Άρθρα‎ > ‎

Παιδεία: η μεγάλη μας επένδυση

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 7:57 π.μ. από το χρήστη News 2
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το νέο περιεχόμενο και οι προσανατολισμοί του, είναι μείζον ζήτημα για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο. Πάνω σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση του Τ. Παπαδόπουλου κρίνεται για τα έργα και τις πράξεις της. Όχι από τις ατέρμονες συζητήσεις, τις αμέτρητες εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια. Τεκμήριο της θέλησης για πράξεις αποτελούν πάντοτε οι Προϋπολογισμοί της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας. 

Ο προϋπολογισμός του 2008 αφιερώνει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το 5,8% του ΑΕΠ. Είναι φανερό ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου οι δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν πολύ πιο κάτω από το 8% που έθεσε ως στόχο η ίδια η κυβέρνηση. 

Το μισό και πλέον από το ποσό που διατίθεται για την Παιδεία απορροφάται για μισθούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο για τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση το ΥΠΠ πληρώνει 305 εκ. λίρες. Οι μισθολογικές δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου της κρατικής μηχανής ( 28,8% ). Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εισαγάγει ένα ορθολογικό, σύγχρονο και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού. 

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προοδεύουν γιατί θέτουν κορυφαία προτεραιότητα τη γνώση, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την έρευνα και την καινοτομία. Η Κύπρος στα ποιοτικά αυτά στοιχεία, που καθορίζουν το μέλλον της, παραμένει κατά την πενταετία Παπαδόπουλου ανάμεσα στους ουραγούς. Χάνει καθημερινά το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και το χάνει πρωτίστως στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου οι πλείστοι εταίροι μας ξεχωρίζουν σε επιδόσεις με βάση την ψηφιακή εποχή. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (2006), η Κύπρος υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου των 27 της Ε.Ε όσον αφορά στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο (37 έναντι 49%). Και αντί τη χάραξη μιας άμεσης στρατηγικής για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, την πενταετία που πέρασε παρατηρήσαμε πρωτοφανή ολιγωρία και αδιαφορία και στο θέμα άντλησης κονδυλίων από συγκεκριμένο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Ταμείων που αφορά την αγορά λογισμικού και την επιμόρφωση στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας. Ακόμα πιο σοβαρή είναι η υστέρηση στη διαμόρφωση του περιεχομένου της διδασκαλίας με τη χρήση πολυμέσων. Αυτό σημαίνει ότι τα εφόδια που δίνουμε στους νέους μας για να δημιουργήσουν στη ζωή είναι λιγότερα και το χάσμα με τους εταίρους μας ολοένα και μεγαλώνει. Το δημόσιο σχολείο αποτυγχάνει να δώσει την απαραίτητη ώθηση και σε αυτό τον τομέα. 

Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ουραγός στον νευραλγικής σημασίας τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας (0,4 – 0,5 % του ΑΕΠ έναντι 2% της Ε.Ε). 

Παρά τις εξαγγελίες του Προέδρου για αύξηση των Δημοσίων Δαπανών για επιστημονική έρευνα σε 3%, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε καν τον στόχο που η ίδια η Ε.Ε έθεσε για τη χώρα μας, να φτάσουμε δηλαδή το 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2010. 

Ο τομέας της εκπαίδευσης μπορούσε και έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο για να αντιμετωπιστεί αυτή η υστέρηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτυπώνεται ούτε και στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Το μοναδικό κέντρο Επιστημονικών Ερευνών προικοδοτείται με 0,1% των δαπανών του ΥΠΠ! 

Τέλος, ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2008, αφιερώνει μόλις το 2,5% των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας στον Πολιτισμό. Είναι φανερό ότι η «ανομβρία» στον πολιτισμό συνεχίζεται. 

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2008, όπως και στις προηγούμενες χρονιές, φανερώνει ακριβώς την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση, η οποία δεν είναι άλλη από την έλλειψη έμπνευσης και οράματος. Χαρακτηρίζεται από στασιμότητα που με σύγχρονους όρους σημαίνει επιβράδυνση και ανέξοδες εξαγγελίες που μένουν στα χαρτιά. 

Για μας η εκπαίδευση έχει ουσία και περιεχόμενο γιατί είναι το διαβατήριο της Κύπρου για τη νέα εποχή. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκού επιπέδου ανταγωνιστική δημόσια εκπαίδευση στην Κύπρο, που να δικαιώνει τα οράματα της νέας γενιάς και να της δίνει δεξιότητες και εφόδια για το μέλλον. Η επένδυση στην παιδεία στηριγμένη σε ένα σύγχρονο στρατηγικό πλαίσιο που αξιοποιεί ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές εμπειρίες και τις καλύτερες πρακτικές είναι η εγγύηση για μια εξωστρεφή, δυναμική Κύπρο. Την Κύπρο που αφήνει πίσω της την προχειρότητα και τις αποσπασματικές ενέργειες και δίνει στο ανθρώπινο δυναμικό της, τη θέση που του αξίζει. 


 15/11/2007

Comments