Άρθρα‎ > ‎

ΝΙΚΗ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΗΜΑ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:41 π.μ. από το χρήστη News 2
Η νίκη Ομπάμα αποτελεί την πιο ελπιδοφόρα είδηση που θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες στον υπόλοιπο κόσμο. Η «Αλλαγή» που υποσχέθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατών έπεισε την πλειοψηφία των συμπατριωτών του ότι μπορεί να υλοποιήσει το όραμα για μια καλύτερη Αμερική. Πιστεύω ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έπεισε γιατί πέρα από χαρισματικός πολιτικός, εξέφρασε ένα νέο πολιτικό λόγο και έκανε τους πολίτες να νιώθουν συμμέτοχοι στην αλλαγή που συντελείται. Τους χάρισε δηλαδή ελπίδα και όραμα. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι σημαντικό συντελείται στην αμερικανική κοινωνία. 

Η εποχή Μπους έφτασε στο τέλος της. Άφησε πίσω της πολλές πληγές σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και τον αμερικανικό λαό στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Οι αμερικανοί έδειξαν με τη ψήφο τους ότι προκρίνουν μια διαφορετική προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα και ψήφισαν Ομπάμα που δεσμεύτηκε για γρήγορη αποχώρηση από το Ιράκ. Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης για μια «εταιρική συνεργασία» και όχι μια στάση επιβολής των θέσεων της Ουάσιγκτον απέναντι στην ΕΕ όπως γινόταν επί Μπους με κορυφαίο παράδειγμα τον πόλεμο στο Ιράκ. 

Αυτό το στοιχείο θα επιτρέψει μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι από κάθε άποψη αυτή η εξέλιξη που αφορά σφαιρικά τη διεθνή πολιτική και το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα βοηθήσει και την Κύπρο να θέσει τα δικά της ζητήματα μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το βέβαιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την σταθερή πρόσδεση της Τουρκίας στη Δύση και την ΕΕ, μπορεί και με δική μας σκληρή δουλειά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, να συνδυαστεί με καλύτερους όρους για την περιοχή μας, που να περιλαμβάνουν τον τερματισμό της κατοχής στα πλαίσια μιας νέας στρατηγικής για την διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στη περιοχή. 

Η εκλογή ενός μαύρου στην προεδρία των ΗΠΑ φάνταζε πριν λίγα χρόνια ως κάτι το εξωπραγματικό. Σήμερα έχουμε μια ακόμα απόδειξη ότι όλα αλλάζουν επειδή οι απαιτήσεις της κοινωνίας από τους ηγέτες της έχει αλλάξει. Ο πλανήτης αλλάζει και αυτό το καταγράφουν στα σχόλιά τους αναλυτές σε όλο τον κόσμο. 

Ο κ. Ομπάμα πέτυχε το ακατόρθωτο, πέτυχε δηλαδή να πείσει του πολίτες (και ιδιαίτερα τους νέους) να ενδιαφερθούν για την πολιτική. Κίνησε την προσοχή όλου του πλανήτη στις πολιτικές του θέσεις, στη νέα ιδεολογία που πρεσβεύει, στον ήπιο πολιτικό του λόγο. Έκανε σημαία του την αυτοπειθαρχία, τον πολιτικό πολιτισμό. Άφησε στην άκρη την αρνητική διαφήμιση, τα εύπεπτα συνθήματα και την λάσπη. Κυρίως πίστεψε στον κάθε πολίτη και εκείνοι πίστεψαν σε εκείνον. Τον άκουσαν, τον χρηματοδότησαν και κατέβηκαν στις κάλπες (πολλοί για πρώτη φορά στη ζωή τους) για να του δώσουν τη ψήφο τους. 


Είναι εντυπωσιακό πως εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ ζουν τη δική τους πλημμυρίδα ελπίδας. Χαίρονται και συμμετέχουν με την πίστη ότι έρχονται πιο καλές ημέρες για τη χώρα τους. Αυτό το κλίμα θα βοηθήσει να αναδυθεί μια νέα γενιά πολιτικών με την ελπίδα να μιλήσουν με διαφορετική γλώσσα για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη μας όπως το περιβάλλον, η παγκόσμια ειρήνη και οι σχέσεις με την ΕΕ. Ο Ομπάμα κέρδισε το πρώτο του στοίχημα. Πέτυχε να ενώσει την Αμερική, ελπίζω να κερδίσει και το πιο μεγάλο του στοίχημα για την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα συνεργάζεται για το καλό όλων των λαών. 


7/11/08  


Comments