Άρθρα‎ > ‎

Μαζί με την ΕΕ στη νέα προσπάθεια

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:34 π.μ. από το χρήστη News 2
Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μπαρόζο στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από τα ισχυρά μηνύματα της ΕΕ υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν και κατά του δικαστικού πραξικοπήματος, ώστε να διαφυλαχθεί η πορεία εκδημοκρατισμού και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε αυτή τη νέα συγκυρία που δημιουργείται, ο Χ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, την ανάγκη αξιοποίησης της ιστορικής ευκαιρίας για την επίλυσή του και στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Εκτιμώ ότι διαμορφώνεται μια δυναμική πάνω στην οποία η Κύπρος μπορεί να εργαστεί μαζί με την ΕΕ, ώστε η νέα προσπάθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να έχει αίσιο αποτέλεσμα: τον τερματισμό της κατοχής και τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. 

Η διακαής επιθυμία της ΕΕ να βγει η Τουρκία από τη δικαστική κρίση μπορεί να συνδυαστεί με την γενικότερη θετική προσέγγιση του Κυπριακού από την ΕΕ για την ανάγκη συνολικής επίλυσής του. Οι λανθάνουσες αντιλήψεις περί άρσης της απομόνωσης του ψευδοκράτους υποχωρούν και το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι βασικός τροφοδότης τους υπήρξε το παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαδικασίες επίλυσης. Άλλες ευρύτερες προσεγγίσεις εντός ΕΕ που έβλεπαν με σκεπτικισμό έως και άρνηση την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, κάτω από το βάρος της απειλής εκτροχιασμού του τουρκικού τρένου και πάλι φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα. 

Είναι δική μας ευθύνη να σχεδιάσουμε πάνω σε αυτή τη συγκυρία τη δική μας στρατηγική. Είναι χρήσιμο και απαραίτητο να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα συγκλίσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκινά όπως αποφασίστηκε ανάμεσα στους Χριστόφια και Ταλάτ. Έπεται όμως μια σκληρή διαπραγμάτευση σε κανονικές συνομιλίες και στον χρονικό ορίζοντα που διαμορφώνεται από το καλοκαίρι και μετά, είναι προβλεπτό ότι θα προκύψουν δυσκολίες. Μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό δε θα γίνει αυτόματα ή από μόνο του. Έχουμε μπροστά μας διμερείς επαφές με βασικούς ευρωπαϊκούς παράγοντες και κυβερνήσεις, αλλά και ένα θεσμικό πλαίσιο – τα όργανα της ΕΕ, την Επιτροπή, το Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο – που μπορούν να κινητοποιήσουν επιπρόσθετες, πιο συγκροτημένες διαδικασίες. Έχουμε μπροστά μας ένα χρονοδιάγραμμα έως τα μέσα του 2009 κατά το οποίο οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ βρίσκονται κάτω από αξιολόγηση. Στόχος μας θα πρέπει να είναι το Κυπριακό και η υποχρέωση της Τουρκίας να συνεργαστεί για την επίλυσή του, να βρεθούν στην καρδιά των συζητήσεων. Έχουμε μπροστά μας τρία Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να διαβουλευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να θέσουμε προτάσεις και να ζητήσουμε την αλληλεγγύη τους. Διεκδικούμε συνεννοήσεις με τους εταίρους μας και ενεργό συμβολή της θεσμικής ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Με αυτοπεποίθηση να ζητήσουμε το Κυπριακό να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε μία από τις επόμενες συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών. Μια εγνωσμένου κύρους προσωπικότητα από την ΕΕ να λειτουργήσει ως ειδικός συντονιστής της Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης. 

Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις δυνάμεις που προσβλέπουν η χώρα αυτή να αποκτήσει μια θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μια Τουρκία που αποδεικνύει ότι αλλάζει, είναι αυτή που θα δώσει τέλος στον αναχρονισμό της κατοχής στην Κύπρο. 

11/4/08 

Comments