Άρθρα‎ > ‎

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ΚΛΕΙΔΙ»

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 3:58 π.μ. από το χρήστη News 2
Το σκηνικό γύρω από το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του μετά την κατά τα άλλα θετική συνάντηση του Παρισιού παραμένει ομιχλώδες. Ο ΟΗΕ, με δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ Κόφι Ανάν έκανε λόγο για μια διαδικασία συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο θεμάτων καθημερινότητας. 

Ύστερα από δύο χρόνια πλήρους στασιμότητας, το μικρό βήμα του Παρισιού παραμένει μετέωρο. Εμείς, στον ΔΗΣΥ, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να βάλουμε ξανά, με σαφήνεια τον κεντρικό μας προσανατολισμό που δεν είναι άλλος από την συνολική επίλυση του Κυπριακού. Αυτός ο προσανατολισμός δεν μπορεί να χαθεί ξανά με την ενασχόληση με τα επιμέρους, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ή με τεχνικές επιτροπές. Τι ζητάμε; Να αφεθεί το Κυπριακό «εις βάθος χρόνου» και να συζητάμε με ποιο τρόπο θα εξωραϊστεί η γραμμή κατοχής; 

Παρακολουθώ και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Εάν εννοούμε ειλικρινά ως Ε/Κ πλευρά να μην επιτρέψουμε παράκαμψη της ουσίας του Κυπριακού με συζήτηση μέτρων «γειτονίας», τότε μπορούμε να πάρουμε επιτέλους αποφάσεις. Η Τουρκία με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι υποχρεωμένη, κατά το λεκτικό που χρησιμοποιείται, «να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξεύρεση συνολικής λύσης με βάση τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ». Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος μπορεί λοιπόν να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας και να ζητήσει να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη παράγραφος: τι κάνει η Τουρκία; συνεργάζεται ή όχι; 

Ο ΔΗΣΥ εδώ και μήνες εισηγείται στην κυβέρνηση να βάλει στην καρδιά των ευρωτουρκικών σχέσεων την ουσία του Κυπριακού που είναι η συνολική επίλυσή του. Δεν κατανοώ πώς αλλιώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο καταλύτης της ΕΕ και το πλεονέκτημα της θεσμικής συμμετοχής της Κύπρου. Εμείς λέμε πώς από τη στιγμή που θα στραφούμε προς την ΕΕ και βάλουμε στο τραπέζι την ουσία του Κυπριακού, ο χρόνος που απομένει έως την επόμενη αξιολόγηση της Τουρκίας, τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει δυναμικά για να υπάρξουν προϋποθέσεις προόδου. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κινείται στο χώρο της ΕΕ, έχει φίλους και συνομιλητές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είναι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας εκφράζουν ετοιμότητα να σταθούν δίπλα μας σε μια τέτοια επιλογή. Η συγκυρία βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να αξιοποιηθεί, αλλά αυτό απαιτεί σοβαρές πολιτικές αποφάσεις ευθύνης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κλειδί για να ανακόψουμε τη στασιμότητα; Η απάντηση είναι σαφής. Μπορούμε, εάν πρώτα το επιδιώξουμε! 

17/3/06

Comments