Άρθρα‎ > ‎

ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

αναρτήθηκε στις 30 Ιαν 2011, 8:22 π.μ. από το χρήστη News 2
Την νέα εποχή θα την κερδίσουν οι λαοί που θα επενδύσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην εκπαίδευση, τη μόρφωση, την πληροφορική τις τεχνολογίες τη νέα γενιά. Ο πλούτος του σήμερα αλλά και του αύριο είναι η γνώση, η αξιοποίηση της γνώσης αποτελεί βασικό θεμέλιο της οικονομίας . Αυτή την πραγματικότητα την γνωρίζουν πολύ καλά οι συμπολίτες μας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο διαθέτουν όλες τους τις δυνάμεις και όλες τους τις οικονομίες για την μόρφωση των παιδιών τους. Η υποτιθέμενη δωρεάν δημόσια παιδεία έχει καταντήσει σήμερα το ποιο βαρύ οικονομικό φορτίο για κάθε κυπριακή οικογένεια ειδικά για τις οικονομικά ασθενέστερες. Οι συμπολίτες μας σήμερα πληρώνουν τους φόρους τους για την δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και ξαναπληρώνουν στα φροντιστήρια. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με την άποψη ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ανασυγκρότηση. Οφείλουνε να κρατήσουμε τα καλά που υπάρχουν και να διορθώσουμε τις πολλές ατέλειες και αδυναμίες. 

Έφτασε η ώρα όλοι και όλα στην εκπαίδευση να αξιολογούνται. Σήμερα πρέπει να κρατήσουμε κάθε τι το ποιοτικό και να παραμερίσουμε ότι δημιουργεί αγκυλώσεις. 

Έχουμε μπροστά μας την Μελέτη των Πανεπιστημιακών για την «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση» και στο σημείο αυτό πρέπει να παραδεκτούμε ότι ο τόπος κουράστηκε από τις αλλεπάλληλες εκθέσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες θέλουν την εκπαίδευση που αφορά στο μέλλον των παιδιών μας, να μην αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορεί να υπάρχουν κόκκινες και γαλάζιες πολιτικές για την παιδεία. Στο κεφάλαιο παιδεία πρέπει να υπάρξει μια και μόνη πολιτική. Μια εθνική πολιτική η οποία να έχει όραμα και στόχο την σύγχρονη ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής. 

Θέλω να απευθυνθώ πρώτα προς τους εκπαιδευτικούς μας και να τους καλέσω να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο για την «ανασυγκρότηση» της εκπαίδευσης μας προτάσσοντας το κοινό συμφέρον μακριά από προκαταλήψεις και συντεχνιακά ταμπού. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω στους γονείς και τους μαθητές μας και να τους παρακαλέσω να βοηθήσουν και αυτοί στην μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να σπρώξουμε την παιδεία μας πιο μπροστά. 

Τέλος απευθύνω έκκληση προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα για συνεργασία και διάλογο, γιατί αυτή η επανάσταση που πρέπει να γίνει αφορά όλους μας! 

Πρέπει λοιπόν να προτάξουμε το διάλογο και την σύνθεση των απόψεων. Να δουλέψουμε όλοι μαζί, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε να δώσουμε στον τόπο το εκπαιδευτικό σύστημα που του αξίζει. Χωρίς δογματισμούς και μεγάλα λόγια, μέσα από ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις να συνθέσουμε πραγματικά τις απόψεις μας για να πετύχουμε ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, σύστημα που να παράγει πολίτες με οράματα και κρίση. Το οφείλουμε στους νέους μας. 

Το οφείλουμε στις μέλλουσες γενιές των κυπρίων ευρωπαίων πολιτών. 

17/12/04

Comments