Άρθρα‎ > ‎

Οι στόχοι μας για το 2006

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 3:51 π.μ. από το χρήστη News 2
Το 2006 είναι μια χρονιά που θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας. Για μας, στον ΔΗΣΥ είναι ευκαιρία να στραφούμε στα μεγάλα και σημαντικά θέματα, να δούμε που θέλουμε να βαδίσει η πατρίδα μας. 

Το Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο. Υπάρχει μια κοινή βάση στην οποία θα πρέπει να εργαστούμε, οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που συμφωνήθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στις 12/4/05: να υπάρξει σύντομα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ και σε αυτές να αντιμετωπιστούν οι εύλογες ανησυχίες των Ε/Κ όπως καθορίστηκαν με τη δέσμη αλλαγών που συμφώνησε το Εθνικό Συμβούλιο. Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι το 2006 είναι ο ωφέλιμος χρόνος για να τερματιστεί η κατοχή. Σε αυτό το μείζον ζήτημα πρέπει να σταθούμε, να θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να το πετύχουμε. Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και το πλεονέκτημα αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να δείξουμε εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις μας, να βάλουμε ξανά το Κυπριακό στο ευρωπαϊκό τραπέζι της Τουρκίας και να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας. 

Το 2006 είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για την πορεία μας στη ζώνη του Ευρώ. Εμείς πιστεύουμε σε αυτό τον μεγάλο εθνικό στόχο γιατί είναι ταυτόσημος με την πορεία ανάπτυξης και την παρουσία μας στην πρώτη, την πιο ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή ομάδα. Είναι ανεδαφικό το δίλημμα που θέτουν ορισμένοι ότι η πορεία προς το Ευρώ βρίσκεται στον αντίποδα του κοινωνικού κράτους. Για μας ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

Η αναβλητικότητα που διακατέχει την κυβέρνηση και η αναποτελεσματικότητά της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που να βάζουν ξανά τους πυλώνες της ανάπτυξης, είναι αυτές που πιέζουν το κοινωνικό κράτος. 

Έχω την πεποίθηση ότι τα ζητήματα της ουσιαστικής, όχι διακηρυκτικής μεταρρύθμισης πρέπει να μπουν στην καρδιά του δημοσίου διαλόγου. Τέτοια είναι τα μεγάλα ζητήματα της υγείας, της ποιότητας ζωής, της ακρίβειας και φυσικά της παιδείας ζητήματα που βρίσκονται συνεχώς στην σκέψη των πολιτών. Είναι επίσης τα θέματα των θεσμών και της διαφάνειας, η πραγματική φιλελευθεροποίηση της αγοράς, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η εισαγωγή του «ψηφιακού» κράτους για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Το 2006 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Είναι δική μας θέληση να δοκιμαστούμε όλοι στην κάλπη για τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, για τις προτάσεις μας και για τις εισηγήσεις μας για εφικτές λύσεις που καταθέτουμε, για το πόσο βλέπουμε μπροστά, τα μεγάλα και σημαντικά που απασχολούν τον τόπο μας. Το περασμένο έτος βιώσαμε συνθήκες διχασμού στο εσωτερικό μέτωπο, μια συνεχή επιστροφή στο παρελθόν ως μέθοδο για να μη δούμε το πού πάμε ως τόπος και ως κοινωνία. Σήμερα το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε καθημερινή πράξη αυτά που περί ενότητας όλοι διακηρύττουμε. 

5/1/06

Comments