Άρθρα‎ > ‎

ΟΗΕ – ΕΕ μαζί στη νέα πρωτοβουλία

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 3:50 π.μ. από το χρήστη News 2
H είδηση της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου 2006 στο Παρίσι είναι μια ευκαιρία να βγει η Κύπρος από την μακρά περίοδο στασιμότητας. Το αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα και με την κυβερνητική ανακοίνωση είναι να συζητηθούν «τρόποι προώθησης της διαδικασίας επανένωσης της
νήσου».

Θεωρώ ότι η ανακοίνωση αυτή θέτει κατά συγκεκριμένο τρόπο την ουσιαστική ατζέντα των συζητήσεων. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει εδώ και έντεκα μήνες την κωδικοποίηση των αλλαγών που καθόρισε με συντριπτική πλειοψηφία το Εθνικό Συμβούλιο. Έχει ευθύνη να βρει τον τρόπο να συνεννοηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ ώστε αυτή η συλλογική βάση για τις επιδιωκόμενες αλλαγές της Ε/Κ πλευράς, να αποτελέσει το αντικείμενο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Για αρκετό διάστημα γίνεται λόγος από την πλευρά της κυβέρνησης για «προετοιμασία των συνομιλιών», για «αθόρυβη διπλωματία» και μια «εν εξελίξει πρωτοβουλία». Ο ΟΗΕ με την έκθεση Πρέντεργκαστ απευθύνθηκε με σαφήνεια προς την Ε/Κ πλευρά να τον εμπιστευτεί ότι σε μια νέα προσπάθεια θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανησυχίες της. Δέχθηκε επίσης τις διαδικαστικές προσεγγίσεις της Ε/Κ πλευράς για να είναι η νέα διαπραγμάτευση ουσιαστική, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να καταλήγει σε συμφωνημένη λύση. Το υλικό για να δοθεί τέρμα στην ακινησία είναι εκεί για να το αξιοποιήσει ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στη συνάντηση της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο ΔΗΣΥ με σταθερότητα και καθαρές θέσεις τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης της ωφέλιμης περιόδου του 2006 για να υπάρξει κινητικότητα και διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό να συμπέσει με την αξιολόγηση της προόδου των διαπραγματεύσεων ένταξής της. Να κριθεί εντός του 2006 για τη στάση που τηρεί στην ουσία του Κυπριακού και αυτό θα γίνει μόνο αν βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρης πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Είναι ώρα να αξιοποιηθεί ο χρόνος και να τεθεί στην υπηρεσία της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού με αντιμετώπιση των αλλαγών που κωδικοποιήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο. Το 2007 είναι έτος εκλογών στην Τουρκία, ένα γνωστό άλλοθι για την κατοχική δύναμη

Είναι ταυτόχρονα, η ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταφέρει τις συζητήσεις με βάση την κωδικοποίηση και στο χώρο της ΕΕ. Να πραγματοποιήσει ένα γύρο όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, να διαβουλευθεί και να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε η ΕΕ να κινηθεί με τα αρμόδια θεσμικά όργανα και τους εκπροσώπους της μαζί με τον ΟΗΕ στη νέα προσπάθεια. Να γίνει καταλύτης και εγγυητής της λύσης. 

Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε αυτή την συλλογική εθνική προσπάθεια γιατί εμείς, έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι με καθαρές και ειλικρινείς συνεννοήσεις με τους εταίρους μας, μπορούμε να έχουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε και μπορούμε να πετύχουμε. 

16/2/06 


Comments