Άρθρα‎ > ‎

ΛΥΣΗ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 7:21 π.μ. από το χρήστη News 2
Οφείλουμε όλοι πιστεύω να χαιρετίσουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια απόφαση που ορθά έχει χαρακτηριστεί «πιλοτική» για τις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ ουσιαστικά απέρριψε τις ενστάσεις της Τουρκίας και έκρινε παραδεκτή την προσφυγή για εξέταση επί της ουσίας. 

Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται ότι: α) Η Τουρκία ασκεί έλεγχο στα κατεχόμενα. β) Η υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Τουρκοκύπριους δεν δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. 

γ) Η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους δεν προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία (remedy). 

Μετά την απόφαση αυτή ανοίγει ασφαλώς ο δρόμος για την εξέταση των προσφύγων που έχουν ήδη κριθεί επί του παραδεκτού καθώς και των υπολοίπων που βρίσκονται στα αρχικά στάδια. 

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει με διάφορους ελιγμούς (νέα σύνθεση της «Επιτροπής Αποζημιώσεων») για να κερδίσει χρόνο. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί ασφαλέστατα ακόμη ένα ΝΟΜΙΚΟ εργαλείο στην μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για επανέναρξη των συνομιλιών για την συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. 

Λύση που να ικανοποιεί τις δίκαιες ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Ελληνοκυπρίων, χωρίς μαξιμαλισμούς και ανέφικτες απαιτήσεις. Γιατί το δίλημμα λύση ή διχοτόμηση προβάλλει σήμερα απειλητικότερο όσο ποτέ. 

 8/4/05 

Comments