Άρθρα‎ > ‎

ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ …

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 7:28 π.μ. από το χρήστη News 2
Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συντάχθηκε με στόχο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της διευρυμένης Ευρώπης των 25 κρατών μελών και των 480 εκατομμυρίων κατοίκων, διασφαλίζοντας μια Ευρώπη Δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. 

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το οποίο σημειωτέον συμπεριλαμβάνει και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έχει υπογράφει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ένωσης συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου , στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004. Ο χάρτης, πέραν των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων που περιέχονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1950, καλύπτει και επιπλέον τομείς, όπως τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλόντος και το δικαίωμα της χρηστής διοίκησης. 

Σίγουρα το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι προϊόν συμβιβασμού και κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι είναι το τελειότερο των Συνταγμάτων. Εγγυάται όμως στους ευρωπαίους πολίτες έναν ενιαίο χώρο ελευθερίας , ασφάλειας και δικαιοσύνης. 

Είναι απορίας άξιο γιατί η ηγεσία του ΑΚΕΛ επέλεξε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή να πει το πέμπτο κατά σειρά όχι της στο ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου: Θυμόμαστε χαρακτηριστικά την αντίθεση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στην Τελωνειακή Ένωση της Κύπρου το 1987, την αντίθεση και αντίδραση της συγκεκριμένης ηγεσίας στην υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ο.Κ το 1990. Αντίθετη ακόμη υπήρξε η ηγεσία του ΑΚΕΛ στην μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και επιτυχία Ελλάδος – Κύπρου στις το Μάρτιο του 1995 για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων. Αντίθετη ήταν επίσης η ηγεσία του ΑΚΕΛ για τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999. 

Δυστυχώς το ΑΚΕΛ για ακόμη μια φορά βρίσκετε στο ίδιο χαράκωμα με τις συντηρητικές, εθνικιστικές και ρατσιστικές ομάδες της Ευρώπης. Και δεν θα πείσει κανένα ο κ Χριστόφιας εάν μας πει σήμερα και πάλι ότι λέει «όχι για να τσιμεντώσει το ναι»! 

 25/5/05 

Comments