Άρθρα‎ > ‎

Ο Ομπάμα, η Τουρκία και εμείς

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 5:58 π.μ. από το χρήστη News 2
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δίνει δείγματα γραφής ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική αλλάζει και πως διαφορετικά θα την ασκήσει από τον προκάτοχό του Τζόρτζ Μπους. Εγκαταλείπει τον αυταρχισμό και τη διάθεση επιβολής των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις. Αποφεύγει την ερειστικότητα και τις αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία. Στρέφεται στη συνεργασία, το διάλογο, την αναζήτηση πραγματικά κοινών συμφερόντων σε περιφερειακά προβλήματα. Δεν κατασκευάζει εχθρούς για να πολεμά. Θέλει γέφυρες επαφής ακόμα και με εκείνους που η χώρα του έχει ριζικές διαφορές, όπως το Ιράν. Αυτή είναι, κατά την άποψή μου, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους Ρεπουπλικανούς και τους Δημοκρατικούς. Ο Ομπάμα, μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας για τον κόσμο ολόκληρο και φυσικά για τις ΗΠΑ, θέλει να κάνει μια «νέα αρχή προς τα εμπρός».

Η επικείμενη επίσκεψή του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μας. Είναι η περίοδος που διαμορφώνονται η συνολική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και οι επιμέρους εφαρμογές της. Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας χρειάζεται να κινηθούν κι όχι να αρκούνται ή ακόμα και εκ των υστέρων να μεμψιμοιρούν, αν τηρούνται ή όχι οι προεκλογικές δεσμεύσεις Ομπάμα. Η συνολική θεώρηση των ΗΠΑ είναι κατ’ αρχήν θετική γιατί η όξυνση στις διεθνείς σχέσεις, η δημιουργία εντυπώσεων επαναφοράς του ψυχρού πολέμου και οι πολιτικές που καθορίζουν ρόλους χωροφύλακα ουδέποτε μας εξυπηρέτησαν. Αυτό ισχύει για το γενικό πλαίσιο. Τώρα όμως, θα διεξαχθούν πιο εξειδικευμένες συζητήσεις και είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία και το Κυπριακό. Έτσι και εμείς πρέπει να έχουμε καταρτίσει το δικό μας σχέδιο για να γίνουμε ενεργό μέρος στις διαβουλεύσεις, στους συσχετισμούς που θα γίνουν και εν τέλει σε πιθανές λύσεις προβλημάτων.

Θεωρώ ότι πολύ σημαντικό εργαλείο για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε, είναι η σθεναρή υποστήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση Ομπάμα στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για πλήρη ένταξη. Αυτό φέρνει σε ευθυγράμμιση ένα στρατηγικό στόχο που μας εξυπηρετεί και ανταποκρίνεται επίσης σε αυτό που επιδιώκει η Ουάσιγκτον, αλλά και το τμήμα εκείνο της Τουρκίας που τώρα κυβερνά, τον Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε αν και πότε αυτό θα ευωδοθεί. Τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε, να οργανώσουμε τις επισκέψεις μας στην Ουάσιγκτον και τις ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να θέσουμε τα αιτήματά μας. Να είμαστε συνομιλητές, αξιόπιστοι και συγκεκριμένοι. Να κάνουμε καθαρές συνεννοήσεις: Η Τουρκία να προχωρήσει, να πάρει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της στο τέλος του χρόνου, από τη στιγμή που θα συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των Ε/κ.

13/3/09 

Comments