Άρθρα‎ > ‎

Το τέρας κυκλοφορεί γύρω μας

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 3:36 π.μ. από το χρήστη News 2
Χωρίς αμφιβολία η μάστιγα των ναρκωτικών είναι θέμα κοινωνικό που ακουμπά όλους. Είναι ακόμα βέβαιο ότι όπως και αν προσεγγίζει κανείς το μεγάλο αυτό πρόβλημα, δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες και δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το θέμα των ναρκωτικών δεν έχει και πολιτικό υπόβαθρο. Φυσικά και έχει. Και αν θέλετε την άποψη μου πιστεύω ότι είναι ένα θέμα βαθύτατα πολιτικό. 

Είναι θέμα πολιτικό γιατί το ζιζάνιο των ναρκωτικών βρίσκει εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί εκεί που κυριαρχεί η έλλειψη προτύπων. Εκεί που λείπει η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κοινωνία και τους θεσμούς. Τα ναρκωτικά βλαστάνουν εκεί που αναπτύσσεται το περιθώριο. Εκεί που η ανέχεια, η ακρίβεια η οικονομική αβεβαιότητα θολώνουν το μυαλό και κλονίζουν την νοημοσύνη των ανθρώπων. Εκεί που η φτώχεια και το ρουσφέτι καταδικάζουν σε αποτυχία τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των ανθρώπων και κυρίως της νέας γενιάς. Εκεί που οι εξοντωτικοί ρυθμοί και οι μεγάλες απαιτήσεις δεν αφήνουν χρόνο σε κανένα μας να ψάξει και λίγο μέσα του , να κοιτάξει λίγο πίσω και γύρω του και να δώσει σημασία και στην ανθρώπινη διάσταση της υπόστασης του. Εκεί που ο υπερκαταναλωτισμός έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε καταναλωτικές μηχανές και μας οδηγεί στο να διαλέγουμε τους γύρω μας ανάλογα με το έχειν και όχι ανάλογα με το είναι. 

Τίνος ρόλος είναι λοιπόν να σταματήσει και να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση αν όχι της πολιτικής. Είναι ή δεν είναι η πολιτική και οι πολιτικοί που με τα λάθη αλλά και τις παραλείψεις μας δημιουργούμε το πεδίο όλων των παραπάνω παραμέτρων. 

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που πιστεύω ότι το ζήτημα των ναρκωτικών είναι βαθύτατα και πολιτικό. 

Για αυτό μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια πολιτική αποτελεσματική. Μια πολιτική που θα τιμά την σχέση της με τον κόσμο. Μια πολιτική που θα βάζει ψηλά τον πήχη. Που θα συγκρούεται με την φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την εγκληματικότητα , την διαφθορά. Μια πολιτική που θα ψάχνει και θα βρίσκει ρόλους σε όλους. Που θα δίνει προτεραιότητα στην παιδεία, που θα συντονίζει τη Κύπρο με τον κόσμο γύρω μας. Μια πολιτική οραματικού χαρακτήρα, που θα φέρνει ελπίδα έμπνευση και χαμόγελο. 

Σήμερα η μάστιγα βρίσκεται παντού, στους χώρους διασκέδασης, στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο, στο στρατό , στις φυλακές. Το τέρας κυκλοφορεί γύρω μας και υποψήφια προς κατασπάραξη θύματα είμαστε όλο μαςι. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό τόσο καλύτερα θα το αντιμετωπίσουμε. Οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι στην καταστολή, ευαίσθητοι στην θεραπεία και αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη! 

22.6.05  

Υ.Σ: 26 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 


Comments