Άρθρα‎ > ‎

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου από ανήλικους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 3:59 π.μ. από το χρήστη News 2
Το διαδίκτυο έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας προσφέροντας μας όλες τις ευκολίες στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή της τεχνολογίας. Δεν είναι απλώς ένα μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, είναι η αναπαράσταση του πραγματικού μας κόσμου. 

Τα θετικά στοιχεία της χρήσης του διαδικτύου είναι πλέον ευρέως γνωστά. Η παροχή πληροφοριών, η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου και η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών είναι μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν πλέον η χρήση του διαδικτύου αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. 

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μέσο στο οποίο όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει και κινδύνους. Κινδύνους κυρίως για τα παιδιά, τους έφηβους, τους μαθητές μας. Το διαδίκτυο είναι ένας ολόκληρος εικονικός κόσμος και πολλές φορές τα παιδιά μας περπατούν μόνοι τους σ’ αυτόν. 

Χαρακτηριστική είναι έρευνα η οποία διεξήχθη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής δράσης SafeInternet με τη συνεργασία των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατά τη χρονική περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2006 και είχε σαν στόχο να αποτυπώσει την κατάσταση σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και κατέδειξε ότι το 70% χρησιμοποιεί Η/Υ και κατ’ επέκταση το διαδίκτυο. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1/5 των χρηστών αυτών αγνοεί εντελώς τους κινδύνους του διαδικτύου. Ποσοστό 60% δεν γνωρίζει που να αποταθεί σε περίπτωση κινδύνου. Ακόμη, μεγάλο ποσοστό των γονιών είναι τελείως ανενημέρωτοι για το διαδίκτυο. Μια άλλη μερίδα αρνείται να αγοράσει υπολογιστή στο παιδί τους για να μην εμπλακεί σε κινδύνους. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί τη λύση σε καμία περίπτωση. 

Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το επιβλαβές και ακατάλληλο περιεχόμενο του διαδικτύου σε απόλυτους αριθμους δεν ανέρχεται πέραν του 5%, τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουνε ότι το κύριο πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη ορθής ενημέρωσης για τους κινδύνους που παραμονεύουν. 

Αυτό που ανησυχεί επιστήμονες και ειδικούς είναι οι δυνατότητες σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών που παρέχει το διαδίκτυο καθώς και η δυνατότητα ανάκτησης επιθετικού, προσβλητικού και ακατάλληλου για την ηλικία τους υλικό. Διευκολύνει και διαφημίζει ταυτόχρονα τις προτιμήσεις των παιδόφιλων και καθιστά εύκολη και ασφαλή τη συλλογή, αποστολή και εμπορία παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Το 20%-25% των παιδιών εκτίθεται εκούσια ή και ακούσια σε πορνογραφικό υλικό, ενώ το ποσοστό αυτό για τους εφήβους 15- 17 ετών είναι 70%. Παράλληλα, μπορεί να βρει κάποιος πληροφορίες για αγορά και κατασκευή όπλων, για ναρκωτικά, φάρμακα και άλλες ουσίες αλλά και να καταφύγει στον ηλεκτρονικό τζόγο. 

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο, το οικονομικό έγκλημα, η έκθεση σε ακατάλληλο πορνογραφικό υλικό είναι κίνδυνοι που υπήρχαν και θα υπάρχουν. Μπορούμε όμως να τους περιορίσουμε με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Η γνώση είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας. Τα παιδιά πρέπει να καθίσουν μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους και να συζητήσουν, να κατανοήσουν τι είναι διαδίκτυο και τι κινδύνους επιφυλάσσει. 

Όλοι οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, όχι μόνο να μην πέσουν θύματα αλλά να μάθουμε και στα ίδια πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους. 

20/9/06 

Comments