Άρθρα‎ > ‎

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ……..

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 7:34 π.μ. από το χρήστη News 2
Το θεωρούσαμε αμελητέο. Ήταν όμως απ’ ότι επιβεβαιώνεται αναπόφευκτο το πρόβλημα των ναρκωτικών, να γίνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και οξύτερο. Ο κίνδυνος διάβρωσης της νεολαίας, της οικογένειας και ευρύτερα της κοινωνίας μας είναι απόλυτα ορατός. Σήμερα η χρήση ναρκωτικών δεν αφορά πια μόνο περιθωριακά στοιχεία και μεμονωμένες περιπτώσεις. Σήμερα το πρόβλημα είναι μαζικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτό το δεδομένο. 

Τα ναρκωτικά έχουν διεισδύσει μέσα στα σπίτια και τα σχολεία μας. Η ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών μέσα στην αυλή του Λανιτείου Γυμνασίου στη Λεμεσό, δεν μπορεί να είναι έκπληξη για κανένα. Επιβάλλεται όμως να αποτελέσει την αφορμή για να αντιμετωπιστεί πιο πειστικά και πιο αποτελεσματικά η σημερινή δραματική διάσταση του προβλήματος. 

Είναι πλέον προφανές ότι οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών έχουν διευρύνει τους στόχους τους. Επεκτείνουν τα πλοκάμια τους στην μαθητική κοινωνία αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που δεν τολμούσαν καν να προσεγγίσουν στο παρελθόν. Η τραγικότητα συνεχίζεται με ανακοινώσεις για ύπαρξη σχολείων υψηλού κινδύνου που πρέπει να τεθούν άμεσα κάτω από τον έλεγχο της αστυνομίας. 

Η Πολιτεία ολιγωρεί και τρέχει πάντα ασθμαίνοντας πίσω από τα γεγονότα αντί να αντιδρά προληπτικά. Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είχε γνώση του προβλήματος με τα σχολεία, και στο παρελθόν είχε υποσχεθεί συχνότερες περιπολίες των αστυνομικών για έλεγχο της όλης κατάστασης. Συμπεραίνεται ότι η αστυνόμευση των σχολείων είτε δεν υπήρξε είτε δεν κατάφερε να αποτελέσει αποτελεσματικό μέτρο αποθάρρυνσης των «δολοφόνων» που προμηθεύουν ναρκωτικές ουσίες σε νέα παιδιά. 

Η στροφή των νέων προς τα ναρκωτικά επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία όλων μας. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα είναι η χαλάρωση των κοινωνικών ηθών, η έλλειψη αξιών και προτύπων και το γεγονός ότι η δομή της σύγχρονης οικογένειας χάνει όλο και περισσότερο τα κύρια χαρακτηριστικά της. Η ανασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, η αποτυχία των μαθητών στις επιδώσεις τους στο σχολείο πολλές φορές δημιουργεί στιγματισμό και προκατάληψη για το μέλλον του μαθητή από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους συμμαθητές του δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ίδιο. Επιπλέον η επιρροή της κακής παρέας, η σύγχρονη ανάγκη επίδειξης «μαγκιάς» και το ότι ο νέος αναζητώντας την ταυτότητα και την αυτονομία του περνά από διάφορα στάδια ψυχολογικών και συγκινησιακών συγκρούσεων σπρώχνουν τον νέο άνθρωπο στην απομόνωση και τη φυγή. Η υπερπροστασία αλλά και η υποχωρητικότητα των γονιών από την άλλη, είναι το ίδιο βλαβερή. 

Τα ναρκωτικά διαβρώνουν τους νέους και πλήττουν τον κοινωνικό ιστό. Το άριστα οργανωμένο δίκτυο των εμπόρων του λευκού θανάτου απλώνεται απειλητικά με μηχανισμούς τους οποίους κινούν αδίστακτοι εγκληματίες. Οι ναρκοδήμιοι μπροστά στο προσωπικό τους συμφέρον δε λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές, δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, ούτε προκαταλήψεις. 

Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά κυρίως του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και των επηρεαζόμενων υπουργείων σε ό,τι αφορά τις ουσίες που προκαλούν εθισμό όπως η χρήση ναρκωτικών, δεν μπορεί εδώ και καιρό να αποτελεί ευχολόγιο. Η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση για τα ναρκωτικά με την συνεργασία των Μ.Μ.Ε προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών πέρα από τα μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα που εμφανίζονται σήμερα είναι επιβεβλημένη, και πρέπει να προχωρεί παράλληλα με τα μέτρα καταστολής. Είναι εμφανές και αναμφισβήτητο ότι τα αστυνομικά μέτρα από μόνα τους δεν μπορούν να πετύχουν. Δεν πρέπει μόνο να πατάσσουμε. Πρέπει πάνω απ’ όλα ως κοινωνία να πείσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο μας χρέος απέναντι στην νέα γενιά. 

Πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και αποτελεσματικού στρατηγικού έργου δράσης, που δεν θα περιορίζεται στον εντυπωσιασμό, αλλά θα αγγίζει την ουσία του προβλήματος. Θα εισχωρεί στην καρδιά, την ψυχή και το μυαλό του νέου. 

Ρωτήσανε την Helen Keller η οποία ήταν τυφλή, και κωφάλαλη αν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο από το να είσαι τυφλός. Αυτή απάντησε ότι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο είναι να έχεις την όραση σου και να μην έχεις όραμα. Οι γονείς, η Εκκλησία, οι εκπαιδευτικοί, ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα πρέπει να πείσουν. Να δώσουν οράματα. Να εμφυτεύσουν την αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας, την πίστη στις δυνάμεις τους, την πεποίθηση ότι μπορούν να πάνε μπροστά. Τότε είναι που θα τους χαλυβδώσουμε με την απαιτούμενη αντίσταση, το σθένος και την αποφασιστικότητα για να μην καταθέτουν τα όπλα μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που θα συναντήσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Το «δεν πρέπει» από μόνο του, δεν μπορεί σε τίποτα να προσφέρει. 

Ο εχθρός μας είναι γνωστός. Είναι τα ναρκωτικά. Εχθρός όλων μας, μικρών και μεγάλων. Εχθρός που σίγουρα υπονομεύει την ύπαρξη μας. Γι’ αυτό χρέος όλων μας είναι να στρατευθούμε και να πολεμήσουμε τον εχθρό. Μάλιστα ο αγώνας μας να μην είναι ατομικός και τοπικός, αλλά αγώνας κοινός, συλλογικός. Ολόκληρης της κοινωνίας. Αληθινός αγώνας επιβίωσης. Όταν αναφερόμαστε στη ζωή νέων ανθρώπων δεν μπορούμε να μένουμε στις εντυπώσεις. Χρειαζόμαστε ουσιαστική δράση. Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και πράξεις. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα σήμερα όλοι μαζί να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας.. 


27/1/05

Comments