Άρθρα‎ > ‎

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 5:57 π.μ. από το χρήστη News 2
Για το κυπριακό ο Οκτώβριος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμος μήνας. Θεωρώ ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι σε θέση να δείξουν έως πού μπορεί να φτάσουν οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι είναι θετικό ότι έχει συμφωνηθεί επιτάχυνση των συναντήσεων κορυφής σε δύο φορές την εβδομάδα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα για το πού στεκόμαστε αφού θα έχουμε πλήρη εικόνα για τις θέσεις της τ/κ πλευράς. Εξ’ όσων γίνεται γνωστό από τα ΜΜΕ έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας, της ΕΕ και του Μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων, ενώ τα αδιέξοδα είναι σημαντικά στους τομείς του Περιουσιακού, των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Η βασική θέση της ε/κ πλευράς ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα, είναι πολύ σωστή και επιτρέπει την καλύτερη δυνατή εποπτεία του διαπραγματευτικού πλαισίου. Από τις Βρυξέλλες η είδηση ικανοποιεί όλους: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σκέψη της να ορίσει τον Λεοπόλντ Μάουρερ ως Αντιπρόσωπο της ΕΕ στο κυπριακό. Αργήσαμε πολύ στο θέμα αυτό, ελπίζω αυτή η επιλογή να γίνει αποδεκτή από όλους και έτσι να συμμετέχει η ΕΕ, έστω και τώρα, στη δεύτερη ανάγνωση των εγγράφων.

Είμαστε μέλος της ΕΕ, στην πιο ισχυρή πολιτική ένωση στον κόσμο γι΄ αυτό μπορούμε να παίξουμε στο ευρωπαϊκό γήπεδο πιο ανοικτά και με σύγχρονους όρους. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση μας με συνεχή διπλωματική μάχη. Αυτή την ώρα ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο σε ταξίδια σε σημαντικές πρωτεύουσες της ΕΕ, να παρουσιάζει τις ε/κ θέσεις ενόψει της αξιολόγησης της υποψηφιότητας της Τουρκίας και να κερδίζει συμμάχους, αντί να σπαταλά το χρόνο του σε ανώφελες ταξιδιωτικές περιπλανήσεις. Δυστυχώς, ο πρόεδρος σπαταλά πολύτιμο χρόνο για το κυπριακό σε κινήσεις που δείχνουν εμμονές στο παρελθόν.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όλοι θέλουμε ήπιο κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι καλό να χαμηλώσουν οι τόνοι γιατί παραμονές σημαντικών αποφάσεων χρειάζεται όσο γίνεται καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Εμείς στον ΔΗΣΥ θέλουμε και θα είμαστε δημιουργικοί. Πιστεύουμε στην έννοια της εθνικής ευθύνης γι΄ αυτό δίνουμε κριτική στήριξη στην προσπάθεια του προέδρου για επίλυση αλλά ταυτόχρονα καταθέτουμε και τις δικές μας ιδέες, τις δικές μας θετικές εισηγήσεις ως ένα μεγάλο και υπεύθυνο κόμμα. Το Εθνικό Συμβούλιο στις 18 Σεπτεμβρίου πήρε αποφάσεις που πιστεύω ότι είναι υποστηρικτικές στην διαπραγματευτική προσπάθεια του προέδρου και αυτό από μόνο του συνιστά βήμα προόδου παραμονές σημαντικών αποφάσεων.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να συνδράμει σε μια μεγάλη διπλωματική κινητοποίηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θέτοντας στην πρώτη γραμμή το Κυπριακό και την επίλυσή του. Μπορούμε από τώρα να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε τα αιτήματά μας να είναι σαφή, κατανοητά στους ευρωπαίους εταίρους μας και να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους.

30/9/09 

Comments