Άρθρα‎ > ‎

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 9:47 π.μ. από το χρήστη News 2
Οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την οικοδόμηση ενός γνήσιου παγκόσμιου πολιτισμού, χωρίς να υπονομεύονται οι ιδιαιτερότητες ατόμων και λαών. Η σύγχρονη όμως και συχνά σκληρή πραγματικότητα, παρουσιάζει εμφανή τα σημάδια της χαλάρωσης των ηθικών αξιών και του άκρατου ανταγωνισμού. Ισοπεδώνει την δυναμική του ξεχωριστού και μοναδικού και καλλιεργεί το φαινόμενο του ρατσισμού σε τέτοιο βαθμό, ώστε ν’ απειλείται άμεσα η κοινωνική ομαλότητα. Η εύρεση τρόπων θεραπείας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρέπει να θεωρείται επιτακτική. 

Η έννοια του ρατσισμού προέρχεται από την λέξη « ράτσα », που σημαίνει γένος, φυλή, σύνολο δηλαδή ανθρώπων με ίδιες ρίζες καταγωγής. Ταυτόχρονα η έννοια αυτή δηλώνει μια μορφή φανατισμού. 

Ρατσισμός είναι η μεροληπτική αντιμετώπιση ορισμένων ατόμων, ομάδων ή φυλών που δέχονται μια συνεχή καταπίεση, την οποία προκαλούν κοινωνικές στερεοτυπικές αντιλήψεις (προκαταλήψεις). Υπάρχει, συνεπώς, η αποδοχή απόλυτων σχημάτων ανωτερότητας ή κατωτερότητας, η καλλιέργεια των αισθημάτων της υπεροχής ή της μειονεξίας. Φυσιολογική συνέπεια είναι να κλυδωνίζεται η κοινωνική τάξη και αρμονία και να διασπάται η κοινωνική συνοχή. 

Ο περιορισμός του ρατσισμού δεν επιτυγχάνεται με λόγια και θεωρίες. Είναι πρόβλημα που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα εσωτερικής καλλιέργειας. Το φύλο, η φυλή, η κοινωνική τάξη δεν μπορούν να αποτελούν σημεία διάκρισης. Η υπέρβαση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά καταφέρει να βάλει το συνάνθρωπό του πάνω από τον εαυτό του, πάψει να σκέφτεται εγωιστικά. Είναι θέμα προσωπικής και πνευματικής καλλιέργειας του καθενός από εμάς. Η λύση στο πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν είναι να φύγουν οι ξένοι, αλλά να μάθουμε να ζούμε μαζί σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία ανοιχτή και πλουραλιστική. Μια κοινωνία βασισμένη όχι στην κοινή μας ράτσα, αλλά στις κοινές μας αξίες και τα κοινά μας, πανανθρώπινα οράματα. 


17/3/05 


Comments