Άρθρα‎ > ‎

Νέα συγκυρία για την Τουρκία - Νέες ευθύνες για μας.

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:39 π.μ. από το χρήστη News 2
Η εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία αποτελεί μείζον γεγονός το οποίο επηρεάζει και την Κύπρο. Οι κεμαλιστές δικαστές δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν με νομικά τεχνάσματα την ισχυρή λαϊκή ετυμηγορία του κυβερνώντος κόμματος και της πολιτικής ηγεσίας του. Η απειλή ενός μεγάλου κοινωνικού διχασμού, οι φανερές συνέπειες στην οικονομία και το καίριο πλήγμα στη διεθνή θέση της Τουρκίας, ιδίως έναντι της Ε.Ε, είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες που περιόρισαν την έκταση της αυθαιρεσίας των δικαστών. Η εποχή των πραξικοπημάτων διαφόρων μορφών στην Τουρκία κλείνει, χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι η πολιτική αντιπαλότητα τερματίζεται. 

Το τοπίο στην Τουρκία γίνεται ακόμα πιο σύνθετο και οι απλουστευτικές προσεγγίσεις του παρελθόντος – όλοι είναι το ίδιο, η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι σταθερή – δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα. Αντίθετα, δείχνουν ότι η μάχη επιβίωσης του κόμματος του Ερντογάν ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, του εκδημοκρατισμού και της πρόσδεσης της χώρας με την ΕΕ. 

Η δική μας αντίληψη για τα γεγονότα στην Τουρκία, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας, πρέπει να είναι πραγματιστική και να στηρίζεται στους κανόνες που διέπουν διαχρονικά τις διεθνείς σχέσεις. Οι ανάγκες της τωρινής Τουρκίας και το συμφέρον του Τ. Ερντογάν να προχωρήσει η διαδικασία εκδημοκρατισμού, κάθε φορά που το βαθύ κράτος κάνει πίσω, δημιουργούν δυναμικές προς αξιοποίηση. Στην επικείμενη απευθείας διαπραγμάτευση του Κυπριακού, η Τουρκική και Τ/κ ηγεσία θα προσέλθουν με στόχο την ικανοποίηση των δικών τους απαιτήσεων. Θα διαπραγματευτούν σκληρά και με αξιώσεις στις οποίες η Ε/κ πλευρά θα δοκιμάσει και τις αντοχές της και την επιτυχία των δικών της διεκδικήσεων. Το παραδοσιακό κανάλι του ΟΗΕ από μόνο του δεν είναι αρκετό. Σε αυτό καλούμαστε να επιτύχουμε μια διεύρυνση των συζητήσεων, κατά τρόπο ώστε ο χώρος αναφοράς για το μέλλον της Κύπρου, ο χώρος της ΕΕ να επηρεάσει τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν στρέφει ξανά το ενδιαφέρον της στις μεταρρυθμίσεις για να σπρώξει μπρος τις διαπραγματεύσεις ένταξης, διαμορφώνεται μια νέα συγκυρία. Η ΕΕ διαθέτει το κεκτημένο της, αλλά και πολιτικά μέσα για να καταλήξει αίσια η νέα προσπάθεια επίλυσης και όχι μόνο: Η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τη συμφωνημένη λύση στα μεταβατικά στάδιά της, εδραιώνοντας ένα περιβάλλον ασφάλειας, οικονομικής ευημερίας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σε αυτά τα ζητήματα, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στη δική μας πλευρά. Το θεσμικό σύστημα της ΕΕ – τα κοινοτικά όργανα και οι ισχυρές κυβερνήσεις – θα ενεργοποιηθούν και θα συντονιστούν, πρώτα με τις δικές μας πρωτοβουλίες, τις ιδέες και εισηγήσεις για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που αρχίζει υπό τον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός γνωρίζει το ευρωπαϊκό πεδίο και μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια γιατί εκεί, στο θεσμικό σύστημα της ΕΕ, θα γίνει η άλλη, εξίσου σημαντική διαπραγμάτευση. Για αυτήν χρειάζεται να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, παρά να σπαταλούμε φαιά ουσία συζητώντας μεταξύ μας. Με σχέδιο και επίμονη διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να δούμε με ποιο τρόπο θα συγχρονίσουμε τις κινήσεις μας για να καταστήσουμε τις θέσεις μας κατανοητές και πάνω σε αυτές να απαιτήσουμε την υποστήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαίων ηγετών μας. 


7/8/08 

Comments