Άρθρα‎ > ‎

Το άνοιγμα του Λιμνίτη

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 7:33 π.μ. από το χρήστη News 2
Η διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη είναι από κάθε άποψη μια καλή είδηση για τους κατοίκους της ακριτικής Τυλληρίας αλλά και γενικότερα για όλους τους κυπρίους. Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να συνδεθούν με τη Λευκωσία να ταξιδέψουν και να εργαστούν στην ελεύθερη Κύπρο με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Οι αποστάσεις μειώνονται και οι πολίτες αισθάνονται πιο κοντά στην υπόλοιπη Κύπρο.

Παρά την ικανοποίηση που μπορούμε να νιώθουμε η διάνοιξη του οδοφράγματος αποτελεί μια μικρή αρχή. Σε τέτοιες στγμές χρειάζεται να έχουμε καθαρό στόχο και καθαρή γραμή που δεν είναι άλλη από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού για να δοθεί τέλος στην κατοχή και να ανοίξει ο τόπος καινούργια σελίδα. Η διάνοιξη του οδοφράγματος μάς δείχνει το δρόμο για το πόσο περισσότερα και μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη από την συνολική λύση.

Κάποιοι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι το να κτίσουμε ένα τείχος ανάμεσα στη μοιρασμένη πατρίδα μας θα ήταν η καλύτερη λύση. Αυτό συνιστά μια ψευδαίσθηση λύσης γιατί θα δημιουργεί διαρκώς και νέα προβλήματα που συνδέονται με την κατοχική γραμμή, τα σύνορα με την Τουρκία, τους εποίκους και τη μετάβαση τ/κ στις ελεύθερες περιοχές. Η παράταση του αδιεξόδου και η εκτόνωση της αδήριτης ανάγκης για λύση με το άνοιγμα οδοφραγμάτων εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους ε/κ, μόνο η συνολική λύση δίνει την απάντηση στο κυπριακό με τρόπο μόνιμο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού συνεχίζεται δυστυχώς όχι με καλές προοπτικές. Εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε λύση γι’ αυτό ή κριτική μας στον πρόεδρο Χριστόφια έχει σαν στόχο να βοηθήσει την προσπάθειά του. Ο ΔΗΣΥ για χρόνια εισηγείται να αξιοποιήσουμε την ΕΕ, και με τη δική μας επιμονή να την εντάξουμε στο τραπέζι των συνομιλών. Η ΕΕ πρέπει να είναι στο κέντρο της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς ο πρόεδρος Χριστόφιας αρνείται αυτή την πρόταση γιατί όπως απέδειξε και η επίσκεψη Μεντβέντεφ αναπνέει ακόμα στην εποχή που η Ευρώπη ήταν διπλή και μοιρασμένη.

Σε μια περίοδο που αναμένονται αποφάσεις ή εξελίξεις όπως η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ή οι συζητήσεις για Διεθνή Διάσκεψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να ανοίξει την πολιτική του για να βρει συνεργασίες και σε άλλα κόμματα χάριν του εθνικού καλού. Αντι τούτου, στρέφεται πάντα να βρει στηρίγματα στο ΑΚΕΛ λες και όλοι οι άλλοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Η Τουρκία κερδίζει διαρκώς εντυπώσεις και εμείς δεν πείθουμε. Δυστυχως οι χειρισμοί του κ. Χριστόφια δεν πείθουν γιατί κανένας δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά θέλει.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητά να δυναμώσει η διαπραγματευτική μας ομάδα, να αξιοποιηθούν οι εμπειρογνώμονες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια-Παπανδρέου, ο πρόεδρος Χριστόφιας να διαβουλεύεται με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πριν την κατάθεση προτάσεων στις συνομιλίες και πάνω απ’ όλα ο ΔΗΣΥ ζητά να δυναμώσουμε την φωνή μας στην ΕΕ για να φτάσουμε πιο γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα.

18/10/10 

Comments