Άρθρα‎ > ‎

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:54 π.μ. από το χρήστη News 2
Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Μ. Α. Ταλάτ στις 21 Μαρτίου αποτέλεσε αναντίλεκτα μια συμφωνία προόδου στις προσπάθειες για να βγει το κυπριακό από το τέλμα. Εκτιμώ ότι οι χαμηλοί τόνοι, η αποφυγή δηλώσεων που δηλητηριάζουν το κλίμα και η θέληση και των δύο ηγετών ήταν αρκετά για να γεννήσουν μια νέα κινητικότητα στο κυπριακό. 

Τα τρία σημεία, με το σχηματισμό ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, τη συμφωνία για να επεξεργαστούν κείμενα μέσα σε τρεις μήνες και την επανάληψη απευθείας συνομιλιών στο επίπεδο των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αμέσως μετά, αποτελούν μια καθαρή προσπάθεια για να κινηθεί το τρένο της λύσης πάνω σε νέα βάση. Μαζί με αυτά η συμφωνία να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας δημιουργούν μια διαφορετική σελίδα σε σχέση με εκείνα που βλέπαμε στο παρελθόν. Η ακινησία ξεπεράστηκε, η βασιλεία του νομικισμού πήρε τέλος. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει πως οι εξελίξεις αυτές αποτελούν καλά σημάδια για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη στο κυπριακό με μια διαφορετική προσέγγιση. Ο ΔΗΣΥ δεν βλέπει «δεξιές» και αριστερές» εξελίξεις. Βλέπει εξελίξεις που βοηθούν τον αγώνα μας να αποφύγουμε τη διχοτόμηση και να θέσουμε τις βάσεις για τη συνολική λύση μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Από την πρώτη στιγμή χαιρετήσαμε ως θετικές τις αποφάσεις Χριστόφια-Ταλάτ και δηλώσαμε την προθυμία της παράταξής μας να είμαστε μια θετική και δημιουργική πολιτική δύναμη που αγωνίζεται με συνέπεια για την επίτευξη των στόχων που όλοι οι κύπριοι επιδιώκουμε. 

Ο ΔΗΣΥ με έργα απέδειξε ότι δεν παίζει με «δύο γλώσσες» στα εθνικά θέματα. Με συνέπεια θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα ανοίγει το δρόμο προς τη λύση. 

Η συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ έδωσε καρπούς. Οφείλω εδώ να υπογραμμίσω ότι πολλά και σημαντικά προβλήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Αυτό όμως που σίγουρα αφορά όλους μας και ασφαλώς και τον ΔΗΣΥ είναι να παραμείνουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις πολιτικές της ενότητας και της κοινής δράσης. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι παρών και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επανενωμένη Κύπρο. 

 24/3/08

Comments