Άρθρα‎ > ‎

Να προχωρήσουμε με συλλογικότητα

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 5:54 π.μ. από το χρήστη News 2
Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Η παθητική παρέλευση του χρόνου ή μια νέα αποτυχία στις συνομιλίες θα παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων θα απειλήσει την ασφάλεια ολόκληρης της Κύπρου και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στήριξε τις προσπάθειες του προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια να ενεργοποιήσει ξανά τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συμφωνημένη λύση. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο ΔΗΣΥ παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έθεσε υπεράνω κομματικής σκοπιμότητας το Κυπριακό και προσέφερε στήριξη στους χειρισμούς του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, στα όσα θετικά παρατηρήθηκαν. Είναι γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες του προέδρου βελτίωσαν σε κάποιο βαθμό τη θέση της ε/κ πλευράς διεθνώς. Η δημιουργία ενός τέτοιου θετικού κλίματος ήταν αναγκαία στα αρχικά στάδια. Ωστόσο σήμερα, 18 μήνες μετά και καθώς μεσολάβησαν σχεδόν 50 απευθείας συναντήσεις με τον κύριο Ταλάτ, είναι προφανές ότι δεν αρκεί για να σπάσει το αδιέξοδο.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς θεωρούμε ότι η στρατηγική και οι χειρισμοί του προέδρου Χριστόφια παρουσιάζουν λάθη, παραλείψεις και αντιφάσεις. Πάνω σε αυτά ασκούμε σοβαρή και τεκμηριωμένη κριτική. Ο πρόεδρος Χριστόφιας απέτυχε να δημιουργήσει ένα συμπαγές «συμμαχικό» περιβάλλον στην ΕΕ. Στις διεθνείς σχέσεις δε χωράνε ιδεολογικού τύπου προσεγγίσεις και μάλιστα με βάση παρωχημένα σχήματα. Η Κύπρος χρειάζεται τους φίλους και εταίρους στην ΕΕ να κατανοήσουν τις προτεραιότητές μας, να αντιληφθούν τις λύσεις που προτείνουμε και τη σύνδεση που έχουν με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Αυτό θα το πράξει η Κύπρος από τη στιγμή που μπορεί να συντονιστεί με εκείνες τις χώρες που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία. Ταυτόχρονα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο καλείται να δημιουργήσει ένα πλέγμα κινήτρων και πιέσεων που θα προκαλέσουν τη θετική μεταβολή της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος επιμένει να διατηρεί μια μικρή και αδύναμη ομάδα συμβούλων, αποστερώντας τις δυνατότητες στην Κύπρο να αξιοποιήσει ευρύτερες προσωπικότητες, τεχνοκράτες και πολιτικό προσωπικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΔΗΣΥ αποτάθηκε στον πρόεδρο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, τις διασυνδέσεις του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συναντώντας εκ μέρους του κ. Χριστόφια μια διαρκή άρνηση.

Η επιτροπή Μπαρόζο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, ενώ οι συνομιλίες στη Λευκωσία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Τι ακριβώς ζητάμε από την Επιτροπή αυτή; Πότε θα κάνει το πρώτο βήμα; Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα και με τεχνοκράτες εμπειρογνώμονες και με ένα ευρωπαίο πολιτικό αντιπρόσωπο στις συνομιλίες.

Τι θέλουμε από την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ; Λύση ή άνοιγμα των λιμανιών; Λύση ή διπλωματική αναγνώριση από την Τουρκία; Λύση ή πρωτόκολλο; Εμείς λέμε πολύ καθαρά: Μόνο η συνολική επίλυση του Κυπρικαού μπορεί να δώσει συνολική απάντηση σε όλα τα πιο πάνω ζητήματα. Μόνο η επίλυση είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Η δική μας παράταξη παίζει με ανοικτά χαρτιά. Ενόψει του Δεκεμβρίου δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Στηρίζουμε κάθε θετικό βήμα, διατυπώνουμε αντιπροτάσεις εφικτές και τεκμηριωμένες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της παράταξής μας, τα αναγνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών.

Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε κοινή δράση και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, φτάνει να καταλήξουμε στο Εθνικό Συμβούλιο σε κοινές αποφάσεις και με συλλογικότητα να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις.

14/9/09 


Comments