Άρθρα‎ > ‎

ΏΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 4:00 π.μ. από το χρήστη News 2
H τάση που παρατηρείται διεθνώς, να εδραιώνεται η θέση περί της ετοιμότητας της Τ/Κ πλευράς για λύση, προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις μετά την τοποθέτηση και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι χαρακτηριστική η σιγή όλων των διεθνών παραγόντων και του προέδρου Πούτιν, αναφορικά με τις προθέσεις της δική μας πλευράς. 

Έχω την άποψη ότι αυτή η πραγματικότητα έγινε, δυστυχώς, συστηματικό έρεισμα για την Τουρκία να προωθεί τη νέα γραμμή της στο Κυπριακό. Να διατείνεται ότι θέλει τη λύση και να παίζει εκ του ασφαλούς, εξ αιτίας της αδυναμίας της πολιτικής του Τ. Παπαδόπουλου να πείθει για τις ακριβείς προθέσεις της. Η νέα γραμμή της Τουρκίας είναι να επιβραβευτεί το ψευδοκράτος με την έξοδο από την δήθεν απομόνωση και να αποκτήσει καθεστώς μη αναγνωρισμένης οντότητας τύπου Ταϊβάν. 

Είναι πραγματικό κατάντημα για την κυπριακή κυβέρνηση, η Άγκυρα, ενώ είναι η κατοχική δύναμη, να κινείται στο διεθνές επίπεδο ως η «εποικοδομητική και η έτοιμη για λύση πλευρά». Με αυτό τον τρόπο βρίσκει άλλοθι ακόμα και στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ. 

Είναι ώρα να δώσουμε τέλος σε αυτό το φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο περιήλθε η πατρίδα μας. Στη διεθνή πολιτική δεν αρκεί να λες ότι έχεις δίκαιο. Θα πρέπει να πείθεις, κάθε στιγμή για τις ειλικρινείς προθέσεις σου, να οικοδομείς συμμαχίες και ισχυρές φιλίες πάνω στο πιο θεμελιώδες στοιχείο του αγώνα του κυπριακού λαού εδώ και τρεις δεκαετίες: την ανάγκη για συνολική λύση. Μόνο έτσι μπορούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να απευθυνθούμε προς τους διεθνείς παράγοντες, ιδίως τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη τους. 

Με τη συνέχιση μιας παρελκυστικής πολιτικής, με τυφλές αντιπαραθέσεις με τους διεθνείς παράγοντες και με τη διαρκή αναμόχλευση του διχασμού στο εσωτερικό μέτωπο, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ζημιώνουμε την πατρίδα μας. 

Εμείς, στον ΔΗΣΥ, είμαστε έτοιμοι να συνταχθούμε σε μια συλλογική διεθνή εκστρατεία πάνω σε μια Νέα Εθνική Στρατηγική που στοχεύει στην επίλυση του Κυπριακού. Η κοινή βάση διεκδίκησης είναι αυτή που καθορίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της 12ης Απριλίου 2005. Πρώτος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Να αποταθεί στον ΟΗΕ και την ΕΕ και να βρει τον τρόπο να συνεννοηθεί μαζί τους για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Δεν βρίσκω κανένα νόημα στις επίμονες αντιπαραθέσεις των δυνάμεων που υποστηρίζουν την πολιτική του Τ. Παπαδόπουλου με την αντιπολίτευση, επειδή υψώνει τη φωνή αγωνίας για το πού οδηγείται το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που χειρίζεται το Κυπριακό, έχει τον φάκελο των αλλαγών που επιδιώκει η Ε/Κ πλευρά με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και έχει καθήκον να προβάλει τις θέσεις αυτές με καθαρή γλώσσα. 

Ο χρόνος που περνούμε είναι εξίσου κρίσιμος και για μας και για την Τουρκία, από εμάς εξαρτάται αν στο τέλος της ημέρας αποδειχθεί ότι έχουμε κερδίσει τουλάχιστον στα σημεία! 

2/2/06 

Comments