Άρθρα‎ > ‎

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:03 π.μ. από το χρήστη News 2
Αυτό το διάστημα συζητείται από την Προεδρία της ΕΕ το ζήτημα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο του ψευδοκράτους. Είναι κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου κανονισμού θα συνιστά αναβάθμιση της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα. 

Η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης προϋποθέτει μια ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής μας. Η κυβέρνηση δοκίμασε για τρία χρόνια, με τακτικούς χειρισμούς, να αντικρούσει το απευθείας εμπόριο, αλλά το ζήτημα, κάτω από το κεφάλαιο «τερματισμός της απομόνωσης», δυστυχώς, επανήλθε στο προσκήνιο. Την τριετία αυτή, αντί οι πιέσεις να στρέφονται στην Τουρκία, ακόμα και για τα ελάχιστα που έθεσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ως υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της πορείας ένταξης, επιστρέφουν στην δική μας πλευρά. Μάλιστα, αυτό – το απευθείας εμπόριο – μπορεί να είναι και το τελευταίο κατώφλι της «ταϊβανοποίησης» του ψευδοκράτους. 

Θέτω με σαφήνεια το ερώτημα: τι ανάγκασε τον ΥΠΕΞ Γ. Λιλλήκα να ψηφίσει στο Συμβούλιο Υπουργών της 22ας Ιανουαρίου «επανάληψη χωρίς καθυστέρηση της εργασίας για την υιοθέτηση» του εν λόγω κανονισμού, αφού την ουσία και το περιεχόμενό του, η Λευκωσία απορρίπτει; Σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση δεν είναι πειστική, στην ουσία δεν έχει δώσει καμία απάντηση και δημιουργεί εύλογες απορίες σε κάθε πολίτη. 

Διαπιστώνω μια συστηματική προσπάθεια από το χώρο του Προεδρικού, να αρνηθεί τη συζήτηση σε αυτό το θέμα. Όποτε ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρός του διατυπώνουν την κριτική τους, τα κόμματα που κυβερνούν αντιδρούν με φανερό στόχο να καθηλωθεί η συζήτηση, ως μια ακόμη από τις συνηθισμένες εσωτερικές έριδες για τις οποίες ο πολίτης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κλείσει τα αυτιά του και να ιδιωτεύσει. 

Ποιος όμως μπορεί να απαντήσει στους πολίτες γιατί σήμερα το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, μετατράπηκε σε ζήτημα «απευθείας εμπορίου» ή «άρσης της απομόνωσης» του ψευδοκράτους; Διακρίνω μια εύκολη καταφυγή στο επιχείρημα ότι η Κύπρος είναι ανήμπορη να αντιδράσει γιατί όλοι διεθνώς συνωμοτούν εναντίον μας και δεν πιέζουν την Τουρκία που έχει το κλειδί της λύσης. 

Η λογική αυτή τροφοδοτεί την απογοήτευση και την αποστασιοποίηση των πολιτών. Είναι μια άκρως συντηρητική αντίληψη που οδηγεί σε εθνική παραίτηση. Αντί να σχεδιάζουμε στρατηγική, να ελέγχουμε την πολιτική και την αποτελεσματικότητά μας, ο πολιτικός λόγος εξαντλείται στη ρητορική καταδίκη της τουρκικής αδιαλλαξίας. 

Αυτό, όμως, θα πρέπει να το κάνουμε όχι μεταξύ μας, αλλά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις: στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Πότε αυτή η κυβέρνηση ζήτησε να γίνει συζήτηση για την ουσία του Κυπριακού σε κάποιο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Τι και πότε ζήτησε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος από τους Ευρωπαίους να κάνουν για το Κυπριακό για να σπάσει το αδιέξοδο; 

Η θέση του ΔΗΣΥ για τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής είναι σαφής: 
Να διαβουλευτούμε πρώτα με την Ελλάδα πάνω στις συγκεκριμένες επιδιώξεις μας για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού και να συνδιαμορφώσουμε εφικτές λύσεις που να αξιοποιούν το κεκτημένο της ένταξης. 
Να απευθυνθούμε από κοινού προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να ζητήσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. 
Να θέσουμε σε ένα επόμενο Συμβούλιο Υπουργών όλο το πλέγμα των προτάσεών μας και να ζητήσουμε η ΕΕ να είναι παρούσα και ενεργός μέσω δικού της απεσταλμένου, σε μια νέα ανανεωμένη και ουσιαστική πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ. 
Να επανασυνδέσουμε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την έμπρακτη συνεργασία της για ικανοποίηση των ανησυχιών της Ε/Κ πλευράς στο περιεχόμενο της λύσης, όπως κωδικοποιήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο. 

Το στρατηγικό πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην ΕΕ μπορεί να εξαργυρωθεί, μόνο αν βρούμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να σπαταλούμε διαπραγματευτικές δυνάμεις σε νομικισμούς πάνω σε επιμέρους ζητήματα και θα αφήνουμε το χρόνο να επιβαρύνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς, την ντε φάκτο διχοτόμηση της πατρίδας μας. 

Αυτή η πολιτική που προτείνουμε είναι ένα πλαίσιο με σαφείς στοχεύσεις για να υπάρξει πραγματικά μια νέα σύνθεση και ομοψυχία στο εσωτερικό μας μέτωπο. 


5/4/07 

Comments