Άρθρα‎ > ‎

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 6:07 π.μ. από το χρήστη News 2
Η εορτή των Γραμμάτων είναι μια ακόμα ευκαιρία για να θυμηθούμε όσους τίμησαν με το έργο τους διαχρονικά την παιδεία μας. Η θύμηση σημαίνει και απόδοση τιμής για τους μεγάλους των Ελληνικών Γραμμάτων. Από τον Όμηρο έως τον Κ. Μόντη, από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο έως τον Σεφέρη και τον Παλαμά. Τα Ελληνικά Γράμματα στέκουν πολύ ψηλά μέσα στους αιώνες και αυτό είναι για εμάς ταυτόχρονα βάρος και ευθύνη. Βάρος γιατί όλος ο κόσμος αναγνωρίζει το ειδικό τους κύρος στην παγκόσμια λογοτεχνία και ταυτόχρονα ευθύνη για εμάς να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτή τη μεγάλη κληρονομιά. Πρέπει εξ αρχής να αναγνωρίσουμε ότι τα ελληνικά γράμματα έγιναν οικουμενικό κτήμα γιατί ήταν ανοικτά στα κάθε λογής σύγχρονα ρεύματα, έβλεπαν τον ελληνισμό μαζί με τους άλλους λαούς και έδιναν πνευματική τροφή σε κάθε ανήσυχο πνεύμα.

Σήμερα στην Κύπρο γίνεται μια συζήτηση με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και τη σχολική ύλη. Κατά την άποψή μου, κάθε συζήτηση είναι χρήσιμο να εντάσσεται στο σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΕΕ με βάση τις ιδρυτικές της αρχές προωθεί την παιδεία της ανοχής, της συνύπαρξης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Αυτές οι αξίες έρχονται από την αρχαία ελληνική παράδοση αφού οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν έλληνες όχι μόνο όσους ήταν έλληνες αλλά και όσους άλλους μετείχαν της ελληνικής παιδείας.

Σήμερα νέες έννοιες όπως αυτή της διαπολιτιστικής εκπαίδευσης έρχονται στην επικαιρότητα γιατί μέσα στην ΕΕ συγκατοικούν διαφορετικοί λαοί, πολιτισμοί, κουλτούρες και παραδόσεις. Είναι γι αυτό αναγκαίο να γνωρίσουμε τους άλλους, να κατανοήσουμε τις διαφορές μας και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα ως βασικό συστατικό της διαφύλαξης του ελληνικού πολιτισμού μας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γενικότερα.

Η σημερινή εποχή απαιτεί την υλοποίηση μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα δίνει σάρκα και οστά στο όραμά μας για μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Θέλουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να δώσει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα εφόδια που η εποχή μας απαιτεί, να βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να παρακολουθεί τις νέες συνθήκες εργασίας και να δίνει απαντήσεις στους κρίσιμους τομείς της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Ως πνευματικό εφόδιο οι μαθητές μας χρειάζεται να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες, να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους και να διαθέτουν κριτική σκέψη. Γνωρίζω ότι αυτά χρειάζονται χρόνο και επιμονή για να υλοποιηθούν. Γι΄ αυτό καλώ όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής ζωής να είναι παρόντες σε αυτόν τον ασταμάτητο αγώνα για την σύγχρονη παιδεία στην Κύπρο της νέας εποχής.

30/1/09 

Comments