Άρθρα‎ > ‎

ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:32 π.μ. από το χρήστη News 2
Η συζήτηση που δειλά - δειλά ξεκίνησε για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί το κεφάλαιο αυτό ως μείζον γιατί συνδέεται με τις μεγάλες πολιτικές που αφορούν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Εμείς λέμε ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ένας δημιουργικός συμβιβασμός ανάμεσα στους «27», και παρ’ όλες τις αδυναμίες της, συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ. 

Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, την εγκρίνουμε. Πρώτο, γιατί λύνει το θεσμικό πρόβλημα της λειτουργίας της διευρυμένης ΕΕ μετά την αποτυχία του ευρωσυντάγματος, και δεύτερο, γιατί δίνει νέα πλεονεκτήματα στις μικρές χώρες όπως η Κύπρος. 

Ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσιάζει μια καθαρή άποψη στα πράγματα, δεν μπορώ να πω το ίδιο για την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Η κωλυσιεργία και οι αντιφάσεις κυριαρχούν σε σημείο που η Επίτροπος Α. Βασιλείου δηλώνει ότι η Επιτροπή είχε την πληροφορία ότι η Συνθήκη θα κυρωνόταν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον τρέχοντα Μάιο, κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει. Η συζήτηση για κύρωσή της μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι απαράδεκτη. Η Κύπρος μπορούσε να ήταν στην ομάδα των χωρών που πρώτες θα επικύρωναν τη Συνθήκη δίνοντας το μήνυμα ότι είναι ενεργό και πρωτοπόρο μέλος της ΕΕ. Η αναφορά του ΑΚΕΛ σε «ενημέρωση» είναι προσχηματική γιατί η Συνθήκη έχει εγκριθεί ουσιαστικά στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο και τυπικά από τις 13 Δεκεμβρίου 2007. Τι κάναμε από τότε ως σήμερα; Τι έγινε από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ως σήμερα; Απολύτως τίποτα! Πόσο χρόνο επιτέλους θέλει το ΑΚΕΛ να μελετήσει τη Συνθήκη; 

Η Κύπρος, όπως όλοι λέμε, επιδιώκει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να λύσει το κυπριακό. Η Κύπρος έχει και εκείνη ευθύνες απέναντι στους εταίρους μας να είναι σοβαρό μέλος, να δείχνει συνέπεια στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και να μην παίζει παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων σε τέτοια μεγάλα ζητήματα. Ποιος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ποια εικόνα δείχνουμε στις Βρυξέλλες όταν χωρίς κανένα επαρκή λόγο ή δημόσια τεκμηρίωση παίζουμε με την Συνθήκη της Λισσαβόνας; 

Η απλή δημόσια δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια ότι θα σεβαστεί την υπογραφή του προκατόχου του δεν πείθει κανένα ούτε στο εσωτερικό ούτε στην Ε.Ε! 

 22/5/08 

Comments