Άρθρα‎ > ‎

Που Θέλουμε να πάει η Κύπρος;

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 9:45 π.μ. από το χρήστη News 2
Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι η πιο καθοριστική παράμετρος μπροστά στην κορυφαία πρόκληση του λαού μας: την επίλυση του Κυπριακού. Ενότητα με καθαρούς στόχους πάνω σε μια σταθερή στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας. 

Η σύγχυση στους στόχους και η απουσία στρατηγικής για τη συνολική λύση του Κυπριακού είναι η χειρότερη υπηρεσία στην εθνική μας υπόθεση. Αυτό είναι που, δυστυχώς, συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, εξ αφορμής της συνέντευξης του πρέσβη Τ. Τζιωνή, του πιο στενού συνεργάτη του προέδρου Παπαδόπουλου. 

Το κεντρικό ζήτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι που θέλουμε να πάει η Κύπρος. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο νόημα έχει η διαιώνιση μιας συζήτησης που στρέφει τα πάντα προς τα πίσω, επιμένει να παίζει με το λαϊκό αίσθημα, με ασάφειες και γενικολογίες. Είναι μια κοντόφθαλμη ανεύθυνη προσέγγιση , που κρατά το λαό μας σε αγωνία, την ίδια στιγμή που η κατοχική δύναμη προωθεί τη δική της πολύ συγκεκριμένη ατζέντα: όσο ο ΟΗΕ είναι αδρανής , όσο απουσιάζει η καταλυτική επίδραση της Ε.Ε στη νέα προσπάθεια για τη συνολική λύση, να επιβάλει η Άγκυρα νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, να εμπεδώνει την «ταϊβανοποίηση» του ψευδοκράτους και να παραμένει το δήθεν «εποικοδομητικό» μέρος στο Κυπριακό. αυτή δεν είναι η τύχη που αρμόζει στο λαό μας. 

Ο ΔΗΣΥ θέλει να σταθεί στο μείζον: οι πολιτικές δυνάμεις έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών κατέληξαν στο Εθνικό Συμβούλιο σε ένα πλαίσιο για τις επιδιωκόμενες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές ήταν συγκεκριμένες και ουσιαστικές, ανταποκρίνονται στις μέγιστες ανησυχίες του λαού μας. Κάθε άλλη προσέγγιση με τα γνωστά ψευδοδιλλήματα περί παγίδευσης στο Σχέδιο Ανάν, με ερωτηματικά αναφορικά με τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η νέα διαπραγμάτευση, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε. Είναι μια προσέγγιση που μόνο στόχο έχει να αναπαράγει την πόλωση και το διχαστικό κλίμα του περασμένου έτους . Για τον ΔΗ.ΣΥ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει την ευθύνη να βρει τον τρόπο να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και να επιτύχει τις αλλαγές αυτές. 

Σε τι εξυπηρετεί η σύγχυση, την οποία τροφοδοτεί το Προεδρικό; Αυτή η στάση είναι μια ανεύθυνη πολιτική. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανάγκη να προβάλει διεθνώς με αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση τις θέσεις της για συγκεκριμένες αλλαγές προκειμένου να φθάσουμε στη συνολική λύση που θα δώσει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Αυτή την ασαφή γλώσσα που χρησιμοποιεί το Προεδρικό, με συγκεχυμένες επιδιώξεις και γενικολογίες, δεν μπορεί να την αντιληφθεί κανείς από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Είναι ακριβώς το αντίθετο των όσων θα έπρεπε να επιδιώκουμε σε μια περίοδο που η συγκυρία στην ΕΕ μετά την 3η Οκτωβρίου έφερε την Τουρκία να τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ένταξης της με την Ένωση. 

Έχω την πεποίθηση ότι η πολιτική ηγεσία επωμίζεται μια ιστορική ευθύνη. να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων και να αξιοποιήσουμε τον ωφέλιμο χρόνο των επόμενων μηνών, θέτοντας την ένταξη στην ΕΕ στην υπηρεσία της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Μπορούμε αν κάνουμε καθαρές συνεννοήσεις μεταξύ μας. Μόνο έτσι θα δώσουμε ξανά στον λαό μας τη δύναμη για να διεκδικήσει καλύτερες μέρες. 

16/11/05

Comments