Άρθρα‎ > ‎

Πνεύμα Ευθύνης

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:51 π.μ. από το χρήστη News 2
Το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ στις 23 Μαίου είναι μέρος της πολύπλοκης και δαιδαλώδους πορείας μας προς την επίλυση του κυπριακού. Βλέπουμε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η προσπάθεια γι’ αυτό είναι εθνικά ωφέλιμο να κρατάμε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας την παγίδα της ομφαλοσκόπησης. Με ένα ανακοινωθέν δεν λύνεται το κυπριακό. Η δημόσια συζήτηση που παρακολουθούμε περί «παρθενογένεσης» ζημιώνει την πλευρά μας, θα έλεγα με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι θέμα παρθενογένεσης για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ δεν υφίσταται. 

Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, κρατάμε σταθερά υπεύθυνη στάση. Βλέπουμε με θετική διάθεση τις προσπάθειες του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΔΗΣΥ δεν κοιτάζει πίσω και δεν θέλει να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε αντιπαλότητες του παρελθόντος. Ως υπεύθυνο κόμμα καταθέτουμε ταυτόχρονα και τις δικές μας εισηγήσεις ώστε να εμπλουτίζουμε τη θεματολογία γύρω από τα βήματα που είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά. Θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι στην εθνική μας υπόθεση. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγείται: 

Α) Να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η δουλειά που γίνεται στις ομάδες εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές. Χρειάζονται προς τούτο οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις. 

Β) Χρειάζεται μια καλά προετοιμασμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα βοηθήσει ώστε να γίνει μια συλλογική εργασία, ικανή να επιταχύνει τη σημερινή διαδικασία. 

Γ) Κρίνουμε ότι είναι αναγκαία διαδικασία η πρόοδος στις ομάδες εργασίας με στόχο να σμικρυνθούν οι διαφορές ώστε το συντομότερο δυνατό οι δύο ηγέτες να αρχίσουν συνομιλίες κορυφής. 

Δ) Με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία υψηλόβαθμου πολιτικού εκπροσώπου της Ε.Ε 

Οι εξελίξεις δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και πολύ περισσότερο εσωτερικό διχασμό ανάμεσά μας. Το αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να λέγονται όλες οι απόψεις και μέσα από τη συζήτηση να βγαίνουμε όλοι σοφότεροι. Πιστεύω στη σύνθεση και στη συναίνεση μέσα από τη συλλογική διαβούλευση που παρέχει το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι καιρός να σταματήσει η κατασπατάληση ενέργειας στο εσωτερικό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο διεθνή χώρο και ιδίως στο χώρο της ΕΕ για να διαμορφώσουμε νέους συσχετισμούς και συμμαχίες υπέρ των θέσεών μας. 

Ελπίζω ότι και τώρα και ύστερα το πνεύμα ευθύνης θα είναι εκείνο που θα καθοδηγεί τα βήματα και τις αποφάσεις όλων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σήμερα δείχνει το δρόμο. 

29/5/08 

Comments