Άρθρα‎ > ‎

ΤΟ ΕΔΑΔ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 7:35 π.μ. από το χρήστη News 2
Η απόφαση του ΕΔΑΔ να αναγνωρίσει την «Επιτροπή Αποζημιώσεων» που δημιούργησε το ψευδοκράτος ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για εξέταση αιτημάτων από τους ε/κ πρόσφυγες – θύματα της εισβολής και της κατοχής, αποτελεί μια πολιτική ήττα πρώτης γραμμής για την ε/κ υπόθεση. Όποιος επιχειρεί να δώσει κάθε άλλη ερμηνεία της απόφασης αυτής, απλώς προσπαθεί να παραπλανήσει τους πρόσφυγές μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού ένας θεσμός του ψευδοκράτους συνιστά για το ΕΔΑΔ νόμιμη διαδικασία για να προσφύγουν όσοι ε/κ πρόσφυγες το θελήσουν. Είναι μια «άκρως αρνητική εξέλιξη τόσο από νομικής, όσο και από πολιτικής άποψης».

Θα θυμίσω σε όλους ότι ο ΔΗΣΥ κατά τρόπο συστηματικό τόνιζε τη σημασία που έχει ο παράγοντας χρόνος στον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού. Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι μια ηχηρή απάντηση σε όσους πετούσαν στα σύννεφα και υπόσχονταν στους πρόσφυγες «λαγούς με πετραχήλια». Σήμερα όσοι είχαν την ευθύνη διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος τα τελευταία χρόνια δεν αισθάνονται καμία ενοχή για τίποτα. Μιλούν ασύστολα, ρίχνοντας τις ευθύνες δεξιά και αριστερά και κάνουν ότι ξεχνούν πως είναι οι ίδιοι που έσπρωχναν εκατοντάδες ε/κ πρόσφυγες στο ΕΔΑΔ. Δεν αποτελεί παρηγοριά το γεγονός πως δεν αναγνωρίζεται το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων ή το ψευδοκράτος γιατί αυτό δεν αλλοιώνει τις αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα των προσφύγων μας.

Είναι, κατά την άποψη μου, η ώρα μέσα από τη συλλογική διαβούλευση, μέσα από υπεύθυνες πολιτικές συμπεριφορές και αποφάσεις να δούμε τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από το αδιέξοδο. Η άμεση συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καλούμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να υπερβούμε τις όποιες ιδεολογικές ή κομματικές διαφορές ώστε μέσα από τη συλλογική διαβούλευση να δούμε πως μπορούμε να επιτύχουμε τη σωτηρία του ελληνισμού της Κύπρου. Είναι η ώρα για συλλογική δράση, για πολιτικές ευθύνης πριν καταστεί, και το περιουσιακό, θέμα για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ο ΔΗΣΥ απέδειξε πολλές φορές ότι βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τις κομματικές σκοπιμότητες ή αντιδικίες. Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Τετάρτη ελπίζω ότι θα φέρει τα αποτελέσματα εκείνα που θα ανοίξουν τον δρόμο για Εθνική Συνεννόηση για τα πολύ μεγάλα που απασχολούν και απειλούν την πατρίδα μας.

Ζητούμε εκ των προτέρων ενημέρωση και διαβούλευση, ζητούμε ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας, ζητούμε συμπόρευση με την Ελλάδα, θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση παρούσα σε κάθε βήμα της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Ζητούμε περισσότερο από όλα να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, για την οποία την κύρια ευθύνη να διασφαλίσει με έργα και πρωτοβουλίες, έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

11/3/10

Comments