Άρθρα‎ > ‎

Quo Vadis ?

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 4:05 π.μ. από το χρήστη News 2
Το αποτέλεσμα της συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα ε/κ. Η έλλειψη προόδου αφήνει τα πάντα στο κενό και πάνω σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων καλούμαστε να προβληματιστούμε όλοι. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, τα συνθήματα και τα ευχολόγια δεν μας οδηγούν παρά μόνο στην παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. 

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στήριξαν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Σήμερα αυτή η συμφωνία δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει την ακινησία και να σπάσει το αδιέξοδο. Η τ/κ ηγεσία έχει αλλάξει την τακτική της, συνεπώς και η ε/κ πλευρά χρειάζεται να προβληματιστεί για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα. 

Στην ε/κ πλευρά μερικές δυνάμεις πιστεύουν ότι ο ρόλος τους εξαντλείται στο να καταγγέλλουν ή να «αποκαλύπτουν» την τ/κ αδιαλλαξία. Δεν είναι αυτό σύγχρονη πολιτική. Έχουμε καθήκον να δράσουμε διαφορετικά και να καθοδηγήσουμε τις εξελίξεις με βαθιά πίστη στο ευρωπαϊκό πεπρωμένο της πατρίδας μας. 

Η πολιτική που βάζει όλα τα αυγά της στο καλάθι μιας συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ έδειξε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της. Δεν ανατρέπει την ακινησία, δεν μας παίρνει μπροστά. 

Είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει νέες προοπτικές στον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος και να θέσει το κυπριακό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έτσι που να περιληφθεί σημαντική παράγραφος στα τελικά της συμπεράσματά της που να δίνουν κατευθύνσεις στην επιθυμία της Ένωσης να λυθεί το κυπριακό. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι το πιο ασφαλές πεδίο για να θέσουμε το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής-κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους από ένα υποψήφιο μέλος, την Τουρκία. Αυτήν την πολιτική εισηγείται ο ΔΗΣΥ, και αυτή εξυπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου. 

Να βάλουμε το κυπριακό στην ευρωπαϊκή ατζέντα με τρόπο πειστικό και ξεκάθαρο. Να ζητήσουμε από τους εταίρους μας αλληλεγγύη και υποστήριξη. 

Η πολιτική που θέλει να διαχειριστεί το κυπριακό με «γνώμονα» την 8η Ιουλίου, δεν έχει να προσθέσει κάτι αξιόλογο. Είναι θέμα της δικής μας πολιτικής ηγεσίας να πάρει αποφάσεις και να βγάλει το κυπριακό από το βαθύ τέλμα. 


7/9/07

Comments