Άρθρα‎ > ‎

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:08 π.μ. από το χρήστη News 2
Η συμπλήρωση τριών χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δούμε με κριτικό μάτι τη ευρωπαϊκή μας διαδρομή. Είναι γενική η διαπίστωση ότι η ένταξη μας στην ΕΕ υπήρξε η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Κύπρου μετά την ανεξαρτησία του 1960. Αυτό το ιστορικό γεγονός έγινε κατορθωτό γιατί σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα και την Κύπρο δούλεψαν με επιτυχία για να έχουμε αυτό το αίσιο τέρμα. Στην Ελλάδα ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Α. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο Θ. Πάγκαλος και στην Κύπρο ο Γ. Κληρίδης, ο Γ. Βασιλείου, ο Σ. Κυπριανού, o A. Μιχαηλίδης και ο Ι. Κασουλίδης, όλη η Βουλή και το Γραφείο Προγραμματισμού συνέβαλαν στο μέγιστο βαθμό για να ολοκληρώσουμε τον πολύπλοκο αγώνα από το 1988 έως το 2004. 

Σήμερα η ένταξη προσφέρει την πιο δυνατή βάση για να θέσουμε το κυπριακό πρόβλημα στο φυσικό του χώρο, τον ευρωπαϊκό. Να τεθεί ως πρόβλημα εισβολής-κατοχής στο πιο υψηλό επίπεδο όπως η Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών. 

Σήμερα το ζήτημα του ευρώ αποτελεί κορυφαία διεκδίκηση της κυπριακής οικονομίας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να θέσουμε την Κύπρο σε καλύτερη αναπτυξιακή τροχιά. 

Σήμερα επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς καθυστερήσεις. Η πληροφόρηση αποτελεί ευθύνη της πολιτείας γιατί έτσι μπορούν να κινητοποιηθούν και οι δημόσιες αρχές πιο χαμηλά από το κεντρικό κράτος, καθώς και οι ιδιώτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την εξειδικευμένη γνώση. 

Είμαι της άποψης ότι αυτά τα τρία χρόνια μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Σε πολλά ζητήματα αντί να δούμε την ΕΕ ως ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και διαρθρωτικές αλλαγές την είδαμε ως «μπαμπούλα» που θέλει να φάει τα κεκτημένα των εργαζομένων μας. Η κυβέρνηση αντί να επιλύσει με αίσθημα ευθύνης προβλήματα, αντί να εξηγεί τη φύση των προβλημάτων, δημιουργεί την εντύπωση ότι για όλα τα προβλήματα ο ένοχος είναι οι Βρυξέλλες. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη συμπεριφορά γιατί με αυτό τον τρόπο έχει αναπτυχθεί στην κοινή γνώμη ένα πολύ εμφανές κλίμα εναντίον της συμμετοχής μας στην ΕΕ, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για μια μικρή χώρα όπως η δική μας. 

Ο ΔΗΣΥ είναι πολύ υπερήφανος γιατί με την προεδρία Γ. Κληρίδη θέσαμε τα θεμέλια και τελικά δώσαμε στην Κύπρο αυτή τη μεγάλη ημέρα, την 1 Μαίου 2004. Η Κύπρος μπορεί να δουλέψει καλύτερα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις εάν δουλέψουμε με συνέπεια μέσα στο ευρωπαϊκό μας σπίτι. Μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα εφόσον τα πρόσωπα που ξέρουν από Ευρώπη αναλάβουν πιο σημαντικές ευθύνες γιατί είναι εκείνα που μπορούν να δώσουν νέες κατευθύνσεις στον ευρωπαϊκό μας δρόμο. 

3/5/07 

Comments