Άρθρα‎ > ‎

Παρόλο που η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης εξετελέστηκε δεν υπήρξε συμφωνία για το Κυπριακό. Μπορεί συμφωνία για επανένωση της Κύπρου να παρθεί πριν από τις 28/2/2003?

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2011, 4:40 π.μ. από το χρήστη News 2
Η διεύρυνση των χωρών μελών της Ε.Ε είναι γεγονός. Το 2004 κλήθηκαν επίσημα να ενταχθούν στην Ε.Ε ακόμη 10 χώρες οι περισσότερες από την Κεντρική Ευρώπη. Δόθηκε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στην Τουρκία, αργότερα όμως από ότι περίμενε. Παραπλεύρως υπήρξε συμφωνία προώθησης Ευρωστρατού για πρώτη φορά στα Βαλκάνια. Εκείνο όμως το διπλωματικό γεγονός το οποίο στάθηκε αποτυχία ήταν η επίτευξη συμφωνίας για επανένωσης της Κύπρου. 

Η Κύπρος είναι χωρισμένη στην Ελληνική και Τούρκικη Κοινότητα από την εισβολή του 1974. Το πρόβλημα της Κύπρου αποτελεί αγκάθι μεταξύ των σχέσεων Τουρκίας και Ευρώπης καθώς επίσης και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Ο πληθυσμός των Ελληνοκυπρίων κυμαίνεται στις 600,000 και οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Βόρειο Τμήμα προστατεύονται από 30,000 τούρκικα στρατεύματα. 

Έχει γίνει αρκετός διπλωματικός αγώνας πριν την σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό. Τα Η.Ε ετοίμασαν σχέδιο το οποίο επαναθεώρησαν πριν την σύνοδο. Η όλη ιδέα ήταν να κλείσουν συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού στις 13/12/02 κατόπιν συνομιλιών στις οποίες να ηγείται ο διαπραγματευτής των Η.Ε Άλβαρο Ντε Σότο. Η Τουρκία η οποία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ήθελε να κλείσει την συμφωνία γιατί αυτό θα άνοιγε τις πόρτες για τη δική της ένταξη, αλλά ο Ραούφ Ντεκτας ήταν πολύ άρρωστος να προσέλθει σε συνομιλίες λόγω εγχείρισης καρδίας. Ο Ντεκτας όμως ισχυρίζεται ότι παραμένει αγωνιστής των Τουρκοκυπρίων και κατά τη διάρκεια της Συνόδου ισχυρίστηκε ότι το ενδιαφέρον της Ε.Ε «είναι να καθυστερήσει την Τουρκία ώστε να ενταχθεί η Κύπρος με στόχο τη δημιουργία ενός χριστιανικού κάστρου γύρω από την Τουρκία». 

Τα Η.Ε και η Ε.Ε έχουν ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για συμφωνία λύσης του Κυπριακού στις 28/2/03. Ο Κόφι Αναν έχει ζητήσει από τους ηγέτες των 2 πλευρών να υπογράψουν ένα γράμμα στο οποίο να φαίνεται η πρόθεση τους για συμφωνία λύσης μέχρι τότε. Η Τουρκία και τα Η.Ε παραμένουν αισιόδοξοι για εξεύρεση λύσης. Ο Fred Eckdaw εκπρόσωπος των Η.Ε ανάφερε ότι οι 2 πλευρές βρίσκονται τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε. 

Αν επιτευχθεί λύση η Κύπρος θα μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε το 2004 ενωμένη. Αν δεν βρεθεί λύση η Ε.Ε ανέφερε ότι είναι διαθετιμένη να εντάξει το ελληνοκυπριακό Τμήμα της Κύπρου μόνο και αν συμβεί αυτό η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι οι ελληνοκύπριοι να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε για αρκετά χρόνια. 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο Ντεκτάς. Προτιμά ένωση των κατεχομένων με την Τουρκία παρά να συμβιβαστεί. Η θέση του υποστηρίζεται και από το στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιέζουν την νέα Τουρκική κυβέρνηση να πείσει τον Ντεκτάς ν’ αλλάξει στάση. Για την στάση του αυτή έχει υποστεί κριτική από μεγάλη μερίδα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία υποστηρίζει ένταξη όλης της Κύπρου. Στις 16/12/02 ο Talat αρχηγός της αντιπολίτευσης καλεί τον Ντεκτάς να παραιτηθεί. 

Αν η Τουρκία πείσει τον Ντεκτάς για λύση του Κυπριακού δεν θα υπάρχει ο φόβος εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος λύσης αλλά ούτε και κίνδυνος μη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Τουρκία. Υπάρχουν καλοί λόγοι γιατί η Κύπρος είναι γνωστοί ως το «κοιμητήριο των διπλωματών της» . Πρόσφατο γεγονός αποτελεί ο Ρίτσιαρτ Χολομπρουγκ ο οποίος κατάφερε να διαταράξει την ειρήνη στην Βοσνία. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα μέχρι τις 28/2/03.

2002

Comments