Άρθρα‎ > ‎

ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ Η Ο Κ. ΠΕΥΚΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ;

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 7:26 π.μ. από το χρήστη News 2
Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γιαννάκου, κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Χριστόφια, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, όπως συμμετάσχουν άμεσα και ενεργά στην ψήφιση νομοθετήματος που ετοιμάζεται από την εκτελεστική εξουσία και αφορά την εισδοχή μαθητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας. Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε δημόσια ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν λύσεις ,καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ωστόσο, η δέσμευση του εν λόγω Υπουργού κρίνετε ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς η όλη διαδικασία, από την ετοιμασία μέχρι την ψήφιση του νομοθετήματος είναι χρονοβόρα. 

Ο μαθητόκοσμος και οι γονείς τους βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα αβέβαιο μέλλον και τα συναισθήματα της αγωνίας τους κατά κυριεύουν. Συνεπώς, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα κατά πόσο οι μαθητές θα ενημερωθούν σε έγκαιρο χρονικό πλαίσιο για το νέο σύστημα που θα επικρατήσει από το έτος 2006, ούτως ώστε να είναι σε θέση να κάνουν ορθές επιλογές μαθημάτων που θα κατοχυρώσουν το μέλλον τους. Αναμφισβήτητα την πρώτη ενημέρωση πρέπει να τύχουν οι εκπαιδευτικοί για να είναι σε θέση να συμβουλεύσουν τους μαθητές αντίστοιχα. 

Ο προβληματισμός συνεχίζεται και επεκτείνεται στον μαθητή της Γ’ Γυμνασίου ο οποίος επιθυμεί να ακολουθήσει Τεχνική Σχολή και αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο για δεύτερη φορά καθυστερεί αδικαιολόγητα την πραγμάτωση της ανακοίνωσης των νέων αναλυτικών προγραμμάτων της Τεχνικής Σχολής. Ο μαθητής πιθανώς να εγκλωβιστεί σ’ ένα σύστημα του οποίου η πρόσβαση στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου να καταστεί αδύνατη. Ποίο θα είναι τελικά το κριτήριο του μαθητή αυτού; 

Ήδη δόθηκε παράταση ενός μηνός στους μαθητές της Ά Λυκείου για να δηλώσουν τα επιλεγόμενα μαθήματα για το επόμενο έτος. Στην τρέχουσα κατάσταση, τεκμαίρεται ότι ακόμη δύο μήνες παράτασης, τα νέα δεδομένα θα παραμένουν ακόμα άγνωστα. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι για την ετοιμασία του προγράμματος μαθημάτων για τα σχολεία δεν θα είναι σε θέση να επιτελέσουν το καθήκον τους και ο κίνδυνος μιας χαώδης κατάστασης για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι ορατός, λόγω έλλειψης ετοιμασίας του σχολικού προγράμματος του Ενιαίου Λυκείου. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν φαίνεται να είχε, αλλά ούτε και έχει ακόμα κατανοήσει την κρισιμότητα της όλης κατάστασης αλλά και τα όσα διακήρυττε η Αθήνα εδώ και ένα μήνα. 


Comments