverse cultural heritage of Asia and the perils that this heritage faces both within our countries and throughout Asia. In this respect, the proposed establishment by the APA of an award presented annually to exceptional artists of Asia, is an initiative that will showcase our commitment to cultural diversity as well as enhance visibility throughout Asia for the APA’s work in this field.

Thank you.

Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της ΕΕ (COSAC), Εσθονία (Ταλίν), 9 - 10 Ιουλίου 2017

αναρτήθηκε στις 10 Ιουλ 2017, 4:01 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Δελτίο Τύπου

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Άρχισαν και ολοκληρώνονται σήμερα στο Ταλίν της Εσθονίας οι εργασίες της Συνάντησης Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετέχει στη Συνάντηση εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατά τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της Εσθονικής Προεδρίας και στην παρουσία υπό καθεστώς παρατηρητή τουρκικής αντιπροσωπίας, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στην Ελβετία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, είπε, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι το αδιέξοδο οφείλεται στην εμμονή της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεως και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι οι τουρκικές θέσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια του «φυσιολογικού κράτους», όπως άλλωστε αναφέρθηκε σ’ αυτό ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. 

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις τέσσερεις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Εσθονική Προεδρία, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ειδικότερα τη σημασία δημιουργίας μιας ασφαλούς Ευρώπης. Τόνισε ότι η προστασία των πολιτών δεν είναι πλέον αυτονόητη και ότι η αντιμετώπιση των αιτιών της πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας. Συμφωνώντας με τους στόχους της Εσθονικής Προεδρίας για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας και τη δημιουργία αποδοτικότερων συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών,  ο κ. Τορναρίτης τόνισε επίσης  τη σημασία της ενίσχυσης και εξορθολογισμού του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, προκειμένου να δημιουργηθεί συνεκτικότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική για το άσυλο και τη διαχείριση των συνόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής βαρών.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ώθησης των νεοφυών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τη σημασία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης, καθώς και τη σημασία διόρθωσης των προβλημάτων στη διαδικασία εξέλιξής τους.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της απόκτησης τεχνογνωσίας των επιχειρήσεων αυτών από υφιστάμενα προγράμματα, επενδυτές, επιχειρηματίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν φιλόδοξες και καινοτόμες ιδέες και έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να στηρίξουν νέους επιχειρηματίες στην ανάπτυξη και προώθηση του προϊόντος τους. Περαιτέρω, σημείωσε ότι, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ΕΕ σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο συγκεκριμένο τομέα, χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες ατόμων ικανών να σχεδιάσουν επιχειρηματικές στρατηγικές αποσκοπώντας στη βιωσιμότητα και μακροζωία των επιχειρήσεων και λαμβάνοντας υπόψη τεχνογνωσίες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε, τέλος, για την Τριμερή Συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στο θέμα της ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας, στους τομείς της  επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της διασποράς των τριών χωρών ανά τον κόσμο.
Ακολουθούν οι παρεμβάσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


1. "Priorities of the Estonian Presidency of the Council of the EU"


Dear Chairman,

Dear Colleagues,

 

Allow me first to thank the Estonian Presidency for their warm hospitality and to wish them every success in achieving the priorities set out in the Presidency’s Programme.

First of all, I would like to briefly inform you about the latest developments in the negotiations for a settlement on the Cyprus problem. Unfortunately, the Conference on Cyprus at Crans Montana, Switzerland, ended in the early morning of July 7, without any results. This was due to the Turkish side’s insistence on continuing the Treaty of Guarantees, on maintaining Turkey’s right to intervene and on the permanent presence of Turkish troops on the island. It is clear that these Turkish positions are in stark contrast to the concept of a “normal state”, as the UN Secretary-General himself had defined.

Further to the Turkish positions on the chapter of security and guarantees, the Turkish positions expressed on the remaining chapters, not only deviated from the UNSG’s framework, but they could not be accepted under any circumstances. In general, it seems that Turkey participated in the Conference only to serve its own geopolitical interests and not the interests of the Turkish Cypriots.

On the other hand, President Anastasiades submitted comprehensive written proposals on the basis of the UNSG’s framework, which, if accepted, could have paved the way for an overall solution. These courageous proposals, which also addressed the concerns of the Turkish Cypriots, without disregarding the concerns of the Greek Cypriots, demonstrated in the end the obvious Turkish intransigence.

Despite the latest negative developments, I would like to assure you all that we, as the Greek Cypriot side, will reinforce our efforts to create the conditions that will allow us to hope for an end to the Turkish occupation and to look towards the reunification of our homeland. We are absolutely convinced that the unacceptable status quo on the island cannot be the future of Cyprus.

With regard to the Priorities of the Presidency, we welcome all four priorities set, for an open and innovative European economy, a safe and secure Europe, a digital Europe and the free flow of data and for an inclusive and sustainable Europe. I believe that all of them will make a real difference to the lives of European citizens.

As indeed the protection of our citizens is no longer self-evident, tackling the root causes of the unprecedented migration crisis, as well as terrorism and organized crime and protecting EU borders, is of utmost importance. Our efforts in these domains remain consistent with the goal of supporting a safer EU Neighbourhood through, among others, cooperation with African and Middle Eastern states, addressing the Syrian conflict and its consequences and intensifying international efforts for the resumption of the Middle East Peace Process for a two state solution.

We particularly agree with the goals of the Presidency with regard to making the financing of terrorism more difficult, improving cooperation between police and security forces, as well as improving and making more efficient the information exchange systems of EU member states. In the process of making our neighborhood safer, the strengthening and streamlining of the Common European Asylum System is crucial, in order to urgently establish a much needed more coherent, efficient and well-managed migration, asylum and borders policy, always taking into consideration the principle of solidarity and of a just burden - sharing.

Thank you for your attention.


2. "From Start-ups to Scale-ups – EU’s unused potential"


Dear Colleagues,

 

I would firstly like to congratulate the Estonian presidency for giving us the opportunity to exchange opinions on the important subject of Start-ups and to also thank for the background paper prepared on the subject.

While acknowledging the importance of Start-ups to the economic growth of the European Union, as well as to its global competitiveness, it is also important to rectify the faults to the process of turning Start-ups to Scale-ups. The three main concerns identified by the public consultation, launched by the European Commission in 2016, point to the reasons for the lack of sustainability of Start-ups in Europe and to the problematics of the process of transformation of Start-ups into Scale-ups: too many regulatory and administrative barriers, few opportunities to engage with potential partners and difficult access to finance.


I would like to refer to the following points of discussion in the background paper:

To be able to facilitate world class start-up ecosystems in EU member states, it is important to acquire knowledge from existing programs, potential partners, such as investors, business partners, universities and research centres, with ambitious and innovative ideas, that have proven able to support new entrepreneurs in developing their product and sustaining their business through best business practices drawn from the expertise of others.

To ensure that the EU will become more competitive vis-à-vis the US and other global competitors in helping start-ups grow into scale-ups, it is important to utilise the skills and abilities of industrial engineers, to create business strategies for the sustainability and longevity of both current and future businesses. Utilizing best practices from countries, such as the US and Japan, is crucial for the creation of clear strategic plans, not just for today, but also for the future.


In this context, the Cyprus House of Representatives has recently initiated close collaboration on the matter in the framework of the Cyprus, Greece and Israel Trilateral Cooperation for exchanging knowledge, knowhow and expertise, particularly in the field of entrepreneurship and innovation, with a special emphasis on Start-ups and your entrepreneurs, including from the three countries’ diasporas around the world. We are looking forward to tangible results of this effort, especially in view of the Trilateral Meeting of the Presidents of Parliament, scheduled for early November this year in Nicosia.


25η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, 26 Ιουνίου 2017

αναρτήθηκε στις 26 Ιουν 2017, 8:10 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 26 Ιουν 2017, 8:17 π.μ. ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη στην 25η Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα στην 25η Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή  Ένωση, καθώς και οι πολιτικές προοπτικές και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής εγκαινίασε μια διαδικασία ενδοσκόπησης, κατά την οποία οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν την τελική θέση του Κόμματος σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το ενδεχόμενο κατακερματισμού της Ευρώπης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός, σημείωσε, είναι έννοιες ασυμβίβαστες με μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζοντας ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορούμε να είμαστε πραγματικά κυρίαρχοι, μόνο εάν ενώσουμε τις εθνικές μας κυριαρχίες και αντιμετωπίσουμε συλλογικά όλα τα προβλήματα.

Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των απλών Ευρωπαίων. Δίνοντας έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση κρατών, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φόβος, η πόλωση και ο εξτρεμισμός.  

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μαριάν Τίσεν και Φιλ Χόγκαν. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να αναπτύξει τις θέσεις του ΔΗΣΥ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στην επερχόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Ο κ. Τορναρίτης ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού προβλήματος με συνέχιση μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και χωρίς την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού.               

 

Λευκωσία, 26/06/2017Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥκ. Νίκου Τορναρίτη, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης:


Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το ενδεχόμενο κατακερματισμού της Ευρώπης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολύ συχνά αυτοί που αμφισβητούν τις παραδοσιακές μας αξίες είναι οι ίδιοι που ζητούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λαϊκισμός βρίσκεται σε αντίθεση με την πρόοδο, τη δημοκρατία και την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες με μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυριανές προκλήσεις. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μπορούμε να είμαστε πραγματικά κυρίαρχοι μόνο εάν ενώσουμε τις εθνικές μας κυριαρχίες. Οι κατάλληλες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις. Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα.

Η ευρέως διαδεδομένη δυσαρέσκεια που βλέπουμε σήμερα δεν σχετίζεται τόσο πολύ με το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά με την εμφανή αδυναμία του να βρει απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των απλών Ευρωπαίων: ανεργία, ασφάλεια, μετανάστευση, προστασία του περιβάλλοντος. Επομένως, όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Σε αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος των εθνικών μας κοινοβουλίων θα πρέπει να είναι ουσιαστικός. Τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με ένα σαφή και υπεύθυνο τρόπο, εφόσον και οι δύο αυτοί θεσμοί συνδέουν σε σημαντικό βαθμό την ΕΕ με τους πολίτες της. Έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση κρατών, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ αποκτά τεράστια σημασία.

Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε ανοιχτές τις κοινωνίες μας, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη προστασία ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, την τρομοκρατία και την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, καθώς και ενάντια στην οικονομική αστάθεια. Πρέπει να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον φόβο, την ανασφάλεια, την πόλωση και τον εξτρεμισμό. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα για ένα κοινό μέλλον.

Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να κερδίσουμε πίσω την εθνική μας κυριαρχία.

Ενωμένοι στην πολυμορφία – αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Βρυξέλλες, 26/06/2017

Χαιρετισμός σε εκδήλωση της Γραμματείας Αθλητισμού ΔΗΣΥ «Ποδοσφαιρική Κύπρος – Αναδρομή στο 1960 - “Ξεχασμένοι Θρύλοι”», Λεμεσός, 31 Μαΐου 2017

αναρτήθηκε στις 13 Ιουν 2017, 12:09 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 13 Ιουν 2017, 12:10 π.μ. ]


Φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αγαπητοί πρώην διεθνείς,

Φίλες και φίλοι,


Η αποψινή πρωτοβουλία της Γραμματείας Αθλητισμού του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελεί μια εκδήλωση διαφορετική από άλλες.

Αρχίζοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους εμπνευστές της ιδέας της εκδήλωσης: Αχιλλέα Νικολάου, πρώην ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης, Νίκο Παπά, πρώην αθλητικογράφο και Νίκο Νικολαΐδη, Δήμαρχο Λεμεσού. Να συγχαρώ επίσης τον φίλο Ανδρέα Μιχαηλίδη για την ανάληψη της ευθύνης για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Κύπρου, οι οποίοι είναι τα κεντρικά και τα τιμώμενα πρόσωπα της αποψινής εκδήλωσης. Καθώς επίσης και την εταιρεία Λούης που όπως μας ενημέρωσε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, και φίλος Σάββας Κοσιάρης, ήταν ο πρώτος χορηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.


Φίλες και φίλοι,

Απόψε καλούμαστε να πάμε πίσω στον χρόνο, σε μια νοητή αναδρομή στο 1960. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους,  για να τιμήσουμε τους Ξεχασμένους Θρύλους του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι ενώπιον σας για να αποδώσουμε την πρέπον αναγνώριση και την οφειλόμενη τιμή που αρμόζει στους ποδοσφαιριστές της Μικτής Κύπρου που συμμετείχαν στον πρώτο επίσημο αγώνα από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αγώνας που σηματοδότησε την επίσημη πρώτη της Εθνικής μας, διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου 1960 και ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1962, ενάντια στο Ισραήλ. Δώδεκα χιλιάδες φίλαθλοι κατέκλεισαν το παλαιό ΓΣΠ για να παρακολουθήσουν την ιστορική αναμέτρηση που τελείωσε με ισοπαλία 1-1, με τον Μιχάλη Γιασεμή Σιαλή να σκοράρει πρώτος για την Εθνική μας.

Τα ιστορικά ονόματα των διεθνών της πρώτης επίσημης αγαπημένης γράφτηκαν για πάντα στο πάνθεον της αθλητικής ιστορίας του τόπου μας. Και ας μην τα βραβεύσαμε ποτέ ως πολιτεία.

 

Φίλες και φίλοι,

Με την σεμνή αυτή εκδήλωση τιμούμε σήμερα το μεγαλείο της ψυχής των ξεχασμένων θρύλων του κυπριακού ποδοσφαίρου, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης μας.

Σήμερα αποδίδουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής σε θρύλους άλλων εποχών που με την παρουσία τους κόσμησαν τα κυπριακά γήπεδα και υπήρξαν πρότυπα για πολλούς που είμαστε σήμερα εδώ.

 

Φίλες και φίλοι,

Οι πιο παλιοί θυμούνται νοσταλγικά εκείνη την εποχή που η Μικτή, όπως ονομαζόταν τότε, ήταν η επίσημη αγαπημένη για όλους τους φιλάθλους. Τότε που το κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό και που οι αγώνες διεξάγονταν σε φίλαθλο πνεύμα. Χωρίς συμβόλαια, χωρίς καν μισθό και χωρίς τον εξοπλισμό και τα εφόδια που πραγματικά είναι αναγκαία για ένα ποδοσφαιριστή. Τότε που δεν υπήρχε γρασίδι στο γήπεδο και που οι αγώνες διεξάγονταν στο χώμα.

Σε εποχές όπου οι διεθνείς μας αντιμετώπιζαν αντιπάλους επαγγελματίες και οι αγώνες ήταν πραγματικά για την τιμή της φανέλας.

Αυτά τα ξεχασμένα ινδάλματα που ποτέ δεν αναγνωρίσθηκαν, είναι αυτοί που αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό του αγνού αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Αξίες που έρχονται στο προσκήνιο που τους αρμόζει να μας θυμίσουν το χρέος μας προς αυτούς που τις αναδεικνύουν αλλά και το ίδιο το μεγαλείο της αγνής αγάπης για τον αθλητισμό.

 

Αγαπητοί Διεθνείς μας,

Δεχθείτε απόψε αυτή την συμβολική αναγνώριση της ευγνωμοσύνης μας για τα όσα έχετε προσφέρει στον τόπο μας ως ένδειξη ελάχιστης τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης.

Σας οφείλουμε ένα μεγάλο εύγε και ένα τεράστιο ευχαριστώ, αφού υπήρξατε πρότυπα και λαμπρά παραδείγματα για τις επόμενες γενεές ποδοσφαιριστών που ακολούθησαν. 

Διάσκεψη COSAC LVIΙ, Μάλτα (Βαλέτα), 28 - 30 Μαΐου 2017

αναρτήθηκε στις 31 Μαΐ 2017, 8:47 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της 57ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίες πραγματοποιούνται στη Μάλτα. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης, καθώς και τα μέλη της επιτροπής οι βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Κ. Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ενίσχυσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο μέλλον της ΕΕ, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές σοβαρές προκλήσεις και κινδύνους. Παρά τη σημασία των εξωτερικών προκλήσεων, της τρομοκρατίας και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, οι εσωτερικές προκλήσεις, σημείωσε, όπως ο πολιτικός εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνες, καθότι απειλούν άμεσα τη συνοχή της ΕΕ. Τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα απαιτούν τη λήψη γενναίων αποφάσεων και τολμηρών ενεργειών και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για συλλογική δουλειά.

Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη δίκαιη κατανομή βαρών, χαιρετίζοντας τη διαδικασία εσωτερικής ενδοσκόπησης που ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποσκοπεί στην εξεύρεση των βαθύτερων αιτιών αποξένωσης των ευρωπαίων πολιτών από την Ένωση και των αιτιών πίσω από την αντίληψή τους περί έλλειψης δημοκρατικής διαφάνειας και λογοδοσίας. Τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε πρόσθετα την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της εικόνας μιας απόμακρης, αναποτελεσματικής και γραφειοκρατικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο “οι Βρυξέλλες”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε, είναι τα κράτη-μέλη, ο λαός και οι πολίτες της Ευρώπης. Είναι ένα σύστημα που αποτελείται από πολλές διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς και παραδόσεις. Παρά τις διαφορές μας, ανάφερε, πρέπει να συνεργαστούμε βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες: την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την κοινωνική πρόνοια, την ανεκτικότητα και τον πολιτικό πλουραλισμό.

O κ. Τορναρίτης είχε, εξάλλου, σύντομες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας, κ. Angelo Farrugia και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ.  George Vella.Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


Θέμα: «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στο μέλλον της ΕΕ»


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές σοβαρές προκλήσεις. Παρά τη σημασία των εξωτερικών προκλήσεων, όπως είναι η τρομοκρατία και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, οι εσωτερικές προκλήσεις, όπως είναι ο πολιτικός εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνες, καθότι απειλούν άμεσα τη συνοχή της ΕΕ.

Αυτά τα ζητήματα απαιτούν γενναίες αποφάσεις και τολμηρές ενέργειες. Αποφάσεις και ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις. Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα. Η ευρωπαϊκή μας απάντηση στις προκλήσεις θα πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη δίκαιη κατανομή βαρών.

Ο λαϊκισμός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ (Brexit). Ωστόσο, το Brexit μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα μήνυμα, σε σχέση με το δημοκρατικό έλλειμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών των ευρωπαίων πολιτών. Μας δίνεται τώρα η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια εσωτερική διαδικασία ενδοσκόπησης, προκειμένου να βρούμε τα βαθύτερα αίτια αυτού του αισθήματος αποξένωσης των πολιτών μας και της αντίληψης που φαίνεται να έχουν περί έλλειψης δημοκρατικής διαφάνειας και λογοδοσίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη.

Η ευρέως διαδεδομένη δυσαρέσκεια που βλέπουμε σήμερα δεν σχετίζεται τόσο πολύ με το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά με την εμφανή αδυναμία του να βρει απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των απλών Ευρωπαίων: ανεργία, τρομοκρατία, εγκληματικότητα, μετανάστευση, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η μόνη πειστική απάντηση προς τον λαϊκισμό είναι τα πρακτικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι δουλεύουμε συλλογικά για μια Ευρώπη που παράγει αποτελέσματα. Όλα τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να βρουν τις απαντήσεις που οι ευρωπαίοι πολίτες ψάχνουν σε εμάς.

 

Τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με ένα σαφή και υπεύθυνο τρόπο, εφόσον και οι δύο αυτοί θεσμοί συνδέουν σε σημαντικό βαθμό την ΕΕ με τους πολίτες της. Έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη ένωση κρατών, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ αποκτά τεράστια σημασία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα αποκτήσει και πάλι κύρος και πολιτική νομιμοποίηση. Μια σταθερή και ευημερούσα Ένωση, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες και αγωνίες των πολιτών της, θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όλους τους ευρωσκεπτικιστές.

Οφείλουμε σήμερα να αλλάξουμε την εικόνα μιας απόμακρης, αναποτελεσματικής και γραφειοκρατικής Ευρώπης. Τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι «Βρυξέλλες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα κράτη-μέλη, ο λαός, οι πολίτες της Ευρώπης. Είναι ένα σύστημα που αποτελείται από πολλές διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς και παραδόσεις. Πρέπει, παρά τις διαφορές μας, να συνεργαστούμε βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες: την ελευθερία, την αστική δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την κοινωνική πρόνοια, την ανεκτικότητα και τον πολιτικό πλουραλισμό. Θα πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αξίες, που σήμερα κατά κάποιο τρόπο απειλούνται, θα παραμείνουν πλήρως διαφυλαγμένες και θα αποτελέσουν τον πυλώνα που θα οδηγήσει σύντομα σε μια πολύ καλύτερη και πολύ πιο αποτελεσματική Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ομιλία στον ΟΠΕΚ με θέμα «Η ρητορική του μίσους. Μας αφορά!», Σπίτι της Ευρώπης - Λευκωσία, 2 Μαΐου 2017

αναρτήθηκε στις 3 Μαΐ 2017, 2:51 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ


Κυρίες και Κύριοι,

Μαζευτήκαμε απόψε εδώ για να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους: τη ρητορική μίσους, η οποία επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο της κυπριακής πολιτικής ζωής μετά τα συμβάντα που έγιναν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Απριλίου. Λέω «επανήλθε» διότι, δυστυχώς, φαίνεται ότι η ρητορική μίσους είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της πολιτικής μας ζωής που απλώς έρχεται και παρέρχεται αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών. Εάν δεν την αντιμετωπίσουμε όμως δραστικά, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Φυσικά, η ρητορική μίσους δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Η ρητορική μίσους είναι σήμερα μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξανόμενη παρουσία της ρητορικής μίσους στον πολιτικό λόγο, όπως και το γεγονός ότι έχει γίνει συχνό φαινόμενο στη δημόσια ζωή, ιδίως μέσω του διαδικτύου. Όταν όμως το απαράδεκτο αρχίζει να γίνεται αποδεκτό, όταν γίνεται «ο κανόνας», τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ουσιαστικά. Γι’ αυτό και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δώσει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα και έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια αρκετές δράσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Οι εκστρατείες του Συμβουλίου έχουν ως κύριο στόχο να περιορίσουν την αποδοχή της ρητορικής μίσους και να σταματήσουν την «κανονικοποίησή» της. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι όπως έχει πει και ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, «όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις και του μοιάζεις».

Για να αντιμετωπίσουμε όμως αποτελεσματικά τη ρητορική του μίσους, θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ρητορική μίσους». Για την εν λόγω ορολογία δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τον ορισμό της. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ρητορική μίσους αφορά σε «όλες τις μορφές έκφρασης που διασπείρουν, υποκινούν, προβάλλουν ή δικαιολογούν το ρατσιστικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή άλλες μορφές μίσους βασισμένες στην έλλειψη ανεκτικότητας». (Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτροπή Υπουργών, Σύσταση (97) 20). Βάσει του συγκεκριμένου ορισμού, είναι σαφής η πρόθεση του Συμβουλίου να συμπεριλάβει κάθε μορφή έκφρασης, όπως – πέρα από τον προφορικό λόγο – τον γραπτό λόγο, την παραγωγή εικόνων, βίντεο και κάθε παρόμοια διαδικτυακή δραστηριότητα.

Η ρητορική μίσους αποτελεί βεβαίως ένα ευρύτατο όρο και σε αυτόν μπορούν να συμπεριληφθούν και πολλές άλλες μορφές διάκρισης και προκατάληψης, όπως είναι η ισλαμοφοβία, ο μισογυνισμός, ο σεξισμός και η διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Στην Κυπριακή νομοθεσία, η ρητορική μίσους είναι ποινικό αδίκημα. Η Βουλή το 2011 ψήφισε τον «Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμο», ο οποίος προνοεί ότι «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος». Επίσης, το 2015 τροποποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, έτσι ώστε ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου να ενταχθούν στο πλαίσιο ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους.

Οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους έχουν, όμως, αναζωπυρώσει τη διαχρονική συζήτηση περί απειλής της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου. Πράγματι, η στάθµιση µεταξύ της ρητορικής µίσους και της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα πεδίο διαρκούς και δύσκολου προβληµατισµού. Είναι αλήθεια ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που ισχύει εξίσου για ιδέες που μπορεί να προσβάλλουν, να σοκάρουν ή να ενοχλούν κάποιους ανθρώπους. Όμως, η άσκηση αυτού του δικαιώματος συνεπάγεται σαφή καθήκοντα και ευθύνες. Η ρητορική μίσους δεν είναι μια ρητορική «απόλυτα ασφαλής»: τα λόγια μίσους μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά εγκλήματα μίσους και τέτοια εγκλήματα έχουν ήδη καταστρέψει ή κοστίσει τη ζωή υπερβολικά πολλών ανθρώπων.

Τα παραδείγματα δυστυχώς πολλά. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μόνο ένα χαρακτηριστικό. Η ναζιστική Γερμανία αποτελεί κλασικό παράδειγμα, όπου η ρητορική μίσους είχε πραγματικά καταστροφικά και θανατηφόρα αποτελέσματα. Η προπαγανδιστική εφημερίδα «Der Stürmer» («ο επιθετικός») διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στη καλλιέργεια αντισημιτικού μίσους ανάμεσα στη γερμανική κοινή γνώμη με τα εμπρηστικά της κείμενα και σκίτσα. Ο εκδότης της εφημερίδας, Γιούλιους Στράιχερ, δικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης και καταδικάστηκε σε θάνατο ως ηθικός αυτουργός εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα σε πολλά άλλα που μας αποδεικνύουν ότι η ρητορική μίσους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται. Γι’ αυτό η προσπάθειά μας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονη: οφείλουμε να σταματήσουμε τη ρητορική μίσους και να ενισχύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρητορική του μίσους μας αφορά άμεσα! Εάν δεν την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με σοβαρότητα, οι συνέπειες της θα είναι καταστροφικές όταν θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.  

Η ρητορική μίσους υποβαθμίζει τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, διότι βασίζεται σε στερεότυπα και κοινωνικές πεποιθήσεις, προσφέροντας εύκολες λύσεις και εύκολες απαντήσεις. Συντηρεί τη θεσμική καταπίεση, δημιουργεί αποδιοπομπαίους τράγους στα κοινωνικά προβλήματα και δημιουργεί ξεκάθαρους διαχωρισμούς ανάμεσα στο «εμείς» και «οι άλλοι». Ταυτόχρονα λειτουργεί ως προθάλαμος της βίας και συχνά είναι ο ηθικός αυτουργός πίσω από εγκλήματα ενάντια σε μέλη μειονοτικών ομάδων.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Πιστεύω βαθύτατα ότι πρόσωπα τα οποία, εξαιτίας της θέσης ή της ιδιότητας ή της θεσμικής τους υπόστασης, έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους ενώπιον του κοινού, έχουν και αυξημένη ευθύνη σε σχέση με τη μορφή, το περιεχόμενο και τις συνέπειες της ρητορικής τους.

Όντες βουλευτές, οι λέξεις αποτελούν για εμάς ένα απλό καθημερινό εργαλείο εργασίας, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αντίκτυπος αυτών των λέξεων έχει μεγάλη διάρκεια και επίδραση στην ευρύτερη κοινωνία.  

Γι’ αυτό έχουμε την ηθική υποχρέωση να προωθούμε με τον λόγο μας το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας και όχι να διασπείρουμε το φόβο, τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Ο λόγος μας θα πρέπει να δίνει έμπνευση και ελπίδα, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η αμφισβήτηση των πάντων και η επιδείνωση των εντάσεων και των ακραίων συμπεριφορών.

Όλες οι σοβαρές και μετριοπαθείς πολιτικές προσωπικότητες, σε οποιονδήποτε κομματικό χώρο κι αν ανήκουν, θα πρέπει να συστρατευθούν ενάντια στη ρητορεία του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Διότι αυτή η ρητορεία δεν πληγώνει μόνο κάποιο συγκεκριμένο κόμμα ή άτομο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας. Υποβαθμίζει επικίνδυνα το επίπεδο της πολιτικής ζωής και μας επιστρέφει σε παλαιότερες, σκοτεινές εποχές. Σε εποχές που γεννοβόλησαν και έσπειραν μεγάλα κακά για την πατρίδα μας. Σε εποχές που ο τοξικός πολιτικός λόγος ήταν καθημερινό φαινόμενο και κατάφερε να δηλητηριάσει ολόκληρη την κοινωνία μας. Αποτέλεσμα αυτού του τοξικού λόγου ήταν ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός και ο όλεθρος της τουρκικής εισβολής. Σήμερα, λοιπόν, που αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τις συνέπειες της τότε εποχής, δεν δικαιούμαστε να διολισθήσουμε και πάλι σε ακραίες συμπεριφορές που χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη εποχή. Είναι γνωστό ότι λαός που δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος του είναι καταδικασμένος να τα επαναλάβει και στο μέλλον.

Φράσεις όπως εθνικός μειοδότης και προδότης είναι βγαλμένες μέσα από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέπαμε να ακουστούν και πάλι στο δημόσιο πολιτικό λόγο. Αυτοί που τις χρησιμοποιούν ευτελίζουν τον πολιτικό πολιτισμό και διάλογο και προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών. Η αναπαραγωγή ανεδαφικών συνθημάτων περασμένων δεκαετιών και η υιοθέτηση ανορθολογικού και ακραίου λόγου οδηγούν το εσωτερικό μέτωπο σε κατακερματισμό και τον πολιτικό διάλογο σε χάος. Αυτό γίνεται, δυστυχώς, συνειδητά από κάποιες πολιτικές δυνάμεις προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων.    

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που όποτε υπάρχει ελπίδα, έστω αμυδρή ελπίδα, για να λυθεί το Κυπριακό, φοβούνται και τρέμουν στο όποιο ενδεχόμενο, διότι σκέφτονται πρώτιστα την πολιτική τους καριέρα. Είναι τα ίδια άτομα που διαχρονικά μοιράζουν στους εαυτούς τους παράσημα πατριωτισμού και στους πολιτικούς τους αντιπάλους παράσημα εθνικής μειοδοσίας. Είναι τα ίδια άτομα που πουλούν ψευδεπίγραφο πατριωτισμό σε μια προσπάθεια να κλέψουν πρώτα τη συνείδηση και μετά την ψήφο των πολιτών. 

Αυτά τα άτομα αποτέλεσαν και τους ηθικούς αυτουργούς για τα όσα θλιβερά είδαμε να συμβαίνουν μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο κατά την ταραχώδη εκείνη συνεδρία της Ολομέλειας στις 7 Απριλίου. Συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο με τον τοξικό πολιτικό του λόγο δίχαζε τον λαό μας για πολλές μέρες πριν από την επίμαχη Ολομέλεια. Αναφέρομαι σε πολιτικό αρχηγό, ο οποίος στις 25 Μαρτίου δήλωνε στα Μ.Μ.Ε. ότι η υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ θα αποτελούσε «μια από τις μελανότερες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού μετά από το 1974», και την 1η Απριλίου ότι «τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου θα μας χαρίσουν την εθνική ταπείνωση και τον εξευτελισμό ψηφίζοντας τον ‘νόμο Ακιντζί’ καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας». Με αυτές τις άκρως προσβλητικές αναφορές του εναντίον των δύο κομμάτων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης και φανατισμού, μια νέα περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που αποκλείει κάθε υγιή πολιτικό διάλογο, καταδικάζει την αντίθετη άποψη ως εσχάτη προδοσία και στοχεύει σε ηθικές δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων. 

Κάποιοι από τον αυτοαποκαλούμενο ενδιάμεσο χώρο με την τοξική ρητορική τους διαπράττουν μεγάλη ζημιά, υποβαθμίζοντας καθημερινά την Κυπριακή Δημοκρατία που τάχατες θέλουν να υπερασπιστούν. Μιλούν για ταπείνωση και εξευτελισμό, ξεχνώντας ότι είναι οι μεγαλοστομίες και οι σοβινιστικές πράξεις που οδήγησαν διαχρονικά τον Ελληνισμό σε εθνική ταπείνωση και εξευτελισμό. Ταπεινωμένοι είναι, λοιπόν, όσοι επιλέγουν προσωπικές διαδρομές την ώρα που η πατρίδα μάς καλεί σε κοινή συστράτευση. Ταπεινωμένοι είναι εκείνοι που διχάζουν τον λαό μας την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο είναι η εθνική ενότητα.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για εμάς η ρητορική του μίσους είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις. Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί εκστομίζονται συνεχώς από τους μόνιμους αρνητές κάθε προσπάθειας για την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Μεταξύ αυτών και κάποιοι που οραματίζονται «νέες» μακροχρόνιες στρατηγικές, αγνοώντας το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου τα τετελεσμένα της κατοχής εδραιώνονται όλο και περισσότερο στο έδαφος, αλλά και στο μυαλό των ανθρώπων.

Ο τοξικός πολιτικός λόγος επηρεάζει άμεσα την ουσία και τη διαδικασία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Το χάος στον πολιτικό διάλογο ευνοεί τη στασιμότητα και οδηγεί στη ματαίωση κάθε προοπτικής επίλυσης του προβλήματος.

Φαίνεται όμως ότι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις βολεύονται με τη στασιμότητα και τους αρκεί η «λύση όπως είμαστε». Σε εμάς όμως δεν αρκεί, ούτε συμβιβαζόμαστε με αυτή. Δεν συμβιβαζόμαστε διότι πιστεύουμε ότι η στασιμότητα θα καταδικάσει τον Ελληνισμό της Κύπρου στην πιο σκληρή τιμωρία: τη διχοτόμηση.

Γι’ αυτό και επιλέγουμε να παλέψουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και με κάθε θεμιτό τρόπο για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, έστω κι αν γινόμαστε στόχος της ρητορικής του μίσους. Μιας ρητορικής του μίσους που εκφράζεται πλέον ποικιλοτρόπως, αλλά έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, κι εγώ ο ίδιος δέχτηκα, πριν από μόλις λίγους μήνες, μιαν αήθη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι έστειλα τις ευχές μου για την καινούργια χρονιά από την κατεχόμενη Κερύνεια. 

 

Φίλες και φίλοι,

Πραγματικά πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας εξελίξεις.

 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να πετύχουμε με επιτυχία την απαλλαγή μας από την κατοχή απαιτείται καθολική ενότητα μακριά από διχαστικές αναφορές και ρητορικές μίσους. Απαιτείται επίσης σύνεση και αντικειμενική ανάλυση όλων των σχετικών γεωπολιτικών δεδομένων, διότι το Κυπριακό επηρεάζεται άμεσα από την ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ρόλος ιδιαίτερα της Τουρκίας παραμένει καθοριστικός.

 

Η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Θα επηρεάσει όμως εμάς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.    

 

Είμαι πεπεισμένος πως σύντομα θα αναγκαστούμε να πάρουμε μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό. Οι επόμενοι λίγοι μήνες δεν θα είναι ανάλογοι των 43 χρόνων που έχουν ήδη παρέλθει. Το Κυπριακό όπως το ξέρουμε φτάνει ίσως σε ένα τέρμα και γι’ αυτό θα πρέπει με συλλογική βούληση και σοφία να διαχειριστούμε τις εξελίξεις.

Τώρα, λοιπόν, δεν είναι η ώρα για διχαστικό και τοξικό πολιτικό λόγο. Είναι η ώρα για νηφαλιότητα και ορθολογικά επιχειρήματα. Επιχειρήματα της πραγματικής ζωής, των εφικτών προσεγγίσεων και όχι της κάθε λογής φαντασίωσης. Οφείλουμε να συζητήσουμε ελεύθερα με τους πολίτες για να ανταποκριθούμε στις εύλογες ανησυχίες τους, προτάσσοντας τη σοβαρότητα και τον ορθολογισμό ως αντίβαρο στην αμετροέπεια και τον φανατισμό.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο να παραλύσει κάθε δημόσια συζήτηση και να στοχοποιήσει την όποια αντίθετη άποψη. Αντίθετα, πρέπει με επιμονή και αποφασιστικότητα να αποβάλουμε τα επίθετα και τους ανήθικους χαρακτηρισμούς από τον δημόσιο πολιτικό λόγο.

Οφείλουμε να μη σιωπούμε όταν ακραίοι χώροι παραπληροφορούν ή διασπείρουν μισαλλόδοξα μηνύματα.

Οφείλουμε να μην αφήσουμε το φόβο να κυριεύσει τη δημόσια ζωή του τόπου μας. 

Δεν πρέπει και ΔΕΝ θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία των λέξεων. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές της Κύπρου μας.

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, Μπαχρέιν, 25-26 Απριλίου 2017

αναρτήθηκε στις 26 Απρ 2017, 4:06 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Άρχισαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μανάμα του Μπαχρέιν, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στην οποία συμμετέχουν, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Χριστάκης Τζιοβάνης. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η σύνδεση της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) του Κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, κ. Ahmed Bin Ebrahim Almulla.

Σε σχετική παρέμβασή του χθες, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος για τις ενεργειακές προοπτικές και την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας, κ. Τορναρίτης, τόνισε πως η Κύπρος είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr, επεσήμανε, ανανέωσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, γεγονός που αντανακλάται και στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στα νότια παράλια του νησιού. Επιπλέον, οι ενεργειακές εξελίξεις θα λειτουργήσουν ως σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, συμπλήρωσε ο Κύπριος βουλευτής. Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης, υπό το φως αυτών των εξελίξεων και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, μπορεί να καταστεί σημαντικός διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, που θα συνδέει τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, γι’ αυτό και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας με τους εταίρους της στην Ασία.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, εγκρίθηκαν προσχέδια ψηφισμάτων, που αφορούν στην ενίσχυση των προσπαθειών για οικονομική ανάπτυξη, στο ρόλο των κοινοβουλίων στην εφαρμογή των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στην εξάλειψη της φτώχειας, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, καθώς και σε περιβαλλοντικά θέματα με έμφαση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Τα εν λόγω προσχέδια θα προωθηθούν για υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας της ΑΚΣ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τους Προέδρους της Άνω και Κάτω Βουλής του Μπαχρέιν, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, κ.κ. Ali Bin Saleh Al-Saleh και Ahmed Bin Ebrahim Almulla, αντίστοιχα, καθώς και με αξιωματούχους της ΑΚΣ, με στόχο την ενίσχυση των ανταλλαγών με την Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές και με άλλες εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, με τις οποίες συζητήθηκαν ευρύτερα τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.


Ακολουθεί η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκου Τορναρίτη:


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Για να επιτύχουμε ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης, του οποίου τα οφέλη θα ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην περιοχή μας ως σύνολο, οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς για την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας, που δεν θα βασίζεται αποκλειστικά σε κάποια μεμονωμένη πηγή ενέργειας, αλλά θα στοχεύει σε ένα μοντέλο στο οποίο οι παραδοσιακές και εναλλακτικές πηγές ενέργειας λειτουργούν συμπληρωματικά.

Στην περίπτωση της Κύπρου, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην περαιτέρω προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αξιοποιώντας έτσι τους πλούσιους φυσικούς πόρους του νησιού μας. Παράλληλα, η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μας οδήγησε σε μια διαδικασία εξερεύνησης και εκμετάλλευσης αυτών των πιθανών αποθεμάτων με έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία.

Το όραμά μας είναι ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικός παράγοντας περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας, με τον ίδιο τρόπο που τα οικονομικά οφέλη της ένωσης άνθρακα και χάλυβα ένωσαν τη Δυτική Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα για το πώς οι κοινές προκλήσεις, ευκαιρίες και δυνατότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρή ενοποιητική δύναμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην περιοχή. Η ανακάλυψη του Zohr, ενός από τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, 6 έως 7 χιλιόμετρα μακριά από την ΑΟΖ της Κύπρου, ανανέωσε το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μας και έδωσε ώθηση για περαιτέρω εξερεύνηση. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, δύο μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου υπέγραψαν συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στα νότια παράλια του νησιού μας. Επιπλέον, η υπεράκτια εξερεύνηση και παραγωγή αερίου και πετρελαίου, καθώς και η χερσαία μεταφορά τους, απαιτούν τη λειτουργία ειδικών σκαφών και εξοπλισμού και την παροχή ειδικών υπηρεσιών υποστήριξης. Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας ενισχύουν σημαντικά τους θαλάσσιους και ναυτιλιακούς τομείς και διευρύνουν τους ορίζοντες της εμπορικής μας ναυτιλιακής βιομηχανίας, λειτουργώντας ως σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η Κύπρος φιλοδοξεί να επωφεληθεί πλήρως από αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική της θέση, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, μπορούν να καταστήσουν το νησί σημαντικό διαπεριφερειακό ενεργειακό και εμπορικό κόμβο που θα συνδέει τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μας με τους εταίρους μας στην Ασία.

Πιστεύουμε δε ακράδαντα, πως έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε σοφά τις ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Έχουμε πολλές εξαιρετικές ιδέες και ένα υγιές πλαίσιο που μας παρέχουν οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Είναι καιρός να εργαστούμε ώστε με στέρεα και σταθερά βήματα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για όλους μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων μέσα στην τάξη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – 07.04.2017

αναρτήθηκε στις 10 Απρ 2017, 12:56 π.μ. από το χρήστη ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ   [ ενημερώθηκε 10 Απρ 2017, 12:57 π.μ. ]

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Εμείς στον ΔΗΣΥ δεν έχουμε υπολογίσει σε καμία στιγμή το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Κλείσαμε τα αυτιά μας στις φωνές της άρνησης και του λαϊκισμού. Υπερβήκαμε τον φόβο και είμαστε εδώ σήμερα στον ναό της δημοκρατίας για να επαναλάβουμε ότι πρώτο και τελευταίο μέλημά μας είναι η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας.

Ο ΔΗΣΥ από την μέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα αποτέλεσε τη φωνή της αλήθειας και της δημοκρατίας. Ο λόγος ίδρυσης του ΔΗΣΥ ήταν ακριβώς η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας.

Ακούσαμε πολλές φωνές ύβρεων και λαϊκισμού, φωνές διαστρέβλωσης και παραχάραξης της πραγματικότητας. Μείναμε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι γιατί το ξέρω ότι πάνω μας ακουμπούν οι πολίτες που κρατούν στα χέρια τους άσβεστη την ελπίδα της επιστροφής. Πάνω μας ακουμπούν οι πολίτες που κουράστηκαν από τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια στο εθνικό μας θέμα.


Είμαστε εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να επαναλάβουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νύκτα και μέρα μέχρι την ευλογημένη ώρα της μεγάλης επιστροφής, μέχρι την ώρα που η ελληνική ψυχή θα ριζώσει ξανά και στην Κερύνεια, και στην Μόρφου, και στην Αμμόχωστο, και στο Ριζοκάρπασο.

Το ξέρω! Ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος! Όμως, πρέπει να επιμείνουμε. Ταπεινωμένοι είναι όσοι μέσα από τα σοβινιστικά τους λόγια και πράξεις οδήγησαν διαχρονικά τον ελληνισμό σε εθνική συρρίκνωση. Ταπεινωμένοι είναι όσοι επιλέγουν προσωπικές διαδρομές την ώρα που η πατρίδα μάς καλεί σε κοινή συστράτευση. Ταπεινωμένοι είναι εκείνοι που διχάζουν τον λαό μας την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο είναι η εθνική ενότητα.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Εμείς ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε. Ξεκάθαρα είπαμε ότι θα καταθέσουμε την νομοθεσία που συζητούμε αυτή την ώρα. Άλλοι είναι εκείνοι που μίλησαν με μισόλογα. Άλλοι είναι εκείνοι που έβαλαν στο στόμα μας λέξεις που δεν είπαμε και πράξεις που δεν κάναμε.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που διαχρονικά μοιράζουν στους εαυτούς τους παράσημα πατριωτισμού και σε εμάς παράσημα εθνικής μειοδοσίας. Είναι αυτοί οι ίδιοι που όποτε υπάρχει ελπίδα, έστω αμυδρή ελπίδα, για να απελευθερώσουμε την χώρα μας, φοβούνται, τρέμουν στο όποιο ενδεχόμενο. Είναι αυτοί οι ίδιοι που σήμερα, που καταφέραμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και αρχίζουν οι συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνεχίζουν το ανούσιο αφήγημά τους πουλώντας πατριωτισμό σε μια προσπάθεια να κλέψουν πρώτα τη συνείδηση και μετά την ψήφο των πολιτών. 

Εμείς στον ΔΗΣΥ θα συνεχίσουμε τον δρόμο που μας δίδαξε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης. Θα επιλέγουμε πάντοτε το ωφέλιμο για την πατρίδα και όχι κατ’ ανάγκη το αρεστό. Δεν επιδιώκουμε το πρόσκαιρο χειροκρότημα χάριν του χειροκροτήματος. Επιλέγουμε όμως το χειροκρότημα των γενεών των Κυπρίων που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη.

Σας ευχαριστώ. 

1-10 of 156