Άρθρα‎ > ‎

Τίποτα δεν μπορεί να ανταλλαγεί με το χαμόγελο ελπίδας ενός μικρού ταλαιπωρημένου παιδιού

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 9:54 π.μ. από το χρήστη News 2
Το παιδί πρέπει ν’ αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας υγιούς κοινωνίας, αφού αποτελεί το αύριο και θα αποτελέσει την συνέχεια της. Ένα μεγάλο μέρος όμως αυτού του Παγκόσμιου αύριο, σήμερα υποσιτίζεται, αποκλείεται από τη βασική εκπαίδευση, ζει στους δρόμους, εργάζεται σε συνθήκες δουλείας, και δεν έχει στοιχειώδη φροντίδα υγείας. Η παιδική εργασία και υπερεργασία, η εμπορία των παιδιών και των οργάνων τους, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η κακοποίησή τους ακόμη και σήμερα συμβαίνουν. Η Παγκόσμια κοινωνία διανεύει μια περίοδο με πολλά προβλήματα και διακρίσεις, αλλά κατά την γνώμη μου αυτά ειδικά τα φαινόμενα αποτελούν το όνειδος της εποχής μας. 

Η σημερινή πραγματικότητα βρίσκει πολλές Κυβερνήσεις υπόλογες. Γιατί η εκμετάλλευση παιδιών αποτελεί επαίσχυντη πράξη. Γιατί η παράνομη διακίνηση παιδιών είναι οργανωμένο έγκλημα.
Γιατί το οργανωμένο έγκλημα, που στρέφεται, κατά των παιδιών, είναι έγκλημα, κατά της ανθρωπότητας. 

Η παράνομη διακίνηση, εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών ισοδυναμεί, με την συνειδητή παραβίαση όλων των δικαιωμάτων τους, και βασίζεται στην αδιαφορία, την ανοχή και πολλές φορές τον επίπλαστο οίκτο μας. Την ώρα που το παιδί εξαιτίας της σωματικής και νοητικής του ανωριμότητας χρήζει ασφαλώς ειδικής προστασίας και φροντίδας, αλλά και σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη περισσότερου και από ένα ενήλικα. 

Η πρώτη διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού στην διάρκεια του 20ου αιώνα έγινε το 1924. Τα δικαιώματα των παιδιών έχουν κατοχυρωθεί υποτίθεται σε όλο τον κόσμο- «Η Συνθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού» είναι νόμος που ισχύει για κάθε παιδί ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας. Για την επίτευξη όμως των στόχων όλων αυτών των συνθηκών που έχουν συνομολογηθεί, πρέπει να δίνονται στο παιδί τα απαραίτητα εφόδια από όλους τους αρμόδιους φορείς από όλους μας. Οφείλει σήμερα η Παγκόσμια κοινωνία να αναλάβει τις ευθύνες της πρώτα και πάνω απ’ όλα απέναντι στην επόμενη της γενιά και μετά να κοιτάζει τα διάφορα ιδιοτελή συμφέροντα που με τόση προθυμία και κόστος εξυπηρετεί. 

Αποτελεί ντροπή για όλους μας, να υπάρχουν παιδιά σήμερα που δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλειας, που δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να μεγαλώνουν και ν’ αναπτύσσονται με υγεία. Παιδιά που μένουν στους δρόμους χωρίς ιατρική περίθαλψη και διατροφή, χωρίς την παροχή βασικής μόρφωσης για να μπορούν να προσανατολίζονται στην αξία της αληθινής παιδείας. Για να μπορούν να κρίνουν και να προβληματίζονται. 

Πάνω από όλα όμως, δεν νοείται κανείς μας να μένει αδιάφορος όταν μικρά παιδιά σε πολλές γωνιές του κόσμου ωθούνται στην πορνεία από αισχρούς σάτυρους, κρατούν πραγματικά όπλα και στρατολογούνται σε ανομολόγητους πολέμους, ή χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα, ως δούλοι, εργαζόμενα ώρες και ώρες κάτω από άθλιες συνθήκες για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη της παραγωγής τους. 

Έφτασε η ώρα να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε τις ευθύνες τις σημερινής μας κοινωνίας, αλλά και τον ρόλο που μπορούμε όλοι να παίξουμε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, πιο ανθρώπινος. Γιατί αγαπητοί μου φίλοι τίποτα δεν μπορεί να ανταλλαγεί με το χαμόγελο ελπίδας ενός μικρού ταλαιπωρημένου παιδιού…….. 

17/6/05 


Comments