Άρθρα‎ > ‎

Με ευθύνη για την παιδεία και το αύριο

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2011, 3:45 π.μ. από το χρήστη News 2   [ ενημερώθηκε 29 Μαρ 2011, 3:48 π.μ. ]
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσίασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προτάσεις του για το κυπριακό. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ως πολιτικός υπεύθυνος της παράταξής μας για τα θέματα παιδείας επιθυμώ να τονίσω ότι κάθε κόμμα οφείλει να σέβεται τους πολίτες και να παρουσιάζει θέσεις πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Μόνο έτσι οι πολίτες θα πάρουν θέση με βάση τις προτάσεις κάθε κόμματος. Εμείς θέλουμε οι πολίτες να αξιολογούν την ικανότητα κάθε πολιτικής δύναμης να καταθέτει τις πιο σωστές απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Θεμελιώδης στόχος της στρατηγικής του ΔΗΣΥ για την παιδεία είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για να φτάσουμε στην εξωστρεφή Ελληνική παιδεία που να είναι ανοικτή στα σύγχρονα ρεύματα που να καλλιεργεί την κριτική σκέψη. Το σχολείο της επόμενης δεκαετίας πρέπει να είναι ένα σχολείο ανοικτό στις ιδέες και στην κοινωνία, στη γνώση και το διάλογο. Ένα σχολείο δημοκρατικό που θα εμπλουτίσει τον μαθητικό βίο με δημιουργικές δραστηριότητες και εργασίες.

Η Κύπρος ενώ διαθέτει έναν από τους ψηλότερους συντελεστές σε ποσοστό πανεπιστημιακών σπουδαστών ανά πληθυσμό στην Ε. Ε, από την άλλη, διαθέτει τους χειρότερους δείκτες στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Εμείς με τον πιο σαφή τρόπο παίρνουμε θέση για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, την παραπαιδεία, τον εκσυγχρονισμό στον κατάλογο διοριστέων, την αυτονόμηση της σχολικής μονάδας, την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού περιεχομένου μάθησης, την ενδυνάμωση της πολιτικής για την πολυγλωσσία στο σχολείο και την ενίσχυση της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης για την πραγματική ένταξη των ξενόγλωσσων μαθητών.

Υποστηρίζουμε μια ειλικρινή, ουσιαστική, φιλελεύθερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία θα απελευθερώνει τις πλούσιες δημιουργικές δυνατότητες του εκπαιδευτικού δυναμικού και θα δημιουργεί νέα πλαίσια συνεργασίας και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο να εντάσσει κάθε μαθητή σε μια προσωπική πορεία συνεχούς αναζήτησης σεβόμενο την προσωπικότητά, τις δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αδυναμίες όλων, με ξεκάθαρο στόχο οι νέοι μας να αυτονομούνται, να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν και όλοι να επιδεικνύουν αξιόλογη συνεισφορά στη δημιουργία πνευματικών αγαθών. Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν συνάδει με τα προοδευτικά συστήματα. Ο έλεγχος της σκέψης και της δράσης των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση δεν συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Η ιδεολογία της ήσσονος προσπάθειας και της ισοπεδωτικής ομοιογένειας θα μας βρει κάθετα αντιμέτωπους.

Ο ΔΗΣΥ δεν κρύβεται πίσω από γενικολογίες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωτοπορεί και παίρνει θέση, καταθέτοντας λεπτομερείς προτάσεις πάνω στα μεγάλα προβλήματα της Κύπρου.

Λευκωσία 23.3.11

Comments