Άρθρα‎ > ‎

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η δική μας στρατηγική επιλογή

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 7:34 π.μ. από το χρήστη News 2
O Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις τουρκικές εκλογές. Ένας στους δύο ψήφισαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όσοι δεν βλέπουν όσα συντελούνται στην Τουρκία, εθελοτυφλούν. Το κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης ήταν η διαπάλη ανάμεσα στον Ερντογάν και το Βαθύ Κράτος – στρατηγοί, κεμαλικό κατεστημένο. 

Ο κάθε Κύπριος πολίτης μπορεί να διατυπώνει ένα ερώτημα: αλλάζει η Τουρκία; Η απάντηση είναι καταφατική, έστω κι αν όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Ο Ερντογάν είναι ακόμα πιο ενδυναμωμένος για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η ίδια η Τουρκία, με τη νίκη Ερντογάν έχει περισσότερες πιθανότητες στην ευρωπαϊκή πορεία της. Άρα συμφέρει στην Κύπρο. 

Οι δυνάμεις του βαθέως κράτους – αυτές που ήθελαν το Κυπριακό να έχει λυθεί το ’74 και αρνούνται ότι ο ευρωπαϊκός κόσμος είναι διαφορετικός – έχουν υποστεί σοβαρή ήττα. Οι Στρατηγοί ζητούν μια a la carte σχέση με την ΕΕ, ενώ ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι τέτοια προοπτική δεν υπάρχει. 

Θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν διαφορετικά το Κυπριακό; Ο Ερντογάν δεν παύει να είναι ένας Τούρκος ηγέτης. Εγώ διαπιστώνω ότι και αυτός θα βολεύεται όσο εμείς δεν αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε το Κυπριακό – τον σκληρό πυρήνα του που είναι η κατοχή, η ανάγκη για τη συνολική επίλυσή του – στα ευρωπαϊκά όργανα. Θα ενεργεί εκ του ασφαλούς απέναντι στην κλειστοφοβική πολιτική του Τ. Παπαδόπουλου, και θα εμφανίζεται να είναι ένα βήμα μπροστά. 

Για μένα, αναμφίβολα ο Τ. Ερντογάν είναι συγκριτικά πιο αξιόπιστος συνομιλητής από την εποχή Ετσεβίτ – Ντενκτάς ή την φθίνουσα εποχή Μπαϊκάλ – Μπουγιουκανίτ. Όμως, εκείνο που θα κάνει τη διαφορά για την Κύπρο είναι η διασύνδεση των συμφερόντων της Τουρκίας του Ερντογάν προς την ΕΕ με τη δική μας αποφασιστική βούληση να βάλουμε ξανά το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή. 

Η δική μας αδράνεια της τελευταίας 3ετίας, η λανθασμένη εκτίμηση ότι «όλα και όλοι είναι το ίδιο στην Τουρκία» είναι αυτή που μας έκανε να βρεθούμε σήμερα, αντί να συζητούμε το Κυπριακό, να συζητούμε άρση της απομόνωσης του ψευδοκράτους. Το «όλοι και όλα είναι το ίδιο στην Τουρκία ή στην Τ/Κ κοινότητα, το μόνο που συνεισφέρουν είναι να αιτιολογούν την αδράνειά μας, την αδυναμία μας να ασκήσουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και να καθοδηγήσουμε τις εξελίξεις. 

Εμείς, λέμε: 

Το Κυπριακό να μπει ξανά στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, με δική μας πρωτοβουλία. 

Να κάνουμε από τώρα τις συνεννοήσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, στο πιο ψηλό επίπεδο. Να πείσουμε ότι διεκδικούμε συγκεκριμένα πράγματα για τη λύση, να ζητήσουμε ο ΟΗΕ και η ΕΕ να είναι μαζί σε μια νέα πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων. 

Να επανασυνδέσουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού με την πρόοδο των σχέσεών της με την ΕΕ. Για μας, την ημικατεχόμενη Κύπρο, η πρώτη προϋπόθεση πέρα από τα πανευρωπαϊκά κριτήρια ένταξης, είναι η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός της κατοχής. 

Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που στην ΕΕ εδραιώθηκε, δυστυχώς και με τη δική μας ψήφο, ότι η Τουρκία είναι δήθεν η «εποικοδομητική» πλευρά. 

Να κάνουμε τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν αυτό για το οποίο πείσαμε εμείς, ο ΔΗΣΥ και λέει δημοσίως ο ηγέτης του ΕΛΚ Μαρτένς: «η Τουρκία δε ξόφλησε με το Κυπριακό». 

Αυτή η Νέα Εθνική Στρατηγική την οποία προτείνουμε, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ούτε να υποτάσσεται σε ψευδοδιλήμματα που θέτει ο Τ. Παπαδόπουλος για να κρατά καθηλωμένη την κοινή γνώμη. Εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική αυτή τώρα που ανοίγεται μια νέα περίοδος για την Κύπρο. Η Τουρκία του Ερντογάν προσδοκεί η υποψηφιότητά της να ανακτήσει την ώθηση που έχασε τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας του σκεπτικισμού στην Ευρώπη. Είναι η στιγμή να πούμε, με λόγο αξιόπιστο και καθαρό, στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Τουρκία μπορεί να αποδείξει και στο Κυπριακό, ότι αλλάζει, τερματίζοντας την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. 

 23/7/07 

Comments